ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Credeţi în socialism, nu în vrăjitorie!” – China încotro? …similitudini românești

„Credeţi în socialism, nu în vrăjitorie!” – China încotro? …similitudini românești

Preambul…

„Unii nu cred în Marx și Lenin, ci în fantome și zei; ei nu cred în idealuri, ci cred în vrăjitorie; ei nu respectă oamenii, ci respectă liderii”, a scris Chen, care a primit luna trecută un loc în cadrul Politburo-ului Chinez format doar din 25 de membri. El a adăugat: „Așa cum tovarășul Mao Zedong a subliniat, … cadrele trebuie să fie atât roșii, cât și profesionale.” Membrii partidului comunist, oficial ateu, au fost întotdeauna obligați să evite religia. Cu toate acestea, activiștii declară că ostilitatea față de religie s-a intensificat, decând Xi Jinping a devenit liderul Chinei în 2012, acesta a început să elimine potențialele surse de opoziție.

Foto: Calugari tibetani costumati in demoni la un festival in Beijing, sursa – The Guardian

,,DOAMNE, VINO DOAMNE, / SĂ VEZI CE-A MAI RĂMAS DIN OAMENI”

Acest refren, cu o deosebită încărcătură emoţională, compus şi interpretat de regretatul cantautor Vali Sterian, în tragicele zile din decembrie 1989, am început să-l fredonez, privind stupefiat un titlu din ,,adevarul.ro (15.11.2017), intitulat ,,Un demnitar chinez acuză înalţi oficiali de la Beijing de practici vrăjitoreşti”, cu un subtitlu, mai ,,domol”: ,,Critici în rândurile Partidului Comunist din China. Unul dintre comuniştii influenţi de la Beijing, Chen Xi, este nemulţumit de mulţi dintre colegii săi, pe care îi acuză de „degradare politică şi morală”.

După momentele de perplexitate, m-am tot întrebat, în gând: ,,Ce dracu se-ntâmplă!? …   E vreo ,,glumiţă” de presă? Sau, şi chinezii au luat-o razna!? Îi ştiam serioşi şi disciplinaţi, înainte de a fi atei !”….. ,,Nu s-or fi ,,inspirat” de la români?” ….

Că doar avem tradiţie, prezent, viitor şi ,,mână bună” …în domeniu!

După clipele de derută, m-am convins că nu-i nicio ,,aroganţă” de tip Kamikaze sau Charlie Hebdo, am verificat sursa – era scris de/în The Guardian, preluat şi de Reuters -, etc., căci, prin traduceri succesive se putea ,,dilua” veridicitatea şi s-ar fi deturnat sensul, mesajul.

Să nu uităm că, ,,fake news” e la modă! Este mai real şi credibil, decât realitate însăşi!

Articolul original – scris de un jurnalist englez detaşat la Beijing, Tom Phillips –, intitulat de fapt  ,,Believe in socialism not sorcery, China tells party members”,  ceea ce s-ar traduce cât mai normal (în româneşte) şi neutru, posibil, în ,,Credeţi în socialism, nu în vrăjitorie, le spune China  membrilor săi de partid”. Ceea ce este, totuşi, altceva, dar … tot şocant şi incredibil.

Lumea priveşte cu admiraţie şi uimire către China, unde, un partid comunist a dus ţara într-un stadiu de dezvoltare, greu de conceput până nu demult.

Partidul Comunist Chinez (P.C.C.), se apropie de centenar – e înfiinţat în 1921 -, şi s-a cam ,,leapădat” de vechile ,,chingi” ideologice, iar, în conformitate cu noile tendinţe, se pare că, este permis tot ceea ce ,,aduce” succesul economic.

Pluripartidismul este o altă poveste şi se pare, este, însă (încă), departe.

Indiferent, cât de fulminant ar fi succesul economic, nu trebuie să uităm de incredibilele probleme care macină China, în interior. Potrivit politologilor, P.C.C. nu a reuşit până acum să dea Chinei un model viabil de echitate socială. In ultimii ani, diferenţa dintre bogaţi şi săraci s-a adâncit extrem de mult, iar P.C.C. s-a îndepărtat de ţelul primordial al socialismului echitatea socială , mai mult decăt oricând. Reformele politice rămân, în continuare, un tabu.

Sistemul mono-partinic rămâne intact, iar justiţia este subordonată Partidului Comunist.

Cei care pun la îndoială rolul de conducător al partidului, sau ,,îsi asumă riscul” de a avea (şi) ,,alte viziuni”, riscă să ajungă la închisoare.

În articolul original, din care s-a inspirat jurnalistul englez, apărut într-un oficios al partidului, Cotidianul Poporului (autor: Chen Xi), se aduc acuze unor oficiali pentru că au devenit ,,degradaţi din punct de vedere politic şi moral”, şi pentru că ,,privesc religia, superstiţia şi – poate chiar mai rău – democraţia multipartită în stil occidental”, deoarece, concluzionează autorul (proaspăt demnitar ,,la vârf”), …,,credinţa lor în socialism a dispărut”!

Articolul lui Chen Xi urmăreşte rapoartele despre credincioşii creştini, din provincia estică Jiangxi, cărora li s-a ,,spus” să-şi scoată din case tablourile cu Isus şi simbolul crucii, şi să le înlocuiască cu portretele lui Xi Jinping, liderul actual al Chinei, din 2012. De la venirea acestuia la putere, ideologia ateistă a Partidului Comunist şi-a intensificat ostilitatea faţă de religie, fiind văzută ca un potenţial nucleu al opoziţiei.

Membrii partidului  comunist, declaraţi oficial ca atei, sunt obligaţi să ,,evite” contactul cu religia, autorul adăugând cu ,,substrat”: ,,După cum a subliniat tovarăşul Mao Zedong … cadrele (de partid) trebuie să fie atât roşii, cât şi profesionişti”.

Un oficial local, a declarat că ,,mişcarea” – prin care 1000 de portrete cu Xi Jinping au fost date populaţiei pentru a fi agăţate pe pereţii caselor -, făcea parte dintr-o acţiune anti-sărăcie (la nivel naţional), încearcând să convingă credincioşii că ,,Xi şi discipolii săi politici or să le îmbunătăţească soarta, nu fiul lui Dumnezeu!”…… Pentru Xi Jinping, era ocazia de a-şi asuma locul pe care l-a visat de mult, deoarece, ascensiunea lui într-un ,,post central” al istoriei contemporane a Chinei, este identică cu cea a lui Mao sau Deng Xiaoping.

,,Oamenii din mediul rural sunt ignoranţi, ei crezând că Dumnezeu este salvatorul lor. După ce cadrele noastre vor duce muncă de lămurire cu ei, îşi vor da seama de greşelile lor, şi vor gândi că: ,,Nu mai trebuie să ne bazăm pe Isus, ci pe ajutorul partidului nostru.””…

Jurnalistul englez a avut confirmarea că ,,mişcarea” întreprinsă de autorităţi este adevărată, urmărind ideea ,,convertirii credinţei religioase în ,,credinţă în partid””…..

Se vehiculează ideea că ,,eforturile de a înlocui arta creştină cu propaganda comunistă a fost mai deranjantă decât campania controversată de a elimina crucile bisericeşti, ca în provincia Zhejiang în 2013, sub supravegherea unui şef local de partid, un aliat a lui Xi”…..

,,Una este să controlezi spaţiul public, şi alta-i să dictezi ce convingeri religioase trebuie să aibă oamenii în propria lor casă! … Mulţi oameni se vor supăra!”… Deja, mulţi localnici au fost forţaţi să-şi îndepărteze simbolurile creştine din case, iar ,,dacă nu sunt de acord să facă acest lucru, nu li se va mai acorda cota din fondul de ajutorare pentru reducerea sărăciei„….

De altfel, iniţiative similare au vizat familiile budiste din Tibet şi cele musulmane din regiunea vestică Xinjiang, în prezent scena unei situaţii de criză şi a unor măsuri de securitate severe. ,,Acest tip de campanie nu mai este ceva neobişnuit pentru comunităţile despre care partidul spune că ,,există suspiciuni”, iar unele biserici au fost închise”.

Sursa nemulţumirii liderului comunist Chen Xi rezultă din faptul că mulți dintre colegii săi de partid ,,au preocupări religioase şi ezoterice”, iar unii şi-ar dori ,,un pluripartidism de sorginte occidentală” în China. Deşi, ,,China garantează libertatea religioasă pentru credinţe importante – budistă, creştină  şi islamică -, totuşi, membrii partidului ar trebui să fie atei”, şi  că acestora din urma ,,le sunt interzise practicile vrăjitoreşti şi vizitele la prezicători”.

,,Unii oficiali de rang înalt din China practică vrăjitoria şi sunt dispuşi să creadă mai degrabă în maeştri spirituali şi în conceptele occidentale despre democraţie decât în Partidul Comunist”. Demnitarul Chen Xi – unul dintre cei mai influenţi comunişti din China -,  avertizează că ,,situaţia reprezintă un pericol pentru supravieţuirea partidului”.

Mulţi oameni din China, inclusiv lideri politici chinezi, au obiceiul de a face apel la ,,prezicători” pentru a afla răspunsuri la problemele lor, mai ales în aceste vremuri tulburi.

De altfel, în ultimii ani au existat mai multe cazuri de oficiali ai partidului comunist care au ajuns după gratii, acuzaţi fiind de ,,superstiţii”. Întemniţările au survenit în contextul ,,campaniei anti-corupţie” declanşate de preşedintele Xi Jinping.

Chen Xi, numit recent la şefia unui departament din partid – care supraveghează deciziile legate de personal -, afirma că unii oficiali aflaţi în poziţii de conducere au ,,decăzut moral” şi s-au abătut de la calea cea dreaptă: …,,Unii nu (mai) cred în Marx şi Lenin, ci cred în fantome şi zei; ei nu cred în idealuri, ci în vrăjitorie; ei nu respectă oamenii, ci respectă stăpânii„….

Aşa, ca fapt divers, Chen Xi, care tocmai a primit un ,,scaun” printre cei 25 de membri ai Biroului Politic al P. C. Chinez, ,,nu i-a nominalizat”, tocmai, pe …. ,,oficialii a căror credinţă în comunism, pare a se clătina”…

Acestea sunt doar o parte a menţiunilor din articolele adiţionale, care vin să susţină credibilitatea celor narate în articolul original – chinezesc -, şi în variantele europeneşti, cu toate nuanţele şi interpretările, subiective, aluzive sau uşor tendenţioase.

Realitatea este una singură, uneori dură sau cinică, alteori comică sau ridicolă, de aceea, încercăm s-o prezentăm cât mai echilibrat şi corect, posibil. Fără patimă sau părtinire.

Dar, cum ,,nihil novi sub sole”, să vedem, prin prisma informaţiilor din analiza pe text a articolul publicat în presa europeană, dacă există vreo similitudine cu … România!

În acest context, să vedem, cum de au devenit politicienii români ,,degradaţi din punct de vedere politic şi moral” – parafrazându-l pe demnitarul chinez Chen Xi -,  folosindu-se de ,,religie şi superstiţii” …!?

Astfel că, prin 2010, în Senatul României s-a adoptat o iniţiativa legislativă a unui grup de deputaţi PDL care propun legiferarea practicilor oculte şi vizau cu precădere vrăjitoria, cu spectrul larg de practici cum ar fi ghicitul, farmecele, prezicerile şi vindecările, de orice fel: de DNA, de puşcărie, de corupţie, de alegeri, de deochi, de urât, ş.am.d..

Pentru neofiţi, în proiect se stipula că „vrăjitoria înseamnă ritualuri magice prin care se invocă realităţi spiritual-demonice, cu scopul de a reface/destrăma legăturile dintre oameni”.

Motivaţia oferită de parlamentari restului lumii, este că se va asigura ,,protecţia cetăţenilor care, din naivitate sau neştiinţă sunt vulnerabili în faţa escrocilor ce pretind că au puteri supranaturale”. Iniţiatorul legii, un ,,habotnic” deputat PDL (care, atunci când apărea prin talk-show-uri, părea că-i sub influenţa etnobotanicelor!), care a declarat ,,că s-a consultat cu „adevăratele vrăjitoare” şi a primit acordul lor, fiindcă şi ele ar vrea să fie protejate de impostori, de concurenţă”, …. după cum vom sesiza, în text, mai încolo.

În creştinism vrăjitoria era considerată …,,o practică ocultă”, în comunism era interzisă, iar Biblia – chiar şi astăzi -, denunţă ca fiind un mare păcat …,,iniţierea sau atragerea persoanelor în astfel de activităţi”. Dilema e tot mai profundă!

Să revenim, însă, la legea noastră – românească -, care prevede, că ,,prezicătoarele nu vor avea însă soarta vrăjitoarelor”, astfel încât, Guvernul a aprobat o hotărare – aplicabilă de la 1 ianuarie 2011 -, prin care era reglementată funcţia (activitatea!?) de „prezicător„, şi introdusă în Clasificarea Ocupatiilor din România (COR).

Deci, dintr-un click, au eliminat ,,munca la negru”, oficializând magia neagră!

Dar, în decembrie 2011, un grup de vrăjitoare – liderii sindicali pe breaslă, probabil !? -, dotate cu tehnologia specifică ocupaţiei – cărti de tarot, busuioc, cranii, apă ne-ncepută, etc. –, au intrat în Parlament pentru a imputa ,,concurenţei” iniţierea unui proiect de lege pentru ,,impozitarea veniturilor obţinute din vrăjitorie”. Doar lor! Asta-i prea de tot!…..

Aducea a ,,mânărie” politicianistă, mai degrabă, decît o ,,vrăjitorie” fiscală!

Urmează, ceea ce a devenit o cutumă în Parlamentul României, astfel că, o senatoare ,,roşie” l-a miruit, pe déjà faimosul – ,,ocrotit de divinitate” – Dan Şova, înainte de votul senatorilor privind cererea DNA de arestare preventivă, pentru nişte presupuse ,,vrăjitorii”.

Gestul colegei de partid, care i-a dat cu mir  pe încheieturile mâinilor, pe frunte şi pe cap, lui  Şova, a fost interpretat – în plenul Parlamentului -, ca un semn ,,de bună vestire”…..

Şi cum, răspopitul Stalin a ,,proorocit” că ,,important e cine numără voturile”, Senatul n-a încuviinţat arestarea preventivă a lui Şova, pentru că ,,n-a fost întrunit votul majorităţii”.

Precum observăm, în politică, …,,crucile, mirul şi vrăjitoria …alungă puşcăria!

Ba mai mult, dacă se întâmplă cumva, Doamne fereşte, să nu-ţi iasă ,,vrăjitoriile”, atunci, se aruncă toată responsabilitatea pe opoziţia liberală, pe băsişti, pe sorosişti sau corporatişti.

Dar, … ,,mirul, acatistele şi lacrimile căinţei”, au fost armele secrete (şi) ale senatorului Varujan Vosganian, scăpat de două ori, de urmărirea penală.

Urmează cronologic, episodul ,,Elena Udrea”, în care, flamboaianta fostă ministră, după decizia din ,,cazul Vosganian”, a declarat vexată: ,,când a fost vorba de mine, au stat până la 1 noaptea ca să se voteze de două ori avizul!”… Şi cum Dumnezeu e ,,sus”, le vede pe toate, în mărinimia sa a ,,luminat-o” pe juna Elenă, care, aflată-n penitenţă, a decis să se pocăiască, hotărându-se să-l slujească pe Domnul, intenţionând … să urmeze studii de teologie!

Apoi, ca printr-o minune, apare şi ,,Domnul”, Traian Băsescu (cel slujit cu credinţă şi smerenie, de ,,blonda de la Cotroceni”), căruia, i-a pus Dumnezeu ,,mâna-n cap”, ajutându-l cu o ,,flacără violet” la dezbaterea cu Mircea Geoană, eternul looser/candidat la preşedinţie.

Se spune despre ,,flacăra violet”, că: ,,este un dar din inima lui Dumnezeu”, iar ,,intenţia ei este focalizată pe înlăturarea energiilor negative şi a celor malefice, ca urmare a anturajului nepotrivit (!?), etc.”….. Quod erat demonstrandum! …

,,Strategul PSD”, maleficul  Viorel Hrebenciuc, a dat o explicaţie ,,originală” despre  ,,succesurile” lui Traian Băsescu în turul II al alegerilor prezidenţiale: ,,Eu cred în ezoterism! … Nu am vrut să pun confruntarea într-o joi, fiindcă Băsescu era atunci în formă maximă, pentru că purta o cravată violet”……. Wow!(n.a.)

Epilog:Oamenii politici se bazează pe absolut orice i-ar putea ajuta în campanie. De aceea ajung să apeleze la vrăjitoare, numerologi, consultanţi de campanie care se bat cap în cap, iar strategiile lor ajung să semene precum unui mozaic”.  (Vasile Dâncu – politician/analist)

Concluzie:

Contradicţii între China şi România, în contextul necesităţii laicizării clasei politice:

  • Ambele ţări au aceeaşi grea moştenire comunistă.
  • China, un singur stat şi două sisteme. România, identic.
  • China, locul 2 în economia mondială, România, locul 1 în UE, topul sărăciei.
  • China are o populaţie de ≈ 1,4 miliarde. România, ≈ 1,4% din populaţia Chinei.
  • China îşi execută corupţii, iar România îi ocroteşte prin lege.
  • În China politicienii consultă ,,vrăjitorii”. În România e ,,pe dos”.
  • În China, preşedintele ţării vrea să-i ia locul lui Dumnezeu. În România, Dumnezeu, déjà, conduce guvernului şi partidul-stat, iar preşedintele ţării,… nu contează.
  • China are ≈ 140 milioane persoane (10% din populaţie, dar nu sunt incluşi bogaţii) în clasa de mijloc. În România, clasa de mijloc nu există.
  • În China, ≈ 15% din populaţie trăieşte în sărăcie (conf. B.M.), în România ≈ 60% din populaţie e la limita sărăciei, adică, cât ≈ 5% din săracii Chinei.

P.S.:

Această ,,analiză pe text” nu este un pamflet/parodie, de presă, ci trebuie tratat ca atare. (n.a.)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: