ROMÂNIA BREAKING NEWS

Corlatean atrage atentia comisarului pentru Extindere al UE, Stefan Fule, in privinta drepturilor romanilor din Valea Timocului. Fule: Republica Moldova nu va avea niciun zid pe calea aderării la UE

Corlatean atrage atentia comisarului pentru Extindere al UE, Stefan Fule, in privinta drepturilor romanilor din Valea Timocului. Fule: Republica Moldova nu va avea niciun zid pe calea aderării la UE

Stefan Fule – Titus Corlatean

In contextul in care Serbia nu face pasi importanti pentru recunoasterea drepturilor romanilor timoceni si nu ofera acestora dreptul la educatie si cultura in limba materna, seful diplomatiei romane Titus Corlatean si-a exprimat luni convingerea ca noul statut al Serbiei in relatia cu UE, de tara candidata, va fi un stimulent al procesului intern de reforme, pentru indeplinirea tuturor criteriilor de aderare, inclusiv in ceea ce priveste situatia minoritatii romane de pe intreg teritoriul Serbiei. Aceste declaratii au fost facute de catre Corlatean in cadrul unei intrevederi cu Stefan Füle, Comisarul european pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate, in contextul vizitei pe care comisarul european o efectueaza in Romania. Discutia a pus in evidenta faptul ca aceste aspecte vor fi urmarite in continuare in procesul de aderare, ca parte integranta a criteriilor politice de la Copenhaga, atat in plan european, cat si la nivel bilateral.

Situatia ameliorata in Albania

Ministrul roman al afacerilor externe a apreciat, de asemenea, progresele inregistrate de Albania in implementarea reformelor necesare continuarii parcursului sau european, reiterand atentia prioritara pe care autoritatile romane o acorda, in dialogul bilateral cu Albania, inregistrarii unor evolutii pozitive privind situatia minoritatii aromane. „De asemenea, cei doi oficiali au trecut in revista evolutiile recente din vecinatatea estica a Uniunii Europene, procesele electorale din Georgia si Ucraina, precum si progresele realizate de statele partenere in implementarea obiectivelor Foii de Parcurs a Parteneriatului Estic pana la Summit-ul de la Vilnius (noiembrie 2013). in cadrul discutiilor, Titus Corlatean a reiterat sprijinul ferm acordat de tara noastra statelor din vecinatatea estica in avansarea procesului de asociere politica si integrare economica”, precizeaza MAE in cadrul unui comunicat.

Lobby pentru Republica Moldova

In acest context, cei doi oficiali au evidentiat avansul important al Republicii Moldova in negocierea Acordului de Asociere UE- R. Moldova si a Acordului Cuprinzator de Comert Liber, precum si in cadrul dialogului pentru liberalizarea vizelor. seful diplomatiei romane a adresat multumiri comisarului european Stefan Fule si Comisiei Europene pentru sustinerea constanta acordata consolidarii relatiei dintre Uniunea Europeana si Chisinau, exprimandu-si speranta ca Republicii Moldova i se va asigura o perspectiva europeana clara in viitorul apropiat, mai precizeaza MAE. Comisarul european pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate a reafirmat ca, in actualul context european, marcat de provocarile de ordin economic, este esentiala adancirea procesului de integrare a Uniunii, in paralel cu avansarea procesului de extindere. Totodata, inaltul oficial european a reiterat necesitatea continuarii progreselor in indeplinirea obiectivelor Parteneriatului Estic, evidentiind faptul ca Republica Moldova reprezinta, din acest punct de vedere, o poveste de succes.

Fule: Republica Moldova nu va avea niciun zid pe calea aderării la UE

Pentru Republica Moldova nu va fi niciun zid la finalul Parteneriatului Estic în ceea ce privește posibilitatea de a deveni stat membru UE. Declarația a fost făcută de Comisarul european pentru Extindere și Politica de vecinătate, Stefan Fule, transmite UNIMEDIA cu referire la publicația România Liberă.

Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere și Politica de vecinătate
Foto: AP

„La finalul Parteneriatului Estic nu este niciun zid. Și noua Politică de Vecinătate a Comisiei a spus-o foarte clar încă de anul trecut, că prin rezultatele obținute în atingerea obiectivelor Parteneriatului Estic, în adoptarea valorilor și principiilor Parteneriatului Estic, orice țară vecină a UE se apropie tot mai mult de ceea ce este menținut în art. 49 al Tratatului de la Lisabona, adică de a deveni stat membru UE”, a spus oficialul european, într-o declarație comună cu ministrul român de Externe Corlățean.

Totodată, oficialul european a arătat că Republica Moldova este o poveste de succes pentru că a făcut progrese constând în rezultate concrete într-o perioadă scurt de timp, cu sprijinul Comisiei Europene.

„Am convenit că avem nevoie de povești de succes, iar R. Moldova este o astfel de poveste bună. Au fost capabili să ofere progrese orientate pe rezultate concrete într-o perioadă scurtă de timp”, a spus comisarul UE.

De asemenea, în cadrul întrevederii, Corlățean i-a mulțumit comisarului Fule pentru abordarea sa privind R. Moldova.

UNIMEDIA reamintește că Stefan Fule a venit la București la invitația ministrului român de externe, Titus Corlățean.

SURSE: Unimedia.md, Karadeniz-press.ro

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: