ROMÂNIA BREAKING NEWS

Contractele la energie pe piaţa concurenţială din România au fost prelungite de ANRE. Până la ce dată consumatorii casnici mai pot alege furnizorul și încheia contracte?

Contractele la energie pe piaţa concurenţială din România au fost prelungite de ANRE. Până la ce dată consumatorii casnici mai pot alege furnizorul și încheia contracte?

Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021. Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), a anunțat prin vicepreşedintele instituţiei – Zoltan Nagy-Bege, prelungirea până la data de 31 martie 2021, a perioadei în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a anergiei electrice pe piaţa reglementată, potrivit agerpres.ro citat de romaniabreakingnews.ro . Începând cu această dată (31 martie), consumatorii care erau până acum în regim reglementat vor plăti preţuri mai mari cu 13-26%, dacă păstrează actualul contract.

„Este vorba despre perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte pe piaţa concurenţială cu furnizorul lor, care se prelungeşte până la 31 martie, urmând ca acel preţ din oferta concurenţială să se aplice cu data de 1 ianuarie. Până acum, acest termen era 1 februarie, iar propunerea este de a prelungi cu încă două luni pentru a da timp atât consumatorilor să ia această decizie, cât şi furnizorilor, pentru că, dacă au într-o lună un volum foarte mare de consumatori de gestionat, practic nu vor putea procesa un număr atât de mare de solicitări. Planul este ca pe 15 ianuarie să aprobăm această propunere în Comitetul de reglementare” a declrata vicepreşedintele instituţiei – Zoltan Nagy-Bege.

Zoltan Nagy-Bege a mai precizat că a avut discuţii cu furnizorii de energie, iar aceştia au fost de acord cu această propunere.

ANRE a iniţiat un proiect de ordin în acest sens, „având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieţei de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienţilor casnici, necesitatea asigurării unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanţă, precum şi asigurarea condiţiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condiţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19 şi pentru ca procesul să se desfăşoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienţii casnici să beneficieze de preţul din oferta concurenţială„, potrivit notei de fundamentare.

Consumatorii pot încheia noi contracte până la 1 februarie pentru ca acestea să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Schimbarea poate fi făcută şi mai târziu, dar se va aplica de la data semnării.

Pe piaţa concurenţială, scumpirile încep de la 4%. Există în total 79 de oferte pentru Bucureşti, iar în cazul a 32 dintre ele, preţurile sunt mai bune decât dacă consumatorii ar rămâne cu vechile contracte, potrivit prospectării puse la dispoziție către consumatori  pe pagina comparatorului de preţuri de pe website-ul ANRE.

Pe website-ul ANRE se pot consulta mai multe detalii utile pentru consumatorii de energie electrică:

 

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: