ROMÂNIA BREAKING NEWS

Continua ofensiva ruseasca in R.Moldova, pe plan diplomatic la Chisinau si in plan economic si militar in Transnistria

Putin cu „Transnistria in mana”

Vicepremierul Federației Ruse, care deține în același timp și funcția de reprezentatul special al Kremlinului la Tiraspol a dezvăluit scopul vizitei pe care o va întreprinde în perioada 16-17 noiembrie la Chișinău și Tiraspol. Conform acestuia, motivul principal pentru care vine în Republica Moldova este deschiderea a doua consulate ale Federației Ruse la Bălți și Tiraspol.

“Voi insista. Este poziția mea principială. Dacă merg în Republica Moldova, e pentru că vreau să discut despre crearea acestor consulate”, a declarat oficialul rus, citat de agenția de știri Ria Novosti.

În același context Rogozin a dat asigurări că apariția unui consulat în regiunea transnistreană nu înseamnă recunoașterea Transnistriei. “Consulatul nu e ambasadă, Federația Rusă are ambasadă doar la Chișinău”, a explicat acesta.

Potrivit lui Rogozin, exista doua probleme nerezolvate asupra carora Rusia si Moldova nu cad de acord: deschiderea unui consulat rusesc in Transnistria si datoria pentru gazul natural al Rusiei.

In ceea ce priveste prima chestiune, Rogozin a precizat: „Nu este clar care este problema”.

„Respectam integritatea teritoriala a Republicii Moldova si dorim sa deschidem consulate in doua localitati populate in care un mare numar de cetateni rusi (inclusiv in Tiraspol) traieste. Dar ni s-a spus: Nu, acest lucru nu poate fi facut deoarece consulatele ar insemna recunoasterea independentei Transnistriei”, a spus acesta.

n ceea ce priveste chestiunea datoriei, Rogozin spune ca este vorba de o disputa politica. Pe de o parte, Moldova nu doreste sa plateasca o datorie care i-ar face o „gaura” mare in buget. Pe de alta parte, daca autoritatile moldovenesti insista ca datoria trebuie platita de Transnistria, facand acest lucru recunoaste independenta sa.

„Noi credem ca ne datoreaza bani. Daca Transnistria este o parte a Moldovei, atunci este datoria lor comuna”, a argumentat Rogozin.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a afirmat ca Rusia este pregatita sa reduca pretul la gaze pentru Moldova daca aceasta tara denunta protocolul privind cooperarea energetica cu Uniunea Europeana.

In acelas timp Rusia intareste pozitia Transnistriei, careia îi va acorda în 2013, 3 miliarde de ruble rusești pentru realizarea unui șir de proiecte. Despre aceasta anunțat în cadrul unei conferințe de presă la Tiraspol președintele Comitetului Dumei de stat a Federației Ruse pentru proprietate, Serghei Gavrilov, după întâlnirea cu șefa departamentului de externe al regiunii transnistrene, Nina Ștanski.

Serghei Gavrilov a spus că în regiunea transnistreană se preconizată realizarea unui șir de proiecte și că, în mare parte, lucrul va fi orientat spre reforma serviciilor comunale și de locuințe, reconstrucția infrastructurii drumurilor, renașterea traficului feroviar, complexul agrar, dar și modernizarea industriei. La fel, asistență se va acorda și pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură, susport transportatorilor auto și aeroportul din Tiraspol.

Potrivit deputatului, o mare atenție va fi acordată dezvoltării și modernizării mass-mediei din regiune așa încât să corespundă cerințelor zilei de astăzi. Se preconizează, de asemenea, să fie puse în aplicare mai multe proiecte de grant sociale.

Serghei Gavrilov, de asemenea, a menționat că în prezent se planifică modernizarea și redotarea contingentului rus de menținere a păcii în Transnistria. Se examinează și chestiunea privind restabilirea escadronului de elicoptere în componența contingentului rus al Forțelor pacificatoare comune.

În viziunea lui Serghei Gavrilov toate aceste masuri se constituie ca un raspuns al Rusiei la influențele  politice și economice din partea Uniunii Europene și a Republicii Moldova”

surse: Moldova.org , Hotnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: