ROMÂNIA BREAKING NEWS

Consiliului European pentru Relații Externe: Poate rămâne R.Moldova pe drumul său spre Europa? Rusia este pregătită pentru noi presiuni!

RM-UE_UEuroasiatica1Anul trecut, Rusia a lovit tare în R. Moldova, impunând sancțiuni la exporturile de vin și produse alimentare.

Dar 2014 va fi mult mai rău. După evenimentele din Ucraina, Rusia va dori, de asemenea, să submineze cea din urmă „poveste de succes” a Parteneriatului Estic. Rusia este pregătită să aloce atât resurse financiare, cât și voință politică pentru a spori presiunea asupra Moldovei. Poate UE ajuta Republica Moldova să rămână pe drumul spre Europa?

Într-un nou studiu al Consiliului European pentru Relații Externe, realizat de Stanislav Secrieru, sunt examinate riscurile interne și externe cu care se confruntă Republica Moldova. Respectiv, autorul susține că UE trebuie să pregătească un set de măsuri pentru a ajuta Chișinăul să reziste eventualelor presiuni rusești din 2014.

Ce va face Rusia?

• Rusia ar putea expulza muncitorii moldoveni angajați în prezent în Rusia. Acest lucru ar avea un impact real asupra bugetelor familiilor și ar putea submina unul dintre pilonii creșterii economice din Republica Moldova.
• Rusia ar putea impune sancțiuni suplimentare produselor agricole din Republica Moldova, cu o interdicție totală sau parțială la fructele și legumele proaspete. Sectorul agricol al Moldovei generează 12 la sută din PIB-ul Moldovei. Un nou embargo rus ar putea încetini creșterea economică și alimenta nemulțumirea oamenilor.
• Rusia este deocamdată singura sursă a Republicii Moldova pentru gazele importate, iar Rusia, cel mai probabil, va utiliza dependența sa energetică pentru a exercita o influență.
• Rusia va încerca să folosească conflictele din Transnistria și Găgăuzia pentru a provoca o reacție exagerată din partea Republicii Moldova.

Ce poate face UE?

• UE trebuie să ofere, conform propriilor promisiuni, ridicarea vizelor până în vara anului 2014 pentru moldovenii care dețin pașapoarte biometrice.
• UE ar trebui să acorde o atenție deosebită Transnistriei și Găgăuziei. UE și Moldova absorb aproape 70 la sută din exporturile Transnistriei. Este timpul pentru a folosi acest avantaj pentru a descuraja Transnistria de la alte provocări suplimentare și pentru a “o ghionti” pentru participarea la ZLSAC.
• UE ar trebui să facă, de asemenea, planuri pentru posibile restricții comerciale din Rusia și ar trebui să ia în considerare continuarea liberalizării pieței pentru produsele moldovenești, înainte ca Acordul de Asociere să intre provizoriu în vigoare. Pentru a neutraliza pârghiile energetice ale Rusiei, UE ar trebui să sprijine cooperarea energetică a Republicii Moldova cu România și Ucraina.

Sursa: ecfr.euTraducere și adaptare de V. Puiu via Timpul.md