ROMÂNIA BREAKING NEWS

Consiliul Unirii: Ziua de 27 martie necesită o bună conjugare a forțelor unioniste și o bună organizare!

Consiliul Unirii: Ziua de 27 martie necesită o bună conjugare a forțelor unioniste și o bună organizare!

Joi, 10 martie, a avut loc ședința membrilor activi ai Consiliului Unirii, la care au fost reprezentanți ai mai multor entități asociative, nonguvernamentale, dar și ai partidelor, invitați de coordonatorii CU pentru a se discuta despre modalitățile de organizare, pe 27 martie, a unei manifestări unioniste comune pentru toți unioniștii declarați și nedeclarați.

Consiliul_UniriiAu participat, ca viitori membri ai Consiliului Unirii, la ședință președinți și vicepreședinți ai PNL, PLR, Partidului Verde Ecologist, Partidului Popular din Republica Moldova, Partidului politic ”Dreapta”, care au răspuns îndemnului coordonatorilor CU, de a se avea un schimb de opinii privind formula de prezență a formațiunilor politice la manifestările de la 27 martie.

Cei prezenți au discutat despre o alternativă politică unionistă și despre un dialog în vederea coalizării eforturilor entităților unioniste în contextul viitoarelor alegeri prezidențiale.

S-a menționat în ședință că și unele partide ai căror reprezentanți nu au fost la ședință, și-au exprimat disponibilitatea de a veni la acțiunea unionistă de la 27 martie. S-a discutat și despre venirea entităților cu propriile steaguri și însemne politice, steaguri.

Unii membri ai CU consideră că partidele românești, unioniste ar trebui să semneze un document de tipul Pactului de la Snagov, pentru angajarea răspunderii în privința acțiunilor proUnire.

Au fost exprimate serioase preocupări ca organizatorii unor acțiuni unioniste, care par să pledeze – greșit și dăunător – pentru ”departinizarea și depolitizarea mișcării unioniste”, să nu pregătească o manifestare ce nu s-ar ridica la statutul preconizat și, astfel, să devină motiv pentru aprecieri dezaprobatoare din partea forțelor filoruse antiromânești și antiunioniste.

S-a propus resetarea, după 27 martie, a modului de funcționare și a conducerii Consiliului Unirii, pentru a se extinde Platforma unionistă, ce activează din februarie 2012. Scopul resetării este o mai bună funcționare a acestuia, în perspectiva includerii unor segmente tot mai largi ale societății în procesul de pregătire a reunificării celor două state românești.

Cei prezenți la a patra ședință, din februarie încoace, a Consiliului Unirii, au menționat, cu îngrijorare, că, de săptămâna viitoare, rămân doar două pentru organizare, ceea ce devine tot mai puțin timp. Partidele își exprimă deschiderea pentru dialog și cooperare, doar că se încearcă a se identifica și cu cine trebuie discutat pentru modul de gestionare și administrare a acțiunilor comune ale unioniștilor din 27 martie, duminica, 2016.

Mai multe entități asociative și politice au depus declarații prealabile privind acțiuni unioniste pe 27 martie, deaceea, rămâne doar o discuție la obiect, pe marginea unui scenariu bine elaborate, în jurul căruia să se ia decizii cu asumare de responsabilitate – fie că e Palatul Național, că e vorba de PMAN, de Scuarul Operei Naționale sau fie că e vorba de un Marș unionist…

S-a lansat îndemnul să se meargă spre obiectivul național, partidele unioniste să delegheze un grup care să discute cu grupul ce organizează o adunare mare la Palatul National, pentru a se încerca o acțiune comună, deoarece e nevoie de o certitudine pentru 27 martie, cu manifestări publice care să adune, nu să dezbine. Să vadă forțe politice filoruse că noi suntem acasă, că noi suntem mulți.

S-a decis formarea grupului din membri și potențiali membri ai Consiliului Unirii – Anatolie Revenco (PNL), Mihai Severovan (PNL), Andrei Apostol (PNL), Anatolie Petrencu (Asociația Istoricilor din Republica Moldova), Valeriu Saharneanu (PLR), Dumitru Osipov (Asociația ”ProBasarabia și Bucovina”), Dan Nicu (”Partidul politic ”Dreapta”), Constantin Lazăr (Asociația cetățenilor români din Basarabia)

Toți au invocat necesitatea să se demonstreze pe 27 martie că unioniștii sunt uniți, să se obțină ca să se vadă câte forțe unioniste sunt, acțiunile să nu se suprapună. Consiliului Unirii fiind structura firească pentru pregătirea și înfăptuirea Unirii.

Aproape toți vorbitorii au menționat că ziua de 27 martie este Ziua unei mari așteptări, că trebuie procedat astfel încât să nu se greșească, mai ales că partidele au filiale ce pot aduna și aduce pe 27 martie la Chișinău sute de persoane, doar că și documentele adoptate trebuie să fie de importanță majoră și decisivă pentru destinul românilor.
SP al CU

Consiliul Unirii

Publicat de romaniabreakingnews.ro / BasarabiaPress: Consiliul Unirii: Ziua de 27 martie necesită o bună conjugare a forțelor unioniste și o bună organizare!

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: