ROMÂNIA BREAKING NEWS

Consiliul de Securitate al ONU convocat în reuniune de urgență la solicitarea Ucrainei! Ce au declarat diplomații?

Consiliul de Securitate al ONU convocat în reuniune de urgență la solicitarea Ucrainei! Ce au declarat diplomații?

Consiliul de Securitate al ONU a fost convocat luni seara într-o reuniune de urgență privind tensiunile din Ucraina. Întâlnirea a avut loc la solicitarea părții ucrainene după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat luni două decrete prin care recunoaște „Republica Populară Lugansk” și „Republica Populară Donețk” ca state independente și suverane, informează romaniabreakingnews.ro, citând un material news.un.org

ONU a regretat decizia Rusiei cu privire la statutul Donețk și Lugansk al Ucrainei, a declarat subsecretarul general al ONU pentru afaceri politice și de consolidare a păcii, Rosemary DiCarlo, avertizând asupra implicațiilor regionale și globale. Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a subliniat într-o declarație că decizia Federației Ruse încalcă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și este incompatibilă cu principiile Cartei Națiunilor Unite, a spus ea.

„Reamintim părților implicate responsabilitățile care le revin în temeiul dreptului internațional umanitar și al dreptului drepturilor omului”, a adăugat ea. Evidențierea dialogului este mai importantă pe fondul incertitudinii actuale, a spus ea, adăugând că negocierile sunt singura modalitate de a rezolva diferențele de securitate regională și de a rezolva conflictul din estul Ucrainei.

Doamna DiCarlo și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la escaladarea bombardamentelor peste linia de contact, care ar fi dus la un număr de victime. Ea a citat Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE pentru a număra 3.231 de încălcări de încetare a focului în zona Donbas în perioada 18-20 februarie: 1.073 de încălcări de încetare a focului, inclusiv 926 de explozii în regiunea Luhansk și 2.158 de încălcări de încetare a focului, inclusiv 1.100 de explozii, în regiunea Donetsk.

Deși ONU nu este în măsură să verifice numeroasele afirmații făcute de diverși actori, ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la rapoartele privind victimele civile, vizarea infrastructurii civile critice și evacuările în curs. Pe marginea prăpastiei Mai mult, dna DiCarlo a semnalat posibilele implicații pe care cele mai recente evoluții le vor avea asupra cadrelor de negociere existente. „În mijlocul riscurilor și incertitudinii actuale, este și mai important să se urmărească dialogul”, a spus ea, subliniind că „negociarea este singura modalitate” de a aborda diferențele.

Înainte de orice escaladare ulterioară, ea a cerut tuturor actorilor relevanți să-și concentreze eforturile pe o încetare imediată a ostilităților. „Civilii și infrastructura civilă trebuie protejate, iar acțiunile și declarațiile care ar putea agrava situația trebuie evitate”, a spus ea. Șeful politic al ONU a explicat că, în ultimele săptămâni, actorii cheie au fost implicați în „eforturi diplomatice intense” pentru a preveni o nouă erupție a conflictului în inima Europei.

Dna DiCarlo a reiterat angajamentul ferm al ONU față de Ucraina – un membru fondator al Națiunilor Unite – deoarece aceasta continuă să urmărească agenda de reformă democratică la 30 de ani de la independență. „În această perioadă dificilă, ne angajăm să rămânem și să livrăm și să rămânem pe deplin operaționali în Ucraina, inclusiv în regiunile Donețk și Lugansk. Siguranța și securitatea întregului personal reprezintă cea mai mare preocupare pentru Organizație și trebuie respectate de toate părțile”, a afirmat ea. În încheiere, doamna DiCarlo a descris următoarele ore și zile ca fiind „critice”, asigurând Consiliul că Secretarul General va continua să lucreze pentru rezolvarea crizei actuale.

Ambasadorul ucrainean Serghei Kislitsa:

Scoțându-și masca pentru a vorbi, ambasadorul ucrainean Serghei Kislitsa a spus că Rusia a fost un „virus” pentru instigarea războiului și haosului timp de opt ani: „Națiunile Unite sunt bolnave. Aceasta este o chestiune de fapt. A fost lovit de virusul răspândit de Kremlin.” El a continuat spunând că granițele Ucrainei recunoscute internațional au fost și vor rămâne neschimbabile „indiferent de orice declarații și acțiuni ale Federației Ruse” și a adăugat: „Suntem pe pământul nostru. Nu datorăm nimic nimănui. Și nu vom da nimic nimănui. Nu ne este frică de nimic și de nimeni.”

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya:

După „un număr de declarații foarte emoționante, evaluări categorice și concluzii de amploare”, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya a spus că nu va reacționa, ci se va concentra pe „cum să eviți războiul”. El a informat statele membre că, în conformitate cu acordurile „semnate astăzi de Republicile Populare Lugansk și Donețk… funcțiile de menținere a păcii pe teritoriile lor vor fi îndeplinite de Forțele Armate ale Federației Ruse”. Domnul Nebenzya le-a îndemnat, de asemenea, colegilor occidentali „să-și vină în fire, să-și lase emoțiile deoparte și să nu înrăutățească situația”.

Secretarul general António Guterres este „foarte îngrijorat” de decizia Federației Ruse cu privire la statutul anumitor zone din estul regiunilor Donețk și Lugansk ale Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al său. Potrivit știrilor, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut oficial regiunile separatiste din estul Ucrainei ca state independente.

Într-o declarație emisă de purtătorul de cuvânt Stéphane Dujarric, șeful ONU solicită „rezolvarea pașnică a conflictului din estul Ucrainei, în conformitate cu Acordurile de la Minsk, aprobate de Consiliul de Securitate în rezoluția 2202 (2015)”. Mai mult, dl Guterres consideră că decizia Rusiei este „o încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei și incompatibilă cu principiile Cartei Națiunilor Unite”.

Pe fondul unei creșteri intense a bombardamentelor în estul Ucrainei de către părțile opuse, se pare că concentrarea de trupe rusești continuă să crească la granițele țării. Secretarul general îndeamnă toți actorii relevanți să își concentreze eforturile pe „asigurarea unei încetări imediate a ostilităților, a protecției civililor și a infrastructurii civile, prevenirea oricăror acțiuni și declarații care ar putea escalada și mai mult situația periculoasă din Ucraina și din jurul acesteia și acordarea de prioritate diplomației pentru a aborda. toate problemele în mod pașnic”. Dl Dujarric a dat asigurări că, în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Adunării Generale, ONU continuă să susțină pe deplin suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Șeful ONU plănuia să efectueze o vizită oficială în Republica Democrată Congo, dar în lumina situației care se deteriorează cu Ucraina, a anulat misiunea.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: