ROMÂNIA BREAKING NEWS

Conform rețetei din Crimeea, MANIFESTANȚII pro-ruși au OCUPAT sediile administrației regionale din Harkov și Donețk

Manifestanți proruși au ocupat duminică seară sediul administrației regionale din Harkov, cel mai mare oraș din Estul Ucrainei, înlocuind drapelul țării cu cel al Rusiei, informează Agerpres.

Cei peste 2.000 de oameni s-au adunat în fața clădirii și câteva zeci dintre ele au intrat înăuntru, respingând forțele de ordine în avansul lor.

Tot în aceeași zi, manifestanți au ocupat clădirea administrației din Donețk, un alt oraș important din estul Ucrainei, la granița cu Rusia, după o scurtă rezistență a forțelor de ordine.

Această regiune înregistrează manifestații regulate în favorea autonomiei în cadrul sau în afara Ucrainei, de la 22 februarie încoace. Președintele Vladimir Putin a promis să apere populația rusofonă din Ucraina, “prin toate mijloacele”.

Sursa:activenews.ro

ULTIMA ORĂ:

Ministru ucrainian: Administrația de la Harkov a fost „eliberată de separatiști”

Manifestanții proruși care au preluat duminică seara controlul asupra sediului administrației regionale de la Harkov, un oraș rusofon în estul Ucrainei, au fost dislocați, a anunțat luni dimineața ministrul ucrainean de Interne, fără să precizeze dacă s-a recurs la forță, relatează AFP.

Clădirea „a fost eliberată în înregime de separatiști”, a scris Arsen Avakov, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. „Mulțumim celor care au ajutat”, a adăugat el, fără să ofere detalii despre operațiune.

Ministrul scrie, sugerând că se află la fața locului, „lucrez la Harkov. Cer locuitorilor să susțină procesul de soluționare” a crizei.

Peste 2.000 de manifestanți care purtau steaguri rusești s-au strâns duminică seara în fața clădirii, în care se află biroul guvernatorului numit de către puterea centrală proeuropeană de la Kiev. Câteva zeci au pătruns în imobil, forțele de ordine retrăgându-se în timp ce ei înaintau. Protestatarii au coborât steagurile ucrainene și au arborat steaguri ruse pe clădire.

Tensiunea a crescut în mod brusc duminică în estul rusofon al Ucrainei, iar în afară de Harkov, manifestanți au atacat clădiri administrative la Lugansk și Donețk.

La Donețk, manifestanți, care reclamau un referendum privind alipirea la Rusia, dețineau în continuare controlul, luni, asupra sediului administrației, potrivit unei corespondente AFP. Potrivit unor informații, în cursul nopții de duminică spre luni prorușii au efectuat o operațiune împotriva sediului serviciilor ucrainene de securitate (SBU).

Potrivit unor surse, manifestanți ar fi reușit să pătrundă în sediul SBU, dar nu era clar dacă au putut să rămână în clădire.

În regiunile rusofone din estul Ucrainei, la frontiera cu Rusia, de la îndepărtarea de la putere a regimului prorus pe 22 februarie, în fiecare duminică au loc manifestații pentru o „federalizare” a țării – soluția promovată oficial de Moscova – sau de alipire la Rusia..

Președintele rus Vladimir Putin s-a angajat să apere „prin toate mijloacele” populațiile rusofone din fostele republici sovietice și a comasat până la 40.000 de militari ruși la frontierele cu Ucraina, alimentând temeri cu privire la o invazie.

Din cauza incidentelor de duminică, președintele ucrainean Oleksandr Turcinov și-a amânat o vizită în Lituania.

Acuzându-i pe „Putin și (pe fostul președinte ucrainean prorus Viktor) Ianukovici” că se află în spatele „tulburărilor separatiste”, Avakov a promis un „răspuns ferm”, dar „fără vărsare de sânge”.

Sursa:realitatea.net

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.