ROMÂNIA BREAKING NEWS

Confirmat! Crima organizată rusească pune laba pe Serviciul de Informații și Securitate a R. Moldova! Ofițerul Alexandru Jizdan – omul lui Usatîi

Confirmat! Crima organizată rusească pune laba pe Serviciul de Informații și Securitate a R. Moldova! Ofițerul Alexandru Jizdan – omul lui Usatîi

Partidul Democrat, controlat de Vlad Plahotniuc, a propus un controversat colonel de poliție, apropiat lui Renato Usatîi, în postul de director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Candidatul PD se numește Alexandru Jizdan și ultima sa funcție în stat a fost cea de șef al Departamentului de Servicii Operative (DSO) din cadrul ministerului de Interne. De aici, a fost destituit pe fondul scandalului “Pădurea Domnească”.

RISE Moldova publică un set de înregistrări audio în care politicianul pro-rus Renato Usatîi descrie în detalii relația sa pe bani cu ofițerii Alexandru Jizdan și Alexandru Pânzari. Cel din urmă a fost adjunctul lui Jizdan la DSO.

Înregistrările datează din iunie 2013 și au fost făcute în cursul investigației pentru filmul documentar Asasin în Lege. Reporterii RISE observau atunci legăturile subterane ale lui Renato Usatîi cu ofițeri de informații, șefi din poliție, procurori, politicieni și crima organizată.

Renato Usatîi povestește că polițiștii Jizdan și Pânzari îi prestează servicii private contra cost. Afirmațiile lui Usatii sunt susținute și de mesajele electronice prin care cei doi ofițeri îi trimiteau informații operative și administrative din Ministerul Afacerilor Interne.

Alexandru Pânzari

Unul dintre aceste e-mail-uri dezvăluie că Alexandru Pânzari i-a trimis lui Usatîi un raport intern al ministerului chiar de pe adresa sa de serviciu. Un alt mesaj conține o notă informativă privind monitorizarea mai multor “hoți în lege” din regiune care ar fi trebuit să se întâlnească pe teritoriul Republicii Moldova (Detalii, AICI). La rândul său, Alexandru Pânzari este una dintre candidaturile politice pentru șefia Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP).

Numele lui Jizdan este indicat, în mod repetat, într-o notă inormativă că alături de alți colaboratori MAI și procurori estorcau bani de la deținuți în cadrul acțiunilor de urmărire penală pe dosarul penal „Makena”.

Nota-MakenaCONTROVERSE. Alexandru Jizdan a fost suspectat că ar fi interzis comisarului din Fălești să raporteze deja celebrul incident din Pădurea Domnească. Jizdan a respins atunci toate acuzațiile, dar și-a pierdut funcția de conducere a Serviciilor Operative din cadrul MAI. Pânzari l-a urmat.

Colonelul Alexandru Jizdan (foto: Timpul.md)

În 2004, mai mulți înalți ofițeri de poliție au fost acuzați oficial de complicitate cu rețele transfrontaliere de crimă organizată. Alexandru Jizdan, Alexandru Pânzari, Ion Țurcan și Oleg Țurcan ar fi acordat protecție grupării de contrabandiști „Căciula”, potrivit documentelor intrate în posesia RISE și semnate de fostul ministru de interne comunist, Gheorghe Papuc.

Alexandru Jizdan a fost propus pentru sancțiuni disciplinare pentru încălcarea legilor privind combaterea corupției și protecționismului, dar el a solicitat să fie eliberat din funcție în octombrie 2004. Anterior, Jizdan împreună cu Alexandru Pânzari au fost sancționați disciplinar pentru obstrucționarea unui alt dosar grav de corupție: cazul “Gemenii-Maidan”.

Jizdan fiind întrebat de ce în situația în care nu se simțea vinovat și-a dat atunci demisia, evitând astfel sancțiunile, el a răspuns: „M-au rugat atunci colegii și prietenii mei să-mi dau demisia ca să nu aibă ei probleme, înțelegeți? Peste patru luni, m-am întors, după proces”. Detalii, AICI

„NU PUTEM SĂ DISCUTĂM LA MOMENT”
Potrivit Legii cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, directorul Serviciului are directori adjuncți, care sunt numiți în funcție de Președintele Republicii Moldova, la propunerea șefului SIS.

Sursele RISE susțin că la rândul său, PLDM îl promovează în funcția de director adjunct al SIS pe procurorul Andrei Pântea.

Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al președintelui Republicii Moldova, a declarat că „Despre o eventuală aprobare (a lui Jizdan – n.r.), planuri, nu putem să discutăm la moment”.

*

Deputatul PD, Sergiu Sîrbu, despre numirea lui Jizdan la SIS:
Nu cunosc, deoarece, decizia urmează a fi luată de către președintele țării. Nu cunosc detalii. Ține de competența comisiei de securitate a Parlamentului și Președintelui. Nu știu cât de implicate sunt aici partidele.

RISE l-a contactat pe Jizdan de mai multe ori, pe diferite numere de telefon, însă nu ne-a răspuns la apeluri.

BOMBA! Informațiile publicate mai sus de Rise Project Moldova despre numirea lui Alexandru Jizdan la SIS și Alexandru Pânzari la DIP s-au confirmat pe 15 octombrie a.c. când președintele Nicolae Timofti l-a promovat pe Jizdan în funcția de director adjunct SIS înregistrarea AUDIO din care reiese că Jizdan este omul lui Renato Usatîi (mai sus)

SIS

Iată comunicatul despre noi Directori Adjuncți ai SIS de pe anticoruptie.md

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) are trei directori adjuncți noi, numiți prin decretul președintelui Nicolae Timofti, la propunerea lui Mihai Balan, directorul instituției. Fotoliile au fost ocupate de Ruslan Munteanu, fost șef al Direcției combaterea crimelor economice din cadrul SIS și care este fratele lui Valeriu Munteanu, vicepreședinte al PL, Alexandru Baltaga, care la fel a activat în cadrul instituției, și Alexandru Jizdan, ex-șef al Departamentului Servicii Operative din cadrul MAI. 

Valeriu Munteanu, ministru al Mediului, a declarat presei că nu a contribuit la avansarea fratelui său. „Legea prescrie foarte clar care sunt conflictele de interese. Momentul în care eu aș fi fost în subordinea lui sau dumnealui în subordinea mea, atunci ar fi vorba de un conflict de interese. Dacă oamenii sunt frați nu trebuie să lucreze absolut nicăieri?”, s-a întrebat retoric Valeriu Munteanu.

Colonelul Alexandru Jizdan și-a început activitatea în Ministerul Afacerilor Interne în 1995. În 2009 acesta a fost decorat de către Gheorghe Papuc, ministrul de Interne de atunci, pentru că i-a îndeplinit ordinele în timpul evenimentelor din aprilie 2009. În 2010 a fost numit șef al Departamentului Servicii Operative din cadrul MAI, fiind destituit din funcție în februarie 2013, în urma  scandalului “Pădurea Domnească”. În 2014 a participat la fondarea Asociației Veteranilor Serviciilor Operative ale Ministerului de Interne. În calitate de președinte al organizației, Alexandru Jizdan a criticat dur reforma din MAI, ințiată de fostul ministru Dorin Recean. Recent, acesta a fost vizat în cadrul unei investigații realizate de Rise Moldova.

Jurnaliștii au dezvăluit că Jizdan ar fi unul dintre apropiații lui Renato Usatîi, liderul “Partidului Nostru”, și că ar fi fost propus la conducerea SIS de către democratul Vladimir Plahotniuc.

Alexandru Baltaga a activat în cadrul SIS în perioada în care șef al statului a fost comunistul Vladimir Voronin.

Video: Documentarul ASASIN ÎN LEGE

Publicat și editat de Gabriel Negru –  romaniabreakingnews.ro / Surse: rise.mdanticoruptie.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: