ROMÂNIA BREAKING NEWS

Conferință la Chișinău pentru onorarea jertfei românești la 75 de ani de la tragica bătălie de la Cotul Donului, Stalingrad și Câmpia Calmucă

Conferință la Chișinău pentru onorarea jertfei românești la 75 de ani de la tragica bătălie de la Cotul Donului, Stalingrad și Câmpia Calmucă

La Chișinău, va avea loc în perioada 17 – 18 noiembrie a.c.  sesiunea ştiinţifică internaţională dedicată comemorării a 75 de ani de la tragica bătălie de la Cotul Donului, Stalingrad și Câmpia Calmucă, unde 156.000 de oșteni români şi-au pierdut viaţa apărând dreptul istoric inalienabil al Națiunii Române asupra Basarabiei, Nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa, care va avea loc la 17-19 noiembrie 2017, în Sala cu Coloane a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” din or. Chișinău (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr.148) informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat al organizatorilor trimis redacției Chișinău RBN Press.

Conferința va începe pe 17 noiembrie cu un Te Deum, preoți de la Mitropolia Basarabiei, apoi în ordinea programului stabilit de organizatori, urmează vernisarea expoziției „Drapelele istorice ale Țării Moldovei”, prezentată de colonelul Petru Costin și vernisarea expozițiilor tematice: de carte și de fotografii „Cotul Donului în imagini, de ieri și de azi”, autor Vasile Șoimaru.

Cuvânt de deschidere al sesiunii științifice va aparține lui Vasile ȘOIMARU, conf. univ. dr., coordonatorul proiectului „Românii din jurul României”

Mesaj de salut va fi transmis de Mihai TAȘCĂ, dr. în drept, directorul Institutului de Studiul Arhivelor; Mariana HARJEVSCHI, dr. în istorie, director al Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu; Valeriu CUȘNIR, doctor hab. în drept, director al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Ştiințe a Moldovei; Ilie POPA, dr., prof. univ., director al Fundației Culturale „Memoria”, Filiala Argeș; Vitalie CIOBANU, dr. în istorie, conf. univ., director al Centrului de Cultură și Istorie Militară și Nicolae RUSU, scriitor, director al Fondului Literar al Uniunii Scriitorilor din R. Moldova

Sesiunea de comunicări va cuprinde

Sesiunea I.

Bătălia de la Cotul Donului – fapte de vitejie și jertfă a Armatei Române

Moderatori:

Vasile ȘOIMARU, conf. univ. dr., coordonatorul proiectului „Românii din jurul României”

Radu THEODORU, General de Flotilă Aeriană

Comunicări:

Radu THEODORU, General de Flotilă Aeriană, veteran de război. Tragica bătălie de la Cotul Donului-1942: Argumente bazate pe documente.

Anatol PETRENCU, dr. hab. prof. univ. Militarii români de pe Frontul de Est după înfrângerea de la Stalingrad: o privire de ansamblu.

Jipa ROTARU, c-dor (rtg.), prof.univ.dr., membru corespondent al AOȘR. Armata a 3-a Română la Cotul Donului.

Pr. Viorel COJOCARU. Preoții Armatei Române în tranșeele de la Cotul Donului și Stepa Calmucă.

Corvin LUPU, prof. univ. dr., Sibiu. Erori politico-diplomatice românești privitoare la Basarabia și posibile noi strategii politice pentru viitorul Republicii Moldova.

Ora 12.30-13.00 – Pauză de cafea

Ora 13.00-15.30

Sesiunea II.

Armata Română în marea conflagrație 1941-1945

Moderatori:

Corvin LUPU, prof. univ. dr.

Mihai TAȘCĂ, dr. în drept.

Comunicări:

Vasile ȘOIMARU, conf. univ. dr. Experiența cercetărilor de teren din cele patru drumuri la Cotul Donului: 2009, 2012, 2013 și 2017; De ce Statul Român și-a amintit doar după 73 de ani de cei 156 de mii de ostași căzuți cu moarte de erou la Cotul Donului?

Roxana IORGULESCU BANDRABUR, Andrei BANDRABUR. O întâlnire de suflet și de neuitat cu medicul veteran de 99 de ani, de la Cotul Donului, Iosif Niculescu. Gheorghe PÂRLEA și Ionuț GOSPODARU. Tragedia ostașilor români de la Cotul Donului, în memoria orală.

Ion PAIU, veteran de război de 98 de ani, participant la bătălia de la Cotul Donului, originar din s. Soci, comuna Miroslăvești, jud. Iași. Amintiri despre tragedia de la Cotul Donului de acum trei sferturi de veac”.

Dr. Mihai TAȘCĂ, Dr.Vitalie CIOBANU. Bătălia de la Cotul Donului în documentele Arhivelor militare din România.

Ora. 15.30.-16.30.

Lansări/prezentări de carte

Jipa ROTARU, Cornel CARP. Stalingrad și istoria unei armate sacrificate: Armata a III-a Română. Editura SEREBIA, Chișinău-2017. Prezintă dr. Mihai Tașcă.

Ion IACHIM. Ninge aspru la Cotul Donului. Roman. Editura SEREBIA, Chișinău-2017. Prezintă jurnalistul Vlad Pohilă.

Gheorghe RĂȘCĂNESCU. Erou la Cotul Donului. Însemnări din război 1941-1944.

Editura militară, București-2017. Prezintă prof. univ. Dr. Ilie Popa, Pitești.

Vasile S. POPA. Ultima noapte la Tanais(-Don). Roman. Societatea Scriitorilor Militari, București. Prezintă prozatorul Ion Iachim.

Giorgio FERRARIS. ALPINI dal TANARO al DON. ArabAFenice. Prezintă dr. Vasile Șoimaru.

Мансур АБДУЛИН. От Сталинграда до Днепра. Moscova. Prezintă dr. Vasile Șoimaru;

Виктор НЕКРАСОВ. В окопах Сталинграда. Moscova. Prezintă dr. Vasile Șoimaru.

Ora. 16.30.-17.30.

Vizionarea filmului Fundației Creștine Părintele Arsenie Boca „Eroism și jertfă pe Frontul de Est”, 2010, personaj principal, regretatul medic-veteran, la Cotul Donului, Iosif Niculescu.

Ora 17.30-18.30

Discuții

19 noiembrie 2017.

Sala cu Coloane a Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu”

Ora 09.00-11.30

Sesiunea III.

Lecție de istorie pentru urmași

Moderatori:

Roxana IORGULESCU BANDRABUR, radiojurnalist Nicolae RUSU, scriitor

Comunicări:

Gică MANOLE. Impactul catastrofei de la Cotul Donului asupra relațiilor româno-germane.

Sergiu BALANOVICI. Relații de comandament româno-germane în bătălia de la Cotul Donului.

Marius Adrian NICOARĂ, c-dor av.(r.), dr. Aviația română în bătălia Stalingradului”.

Mr.dr. Luiza ROTARU și Daniel NICOLAU. Cazul „Grupului Lascăr” în luptele de la Cotul Donului.

Ion CERNEI, jurnalist. Acțiunile de luptă ale aeronauticii regale române la Cotul Donului, 1942.

Ora 11.30-12.00

Lansări/prezentări de carte:

Mihai Tașcă. Basarabia – pământ românesc. Prezintă dr. Vasile Șoimaru.

Mihai Tașcă, Wolfram Niess. Dezmembrarea României. Exodul din Basarabia, Nordul Bucovinei și Ținutul Herța. Chișinău, 2017. Prezintă Gheorghe Budeanu.

Mihai Tașcă, Vitalie Ciobanu. Congresul Militarilor Moldoveni: 20 octombrie – 27 octombrie 1917. (Studiu și culegere de documente). Chișinău, 2017. Prezintă Mihai Tașcă.

Giorgio FERRARIS. In prima linea a Nowo Postojalovka. La campagna di Russia di Giacomo Alberti alpino della Cuneense. ArabAFenice. Prezintă dr. Vasile Șoimaru. ЕЛИСЕЕВ П. И. На земле Тихого Дона. Volgograd. Prezintă dr. Vasile Șoimaru.

Ora 12.00

Biserica Sf. Andrei, or. Durlești.

Sfințirea Troiței închinate eroilor căzuți în Bătălia de la Cotul Donului, Stalingrad și Câmpia Calmucă, în noiembrie-decembrie 1942. Sculptor Ion Zderciuc.

*   *    *

Potrivit organizatorilor, în cinci ani, 2012-2017, au fost inaugurate cinci monumente dedicate memoriei Eroilor de la Cotul Donului, patru dintre ele cu contribuția nemijlocită a Proiectului „Românii din jurul României”: două la Cotul Donului (2012, 2013), unu – la Mănăstirea Comana (2015), altul la Mănăstirea Sf. Andrei, Durlești (2017), și cel de-al cincilea – Cimitirul ostășesc de la Rossoșka-Volgograd (2015), finanțat de către Guvernul României. Așteptăm clipa când și la Cotul Donului (st. Kletskaya și Gromki-150 km de la Volgograd) Statul Român va inaugura un Memorial, asemănător celui german de la Rossoșka și a celui maghiar de la Rudkino-Voronej, întru cinstirea celor 156 mii de oșteni români, dezrobitori ai Basarabiei, Nordului Bucovinei și Ținutului Herța, căzuți acolo apărând dreptul istoric inalienabil al românilor asupra teritoriilor răpite în iunie 1940 de către imperiul sovietic. Iată cele cinci monumente nominalizate mai sus:

Comitetul organizatoric este format de Vasile ȘOIMARU, conf. univ. dr., coordonatorul proiectului „Românii din jurul României”; Mihai TAȘCĂ, dr. în drept, directorul Institutului de Studiul Arhivelor; Mariana HARJEVSCHI, dr. în istorie, director al Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu; Valeriu CUȘNIR, doctor hab. în drept, director al Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Ştiințe a Moldovei; Ilie POPA, dr., prof. univ., director al Fundației Culturale „Memoria” , Filiala Argeș; Vitalie CIOBANU, dr. în istorie, conf. univ., director al Centrului de Cultură și Istorie Militară; Nicolae RUSU, scriitor,  director  al  Fondului  Literar  al  Uniunii  Scriitorilor  din  R. Moldova.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: