28 noiembrie 1918
După prăbușirea monarhiei austro-ungare respectiv dezmembrarea imperiului în state naționale, Consiliul Național al Bucovinei, întrunit la 28 noiembrie 1918, a hotărât în majoritat Unirea cu România. Voturile majoritare au venit din partea românilor, germanilor, evreilor și polonezilor, iar cele împotrivă doar din partea minorității ucrainene. Ca urmare a hotărârii „C.N.B.”, trupele române au intrat în teritoriu, sub comanda generalului Iacob Zadik, consfințind actul și zădărnicind manevrele militare ale Galiției ucrainene. Unirea Bucovinei cu România este recunoscută oficial, în 1919, prin tratatul de pace de la Saint Germain încheiat cu Austria la data de 10 septembrie 1919.
Foto: facebook.com/alexandru.ursubukowina
Declarația de Unire a Bucovinei cu România, la 15/28 noiembrie 1918
„Congresul General al Bucovinei întrunit azi, joi în 15/28 noiembrie 1918 în sala sinodală din Cernăuți, consideră că: de la fundarea Principatelor Române, Bucovina, care cuprinde vechile ținuturi ale Sucevei și Cernăuților, a făcut pururea parte din Moldova, care în jurul ei s-a închegat ca stat; că în cuprinsul hotarelor acestei țări se găsește vechiul scaun de domnie de la Suceava, gropnițele domnești de la Rădăuți, Putna și Sucevița, precum și multe alte urme și amintiri scumpe din trecutul Moldovei; că fii acestei țări, umăr la umăr cu frații lor din Moldova și sub conducerea acelorași domnitori au apărat de-a lungul veacurilor ființa neamului lor împotriva tuturor încălcărilor din afară și a cotropirei păgâne; că în 1774 prin vicleșug Bucovina a fost smulsă din trupul Moldovei și cu de-a sila alipită coroanei habsburgilor; că 144 de ani poporul bucovinean a îndurat suferințele unei ocârmuiri străine, care îi nesocotea drepturile naționale și care prin strâmbătăți și persecuții căuta să-și înstrăineze firea și să-l învrăjbească cu celelalte neamuri cu cari el voiește să trăiască ca frate; că în scurgerea de 144 de ani bucovinenii au luptat ca niște mucenici pe toate câmpurile de bătaie din Europa sub steag străin pentru menținerea, slava și mărirea asupritorilor lor și că ei drept răsplată aveau să îndure micșorarea drepturilor moștenite, isgonirea limbei lor din viata publică, din școală și chiar din biserică; că în același timp poporul băștinaș a fost împiedicat sistematic de a se folosi de bogățiile și izvoarele de câștig ale acestei țări, și despoiat în mare parte de vechea sa moștenire; dară că cu toate acestea bucovinenii n-au pierdut nădejdea că ceasul mântuirii, așteptat cu atâta dor și suferință va sosi, și că moștenirea lor străbună, tăiată prin granițe nelegiuite, se va reîntregi prin realipirea Bucovinei la Moldova lui Ștefan, și că au nutrit vecinic credința că marele vis al neamului se va înfăptui prin unirea tuturor țărilor române dintre Nistru și Tisa într-un stat național unitar; constată că ceasul acesta mare a sunat!
Astăzi, când după sforțări și jertfe uriașe din partea României și a puternicilor și nobililor ei aliați s-a întronat în lume principiile de drept și umanitate pentru toate neamurile și când în urma loviturilor zdrobitoare monarchia austro-ungară s-a zguduit din temeliile ei și s-a prăbușit, și toate neamurile încătușate în cuprinsul ei și-au câștigat dreptul de liberă hotărâre de sine, cel dintâiu gând al Bucovinei desrobite se îndreaptă către regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdea desrobirii noastre.
Drept aceea
Noi,
Congresul general al Bucovinei,
întrupând suprema putere a țării și fiind investit singur cu puterile legiuitoare,
în numele Suveranității naționale,
Hotărâm:
Unirea necondiționată și pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru, cu regatul României”.
Concert Aniversar în cinstea – 95 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara Mamă
Pe 26 noiembrie 2013 la ora 18.00 la Muzeul Țăranului Român a avut loc un eveniment omagial dedicat aniversării a 95 de ani de la Unirea Bucovinei cu România . Evenimentul a fost organizat de către dl avocat dr . Mihai Nicolae – director general al Institutului ” Frații Golescu pentru Românii de pretutindeni ” si liderii Platformei ” Acțiunea 2012 ” în parteneriat cu dl Marian Clenciu – președintele Asociației Culturale ” Pro Basarabia și Bucovina ” și cu dl avocat Ruslan Deleanu – director al Institutului pentru Drepturi Civile Europene . In fața unei săli arhipline cu deosebită acuratețe si măiestrie au fost descrise condițiile în care s-a realizat Unirea Bucovinei cu Patria – Mamă . Acest moment de ” Argument Istoric ” a fost magistral realizat de către dl dr . Constantin Corneanu dar și de către dl . dr . Ion Constantin . Sala a reacționat prompt și a aplaudat îndelung remarcabilele expuneri ale celor doi istorici . Apoi a vorbit dl profesor Stefan Hostiuc , originar din comuna Mahala situată la 5 km de Cernăuți dar stabilit în București . Profesorul Ștefan Hostiuc a prezentat un număr de șapte cărți cu caracter istoric și memorialistic despre Bucovina dar și revista ” Mesager Bucovinean ” realizată de filiala București a Asociației Culturale ” Bucovina ” dar și cu contribuția financiară a d-lui avocat Pătraș Eugen , prezent de asemeni în sală .
La final mi s-a oferit cuvântul și am arătat pe scurt următoarele :
1. în periaoada 1850 -1944 au apărut în Bucovina 342 de ziare și reviste românești cu grafie latină .
2. în perioada interbelică de așa – zisă ” dictatură românească ” ( așa susțin în prezent anumiți decidenți politici ucraineni ) au fost tipărite în Nordul Bucovinei 31 de ziare și patru reviste , toate în limba ucraineană .
3. în prezent abia mai apar în Nordul Bucovinei șase ziare în limba română , anemice și supuse la tot felul de presiuni . Evenimentul a continuat cu un recital de excepție , susținut de interpretarea extraordinară a doamnei Lorena Oltean ( voce ) și a doamnei Doina Lavric ( voce și cobză ) .
Impresionantul recital de muzică tradițională românească a electrizat sala care a răsplătit pe cele două interprete cu aplauze îndelungte și ovații la scenă deschisă . Evenimentul s-a încheiat l ora 20.00 , dr o parte din participanți au rămas la un ” pahar de vorbă ” grupați în jurul celor doi inimoși doctori în Istorie , dornici să afle cât mai multe despre istoria mult – încercatei noastre Bucovine .
Video de la Evenimentul Aniversar de la Clubul Țăranului Român (sursa: www.probasarabiasibucovina.ro)
Bucovina dupa 1940: