ROMÂNIA BREAKING NEWS

Concept pentru salvarea natiunii romane. Un interviu cu Mircea Druc

Românii, ca toți europenii, sunt într-un moment de răspântie. O răsturnare absurdă a valorilor ne marchează pe toți, chiar dacă nu tuturor ne îngăduie timpul să conștientizăm acest dezastru. Alte popoare se pregătesc temeinic pentru experimentele campionilor globalizării. Nu toți europenii vor să devină „sat mondial” și se pregătesc să riposteze. Înainte de Crăciun, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege uluitoare pentru liderii de la Bruxelles: „Începând cu 1 ianuarie 2013, numai ungurii vor putea cumpăra pământ în Ungaria”, a comunicat ministerul maghiar al Dezvoltării Rurale. Ungurii își conservă spațiul cucerit târziu. Noi ne înstrăinăm pământurile. L-am sunat pe Mircea Druc, primul șef de guvern anticomunist de la Chișinău, excelent cunoscător al teoriilor antropologice și realităților actuale din spațiul euroasiatic. Mi-a spus: „Mie îmi place constatarea zen: «Cine știe nu vorbește, iar cine vorbește nu știe»”. După mai multe replici țâfnoase, l-am convins totuși să vorbim.

Trecem printr-o perioadă specială din istoria eroziunii națiunilor, provocată de globalizare. Fenomen promovat de transnaționale, ce și-au impus astfel interesele pentru libera circulație a capitalurilor. Destul de frecvent, beneficiar e și omul de rând. El se bucură că poate deveni cetățeanul Terrei: circulă liber, studiază unde poate, muncește pentru el sau își deschide afaceri proprii, dacă reușește. Nimic nu pare mai atractiv. Unii chiar gândesc că așa e bine și li se pare normal să plece oriunde pentru propriul confort. Ceea ce se întâmplă în UE cu statele altădată prospere, care deja nu mai pot să-și plătească salariile, pensiile, alocațiile sociale, e edificator pentru tendința acestui fenomen extrem de nociv. Ce destin mai are națiunea astăzi, în secolul al XXI-lea și ce noi provocări vor mai fi pentru statul-națiune în Europa?

Acest diagnostic este relativ corect. Asta rezultă „când corporațiile conduc lumea”. Teza lui David Korten este greu de combătut. Cred că marile corporații transnaționale se comportă ca niște celule canceroase și vor împărtăși destinul acestora.

Da, dar organismul viu poate să moară.

Celulele canceroase se dezvoltă egoist într-un organism și uită de întregul armonios. Noi, doar noi! Până moare organismul și atunci mor și ele. Dacă dinozaurii economiei corporatiste globale distrug statele (nu numai statele-națiune se află în pericol), vor pieri.

Se creează iluzia că în locul statului național se poate constitui o structură suprastatală, cu funcțiile unui stat, ca UE sau Uniunea Eurasiatică, în care statul național nu-și mai are nici un rost și funcțiile lui sunt preluate de noua structură geostrategică, unde se apără drepturile individuale, nu drepturile naționale, etnice. În plină criză, ne vor convinge că numai transferul suveranității spre un centru unic de comandă ne mai poate salva. Și toată lumea e fericită.

Așa a fost și așa va fi. Imperiul Roman, Imperiul Austro-ungar, Imperiul Otoman, Uniunea Sovietică au dispărut la fel. Tot pe valul unei mari cotituri istorice s-a creat UE și vor mai veni și alte suprastructuri care, prin definiție, se nasc și mor.

Credeți că ne aflăm iarăși în fața unui experiment artificial, ce nu are legătură cu natura dezvoltării societății umane?

În sensul pozitiv al cuvântului, e vorba despre forme inventate. Cei ce au făcut URSS poate credeau sincer în proiect. Aveau și principii meschine, ascunse pentru înțelegerea oamenilor obișnuiți, dar și viziuni sincere: credeau că „paradisul terestru” e un model viabil. URSS a exacerbat politicul, ce trebuia să fie pe prim-plan, ignorând economicul și psihicul. UE ignoră psihicul și politica națională, dar pune pe prim-plan economicul. Și acest model e eronat. Vor apărea forme de rezistență etnopsihologică. Problemele naționale nu dispar, oricât de prosperă ar fi țara. UE nu e o noutate. Cei ce au construit Imperiul Roman credeau că realizarea lor e culmea civilizației. S-a prăbușit. Ce putea fi mai frumos decât Dacia Felix? Țara cea mai fericită într-o lume decadentă a Imperiului Roman, ce era oricum construcția perfectă a lumii antice. „Brandul Dacia Felix” era mai tare ca „brandul Elveția” de azi. Nu dacii au creat conceptul. De ce nu au fost percepute similar și alte spații acaparate de Imperiul Roman: Britania Felix, Palestina Felix, Iberia Felix? Imperiul Roman a găsit soluția salvării sale temporare: aurul și argintul Daciei. Celelalte provincii fuseseră complet epuizate. Unde au dispărut primii creștini evrei? S-au volatilizat?

Exact în această perioadă de diluție mondială a statului național încep să apară manifestări, tendințe ce vor să justifice și revendice origini îndepărtate, cuprinzătoare pentru anumite etnii. Modele de supraviețuire. Ungurii se dezic de sorgintea lor fino-ugrică, pretind că ar fi turanici, turcici. Rușii vor să-și salveze imperiul în jurul ethosului cultural rusesc, indiferent de națiunile componente. Vor reuși modelele să devină alternative salvatoare?

Ungurii sunt creativi, au perspicacitatea lor. I-a adus de dincolo de Urali, în Europa, „marea migrație a popoarelor”. Cu 1.000 de ani în urmă, au luat o decizie crucială. Au ales, prin Ștefan cel Sfânt, să treacă la catolicism. Și-au renegat „ființa ancestrală”, dar au intrat în civilizația europeană. Ungaria a ajuns imperiu dualist. Ceva asemănător s-a întâmplat cu khazarii de pe Volga.

Pe ce mai pot miza acum ungurii?

Au mizat pe destrămarea URSS. Au mizat pe triumful UE. Erau siguri că, după înlăturarea lui Ceaușescu, România va fi dezmembrată. Nu se îndoiau de acest epilog. Erau siguri că în 1994 Ucraina se va destrăma, că Galiția și Transilvania vor intra, împreună cu Ungaria, în NATO și UE. Nu era anexarea clasică, dar ar fi fost mulțumiți. Ideea fino-ugrică era frumoasă, dar pare mai atractivă originea turcică. La un calcul aritmetic, nu dă bine originea fino-ugrică. Sunt prea puțini. Estonienii – circa două milioane, mai sunt patru milioane de finlandezi, komi-permiacii, mariiții. Și aici se termină cu fino-ugricii. Vreo 10 milioane. Lumea turanică e altceva! Turcia, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Azerbaidjan.

II

Atunci, specificul național trebuie căutat dincolo de religie?

Nu are nimic comun religia cu specificul național. Religiile, ca și doctrinele internaționaliste, sunt în detrimentul națiunilor. Fiecare religie dorește să devină universală.

Atunci ce definește o națiune?

Spațiul moștenit e esențial, decisiv pentru națiune. Patria mea înseamnă: Carpații, Dunărea, Marea Neagră, Nistrul și Tisa. Dacă ai înscris în codul genetic această realitate, ești român autentic. E ca la regnul vegetal sau animal. Pământ, apă și câmp magnetic. Limba. În secolul al XIX-lea se făceau studii de lingvistică, de etnopsihologie pentru a încadra națiunile. Apoi fondul genetic. Cercetările genetice arată că turanicii reprezintă doar 2% – 3% din zestrea genetică a ungurilor. Evreii fac studii genetice în toate satele de munte din Spania și Portugalia, pentru a dovedi că mulți au fost obligați să se creștineze. Prin urmare, națiunea e definită de factorii spațiu, lingvistic și genetic. Spiritualitatea e un produs al educației. Oamenii vii produc spiritualitatea, nu invers.

Apar gânditori ce susțin că Rusia va avea din nou un rol decisiv în lumea contemporană, prin intermediul religiei pravoslavnice. Ei cred că Rusia ar putea să redevină A Treia Romă, cu toate că lumea contemporană a ajuns, în felul ei, la A Patra Romă, laică: America. Mai e posibil un asemenea model?

E o speranță atât de naivă a unui segment mic de intelectuali ruși, încât te cuprinde o tristețe iremediabilă. Ideea celei de-A Treia Rome e veche de pe timpul Imperiului Țarist și nu are nici o șansă, cum lumea comunistă a fost un mit și nu a rămas nimic din ea. Așa au crezut unii că după căderea URSS vor reface fenomenul „Kazacestvo”.

Modelul Eurasia, la care visează Putin, Are șanse? Vine cu un model de construcție ce nu e nou, dar e introdus în programul electoral. Baza națiunii ruse nu ar fi etnică, ci de natură spirituală rusă.

Care spiritualitate rusă? Să impui limba rusă în fostele colonii și mai ce? Să impui religia pravoslavnică tuturor? Putin nu vorbește de religie, doar se afișează cu patriarhul. Se alege praful și de acest model.

Rușii fac marșuri la Moscova și Sankt Petersburg. Scandează numele zeului Perun al slavilor vechi, dar discută despre religia ortodoxă. E un melanj straniu, ce denotă porniri contradictorii și paradoxale, o derută spirituală totală. Ce se întâmplă cu pretinsul naționalism rus?

Proiectul pravoslavnic vine în contradicție cu actuala stare de spirit a societății ruse. Azi din Rusia pleacă, de bună voie, mai mulți decât după puciul bolșevic din 1917.

Globalizarea ar putea fi un rău decisiv pentru națiunea rusă?

Globalizarea e nocivă în primul rând pentru Rusia. Într-o Uniune Eurasiatică rușii nu pot rezista. Cum vor integra (asimila) Ucraina Apuseană, cu vreo douăzeci de milioane de greco-catolici, fascinați de idealul lui Stefan Bandera? Sau Tatarstanul, ce vrea să introducă alfabetul latin, iar tineretul a declarat: „2013 – Anul hanului Batîi!”. Nu sunt nici rusofob, nici rusofil. Aș dori, chiar aș putea contribui modest la consolidarea unor relații interstatale adecvate intre România mea și Rusia. Dar e necesar să înțeleg mai întâi: ce vrea clasa politică de la București de la cea de la Moscova? Sunt gata românii să întoarcă armele? Că prea deșănțat se agită unii pe la București, cu „noua politică rusă”.

Bântuie speculații de vreo 20 de ani: Rusia ne-ar da gaze ieftine, Rusia abia așteaptă să cumpere de la noi …

N-are urdă mătușa! Rusia a obținut tot ce a dorit de la România: a luat o rafinărie la Ploiești, metalurgia, țevile, aluminiul și multe altele prin intermediul occidentalilor. Ar mai trebui și sistemul de transport al gazelor. România nu mai produce încălțăminte, vagoane, mobilă, ca să exporte garantat și planificat în Rusia. Mie îmi pare curios modelul promovat de revista „Peremenî”, unde elita foștilor ofițeri GRU lansează alternativa „Hoarda de Aur”: renașterea modelului politic spiritual al lui Ghinghis Han. Perioada cea mai frumoasă din istoria lor nu a reprezentat-o victoria creștinismului în Rusia, ci cei peste 300 de ani cât au trăit în Hoarda de Aur!

De două decenii, politicienii români au pretins și încă pretind că au creat un model strategic pentru România: integrarea în UE. Cum vor supraviețui românii ca națiune într-o lume ce va cunoaște crize tot mai puternice?

Când plutești pe o navă multiculturalistă în derivă, ce poți face? Germanii ar propune verificarea motoarelor, repararea sau chiar înlocuirea lor. Britanicii ar căuta să plece pe altă navă. Convinse că nava nu poate fi salvată, unele seminții ar începe să învețe a înota. Primul lucru pe care l-ar face unii români ar fi să-l spânzure pe căpitan. Un singur matelot va formula corect problema: „Dacă nu știm exact încotro se îndreaptă nava, toate soluțiile sunt inutile!”. De șapte ani, tot strigăm „Jos Băsescu!”. Românii naufragiați rar când își pun problema direcției. După ce elitele au băgat România în impas, l-au chemat pe mareșal s-o salveze. Peste patru ani l-au dat pe tavă sovieticilor ca să-l împuște. Ungurii l-au ajutat pe Horthy să scape, să plece în Portugalia. Îi fac monumente și azi. Ne-am mândrit cu Ceaușescu că nu a intrat în Cehoslovacia, că a scos țara din mizerie, apoi l-am împușcat ca pe un câine. Husak a trădat „Primăvara de la Praga”, a chemat tancurile sovietice, dar cehii nu l-au executat. Nici pe Todor Jivkov nu l-au omorât bulgarii. Kadar l-a trădat pe Imre Nagy, care a fost spânzurat, dar nu i-au făcut nimic ungurii. Noi nu ne batem capul cu proiecte pentru propria salvare. La nimereală! Avem o mentalitate conjuncturistă, de talcioc.

Nu sunteți prea dur cu românii?

Sunt ai mei și îmi permit să îngroș culorile, am dreptul. Vorbesc de mine, nu mă menajez. Așa-i la noi! Apare o chestiune vitală, cineva vine cu soluția. Intervine specificul nostru național: prima reacție a românului e să caute probleme la această soluție. Bețe-n roate! La noi nu merge! Mai ales la moldoveni.

 

interviu cu Mircea Druc

sursa: www.revistamiscarea.ro

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: