ROMÂNIA BREAKING NEWS

Complicii lui Putin de la Chișinău împotriva eurointegrării

Prezentul continuu

Igor Dodon, Renato Usatîi, Veaceslav Ioniță. Trei persoane de factură diferită și cu preocupări distincte. Cu toate acestea, toți au ceva în comun.

Caiafele Moscovei

Un politician pro-rus, un afacerist obscur și un deputat al majorității parlamentare. În ciuda culorilor politice separate sau chiar divergente, toți trei, cu voie sau fără voie, sunt complicii lui Putin la Chișinău.

Cu toții urmăresc un singur obiectiv de atac – coaliția de guvernământ. Tustrei lovesc aceleași ținte principale – Vlad Filat și Partidul Liberal Democrat.

Toți trei se produc pe scena teatrului politic de la Chișinău. Sunt asistați de o droaie de slugi oploșite în groapa orchestrei, pe scaunele rezervate presei, pe coridoare, în bufet.

Există condeieri, aparent din tabere felurite și cu viziuni diametral opuse, bunăoară, care se dovedesc a fi înhămați de-a valma la același plug pe post de boi ai Kremlinului. Cu toții au o sarcină comună: să surpe temeliile eurointegrării.

Din cauza micimii acestor umile caiafe ale Estului, nu dau și alte nume. Cvasianonimi, șterși și plafonați, sunt ușor, totuși, de recunoscut, pentru că toți se înghesuie să arunce cu pietre în aceeași direcție: în PLDM și Vlad Filat.

Voi remarca doar că propaganda rusă, în ciuda caracterului ei grobian și butucănos, este suficient de șmecheră ca să tragă de pe poziții neașteptate. Pentru a fi cât mai eficace posibil, aceasta lovește din spate, din pădurea verde, dinspre gruparea teroristă „Antifa”, din mijlocul presei independente, din sânul unor pretinși unioniști filoromâni etc.

Este impresionantă și gama variată de specializare a complicilor lui Putin. În luptă sunt aruncați vârfuri de lance precum I. Dodon, falși nababi precum R. Usatîi, sabotori precum V. Ioniță, killeri mediatici în persoana unor bloggeri îmbătrâniți înainte de vreme etc.

Principiul dominoului

Toți acționează după același calapod țaristo-bolșevic. Mint de îngheață apele.

Cozile de topor ale Kremlinului pot să spună fără să clipească, de exemplu, că asumarea răspunderii Guvernului a fost o conspirație Filat – Ioniță contra lui Leancă. Prinse cu mâța în sac, se sucesc și, fără să argumenteze, susțin contrariul: cum că ar fi vorba de niște „scheme” ale lui Leancă – Filat, demascate, chipurile, de un deputat romantic.

Planul sforarului rus al marionetelor moldovene este străveziu și, totodată, amețitor, precum votca rusească. Să mânjească și să scoată din joc PLDM, piesa de bază a coaliției proeuropene – asta e tot ce trebuie să facă slugile lui Putin de la Chișinău.

Se încearcă descurajarea și compromiterea liderului liberal-democrat pentru a-l constrânge să demisioneze, fapt ce nu-i exclus să creeze o breșă în partid. Dacă se întâmplă asta, ambarcațiunea PLDM riscă să naufragieze în plină campanie electorală.

Cum fără liberal-democrați, care constituie osatura actualei guvernări, dreapta nu poate întruni majoritatea în viitoarele alegeri, Kremlinul pune în aplicare principiul dominoului. Dacă o piesă cade și încă una de bază, se prăbușesc și toate celelalte.

Sub roțile propagandei rusești

Aș vrea să fiu bine înțeles. Doar soția lui Cezar este deasupra oricărei suspiciuni, spune un dicton antic.

Niciun politician nu poate pretinde să nu fie supravegheat de mass-media. Iar Timofti, Plahotniuc, Filat, Leancă, Ghimpu, Lupu, Corman și alții nu sunt o excepție.

Toți cad sub examenul critic al presei. Numai că și circulația liberă a informației în democrație, aidoma traficului rutier, se supune unor reguli.

Există o diferență uriașă între Formula 1 și automobilul ucigaș care, în 1948, l-a lovit, din ordinul Kremlinului, pe actorul Solomon Mihoels. Tot așa și vasalii lui Putin de la Chișinău sunt puși să strivească, sub roțile propagandei, speranțele europene ale celui de-al doilea stat românesc.

Autor: Petru Bogatu / ziarulnational.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: