ROMÂNIA BREAKING NEWS

Atac la REZISTENȚA ANTICOMUNISTĂ! Comisia juridica a Senatului a respins propunerea legislativă de declarare a zilei de 26 octombrie, zi de comemorare a partizanilor anticomuniști

Atac la REZISTENȚA ANTICOMUNISTĂ! Comisia juridica a Senatului a respins propunerea legislativă de declarare a zilei de 26 octombrie,  zi de comemorare a partizanilor anticomuniști

Senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat luni, în cadrul dezbaterilor din comisia juridică a unei iniţiative legislative privind declararea zilei de 26 Octombrie – Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă, că partizanii anticomunişti din munţi au slăbit capacitatea de apărare a României, iar acţiunea lor a fost îndreptată împotriva intereselor ţării, potrivit news.ro. El a mai spus că încercarea de schimbare a stăpânului sovietic cu stăpânul american nu era cu nimic mai bună şi a susţinut că Stalin şi Churchill au fost în egală măsură doi criminali.

„Am rude care au luptat pe frontul de vest. Să le spunem că unii mergeau să lupte pe frontul de vest pentru eliberarea Transilvaniei, în timp ce alţii luptau cu regimul instalat în august 44 este inacceptabil. Trupele de Securitate au provenit, în principal, din foştii jandarmi. Pe acest schelet s-a constituit partea de trupe de Securitate. Deci erau români contra români. Eu nu cunosc lupte duse de aceste grupe de partizani din munţi cu trupele sovietice aflate pe teritoriul României. N-a fost atacată nicio unitate, niciun corp, exista doar câteva incidente izolate cu ofiţeri sovietici care au fost atacaţi. Între cei care s-au refugiat în munţi erau şi oameni care erau căutaţi pentru alte lucruri. Spre exemplu, n-am cum să fiu de acord cu cei care l-au omorât pe Nicolae Iorga şi să spun că erau partizani anticomunişti sau că erau luptători pentru libertate”, a afirmat Şerban Nicolae în cadrul dezbaterilor din comisia juridică a Senatului a iniţiativei legislative privind privind declararea zilei de 26 Octombrie – Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă.

Senatorul PSD a spus că nu înţelege cu cine s-au luptat partizanii anticomunişti din munţi şi că acţiunea lor a fost îndreptată împotriva intereselor României.

„Rezistenţa anticomunistă începută în 1944, când România era încă în război – de partea Aliaţilor după 23 august -, este una care slăbea capacitatea de apărare a României. Era mai degrabă îndreptată împotriva intereselor României. Mai mult, dacă îmi spuneţi că era un lucru bun că CIA organiza operaţiuni de slăbire a capacităţii de apărare a României sub pretextul că o fac împotriva regimului comunist este mai degrabă ticăloşie ce făceau. Era punerea în slujba unei puteri străine, valabilă oricând. După 1958 trupele societice au părăsit România. Mi-e foarte greu să disting ¬ v-am spus, am în familie şi foşti legionari, şi foşti luptători în Bucegi, unii şi cu funcţii -, am încercat să înţeleg toate aceste lucruri şi sunt destul de echilibrat, nu sunt un fanatic al vreunei opţiuni. Dar mi se pare că ne arogăm merite care nu există”, a mai afirmat Şerban Nicolae.

„Au atacat trupe de Securitate române provenite din foştii jandarmi, nu aveau niciun fel de efect în ceea ce priveşte puterea de tip comunist de inspiraţie sovietică instalată la Bucureşti, absolut niciun efect. Iar faptul că CIA, la momentul respectiv cunoscând tratativele de la Ialta, de la Postadm, cunoscând şi celebrul şerveţel al împărţirilor geopolitice dintre Stalin şi Churchill, în egală măsură doi criminali, desfăşura acţiuni de acest tip pe teritoriul României, n-au cum să-mi spună că asta era lupta pentru libertate sau că ar trebui să o aplaudăm” a mai spus el.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe, iniţiator al legii, i-a explicat lui Şerban Nicolae că lupta partizanilor anticomunişti din munţi s-a desfăşurat cu Trupele de Securitate şi cu anumite formaţiuni militare de factură sovietică, iar scopul acestora a fost pregătirea terenului pentru o intervenţie occidentală care să înlăture regimul totalitar sovietic care tocmai se instală la acea dată în România.

„În anii 50 au fost derulate o serie de operaţiuni inclusiv de către CIA, de exemplu Neagu Djuvara a fost unul dintre cei care au coordonat trupe de paraşutişti în munţii României care au vizat susţinerea acestor echipe de partizani. Aceste echipe de partizani vizau destructurarea infrastructurii de forţă a noului regim instalat după 23 august, cât şi crearea unui cap de pod în baza căruia o eventuală intervenţie americană pe care bunicii şi străbunicii noştri o aşteptau după 1944 să poată fi viabilă în România”, a explicat Daniel Gheorghe.

„Şi părinţii şi bunicii mei şi-au dorit o Românie independentă, dar nu voiau să schibe stăpânul. Nu însemna că un stăpân era mai bun că alt stăpân”, a replicat Şerban Nicolae.

„Vă readuc aminte că în aprilie 1944 acele intervenţii americane au lăsat în Bucureşti 3.000 de morţi şi 70.000 de sinistraţi. Mă îndoiesc să acei luptători anticomunişti îşi doreau acelaşi lucru în continuare”, a spus la rândul său senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu.

Iniţiativa deputatului PNL de declarare a zilei de 26 Octombrie – Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă a primit raport de respingere din partea comisiei juridice a Senatului. For decizional în acest caz este Camera Deputaţilor

Protest faţă de afirmaţiile revoltătoare ale senatorului Şerban Nicolae. Fundaţia Ogoranu sancţionează declaraţiile reprezentantului PSD.

Petitie: „Protest faţă de insultele senatorului Şerban Nicolae la adresa Rezistenţei anticomuniste. Cerem sancţionarea reprezentantului PSD!”

Faptul că în anul 2017, la 28 de ani de la căderea regimului comunist, în Parlamentul României, un reprezentant al partidului de guvernământ susţine teze desprinse parcă din paginile Scânteii, oficiosul Partidului Comunist din anii 50, ne produce un adânc sentiment de revoltă, dar în egală măsură şi o îngrijorare foarte serioasă privind angajamentul real al unei părți importante a clasei politice pentru situarea țării noastre in sistemul de alianțe și valori al lumii libere.
Declaraţiile senatorului PSD Şerban Nicolae sunt nu doar revoltătoare. Ele reprezintă o adevărată insultă la adresa miilor de luptători din rezistenţa armată anticomunistă şi sprijinitori ai acestora, căzuţi în lupte, executaţi de Securitate sau exterminaţi între zidurile temniţelor comuniste, într-o perioadă de represiune nemaiîntâlnită în istoria României, ca dimensiune a terorii de stat. Şi aceasta, la câteva zile după ce reprezentanţi ai rezistenţei anticomuniste au primit expresia recunoştinţei Bisericii Ortodoxe Române pentru demnitatea, curajul şi suferinţa lor.
În declaraţiile sale, senatorul Şerban Nicolae a reluat ad-literam teze ale regimului represiv comunist, exprimându-se fără echivoc împotriva rezistenţei anticomuniste din munţii României, pe care a acuzat-o că “slăbea capacitatea de apărare a României” şi că “era îndreptată împotriva intereselor României”. Prin consideraţiile sale halucinante, reprezentantul PSD a adus acuzaţii denigratoare partizanilor din munţii României, negând realitățile acelei perioade de împilări și represiune și ignorând cu rea credință toate studiile și cercetările istorice din ultimii 25 de ani, care au restabilit importanţa luptei pentru libertatea şi demnitatea poporului român a celor căteva sute de grupuri de rezistență anticomunistă din toți munții României.
Senatorul PSD a mers până într-acolo încât a reluat teze formulate în anii de maximă teroare comunistă de propaganda lui Gheorghiu-Dej, înfierând operaţiunile CIA menite să sprijine rezistenţa armată şi să introducă pe teritoriul României ocupate de sovietici, prin paraşutare, luptători anticomunişti instruiţi pentru subminarea dictaturii comuniste. Declaraţiile vădit antiamericane şi favorabile ocupaţiei sovietice de atunci pot aduce grave prejudicii parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, în contextul în care ţara noastră constituie principalul pilon al alianţei nord-atlantice în această parte a Europei. Dar, ceea ce este mai grav, demonstrează dispreţul lui Şerban Nicolae faţă de ideea de libertate şi admiraţia nedisimulată pentru modelul totalitar.
Nu este vorba aici numai de ignoranţă. Cazul de faţă este relevant pentru o anumită mentalitate a unora – deloc puţini – dintre cei care astăzi conduc România şi care au o legătură indisolubilă cu sistemul dinainte de 1989. Senatorul PSD Şerban Nicolae nu este decât unul din produşii acestei şcoli de gândire care refuză cu obstinaţie să rupă România de tenebrosul trecut comunist.
În numele Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, înfiinţată la iniţiativa luptătorilor anticomunişti care au supraviețuit represiunii, având ca obiect de activitate, conform statutului, “cinstirea şi păstrarea vie a memoriei luptătorilor pentru libertatea şi demnitatea naţiunii române în decursul deceniilor de represiune prin care a trecut România în ultimul secol”, protestăm cu indignare faţă de declaraţiile insultătoare la adresa Rezistenţei armate anticomuniste, făcute de senatorului Şerban Nicolae, şi cerem conducerii Senatului României să demareze procedurile legale pentru sancționarea exemplară a acestui exponent al funestului regim comunist.
De asemenea, cerem cu fermitate conducerii Partidului Social Democrat să ceară scuze, public, eroilor Rezistenţei armate anticomuniste şi urmaşilor acestora, şi să dovedească delimitarea de ideile acestui nostalgic al comunismului, procedând la eliminarea sa din rândurile partidului.
Credem că adevărata eliberare a României de comunism se va face doar după ce astfel de personaje care reprezintă respingătoare reminiscenţe ale totalitarismului roşu nu vor mai fi în măsură să ia decizii care să ne falsifice trecutul și să ne pună în pericol viitorul.

Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu, Preşedinte: Coriolan Baciu, Secretar: Florin Dobrescu

Asociatia Gogu Puiu si Haiducii Dobrogei, Presedinte: Elena Sechila

Asociaţia Urmaşilor celor Persecutaţi de Regimul Comunist, Preşedinte: Dr. Corneliu Zeană

Fundaţia Dr. Ion Vulcănescu, Preşedinte: Rodica Vulcănescu

Petre Petre – luptător în rezistenţa armata anticomunistă din Munţii Buzăului

Gogu Cuşa – fost deţinut politic

Zoe Rădulescu – fost detinut politic, urmaş de luptător anticomunist

Gheorghe Nichifor – fost deţinut politic

Gabriela Moţei – urmaşă de luptător anticomunist

Ioana Dobrescu – urmaşă de deţinut politic

Luana Constantin- urmaşă de luptător anticomunist

Vlad Mircea -urmaş de luptător anticomunist

Florian Cristache – rănit în Revoluţie (21 Dec. 1989, Dalles)

Ionuţ Ştefan Iacob – urmaş de deţinut politic mort la Fortul 13 Jilava (1951)

Justin Talpoş – senator în Parlamentul României

Lista rămâne deschisă

31/10/2017

Autor: Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu
Destinatar: Senatul României; Conducerea PSD
* * *

Potrivit stiripesurse.ro, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) spune că „afirmaţiile făcute în spaţiul public referitoare la aspecte ale istoriei recente” jignesc profund memoria unor oameni care, în condiţiile instaurării prin forţă şi minciună a regimului comunist, au sperat ca România să fie cruţată totuşi de experimentul dictaturii proletariatului, potrivit unui comunicat

„Pe lângă inexactitatea masivă a unor asemenea afirmaţii, ele jignesc profund memoria unor oameni care, în condiţiile instaurării prin forţă şi minciună a regimului comunist, au sperat ca România să fie cruţată totuşi de experimentul dictaturii proletariatului. Rezistenţa anticomunistă, întinsă pe nu mai puţin de două decenii, a adunat la un loc luptători din toate clasele sociale, având orientări politice, credinţe religioase şi viziuni diferite, dorinţa de libertate fiind un liant indestructibil. Fără să fi fost judecaţi, fie şi de o justiţie strâmbă, şi sfârşind sub gloanţele regimului „popular”, luptătorii anticomunişti – alături de deţinuţii politici, deportaţii, dizidenţii şi exilaţii – ar trebui să reprezinte un simbol al demnităţii în momente de cumpănă ale României din a doua jumătate a secolului XX”, afirmă Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc .

IICCMER îndeamnă la depolitizarea abordării trecutului recent si spune că este gata să ofere consultanţă în materie.

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: