ROMÂNIA BREAKING NEWS

Comersanții de boli. de Maria Diana Popescu

Doi profesori de medicină francezi, respectiv, Philippe Ewen și Bernard Debré consideră că, „fiecare al doilea medicament din lume este inutil (circa 50% ), chiar periculos pentru omenire și aproape 56 de tipuri de medicamente ar trebui retrase din farmacii”. Lista cuprinde remedii împotriva fumatului și diabetului, pentru cancer, boli neurologice, cardio-vasculare, osteoporoză, stimulente psihice, antidepresive, contraceptive de generația a treia și a patra. „Toate acestea fac mai mult rău decît bine, îmbogățind lanțurile de farmacii și producătorii, susțin cei doi profesori, citați de Agerpres.” Cu puțin timp în urmă, am primit cu poșta electronică de la cititoarea mea fidelă, Florina Cameniță, un material pe tema comerțului cu boli, al cărui fundament m-a impresionat, de unde și curgerea textului de mai jos. Dragii mei cititori, am aflat cu stupoare cine exploatează temerile omului: producătorii de medicamente, care în ultimele decenii țintesc tot mai mulți oameni sănătoși prin publicitate virulentă. Comerțul cu boli urmărește păstrarea unei permanente clientele de „bolnavi” prin „medicalizarea” vieții acestora, inocularea fricii, fiind strategie lor de succes.

Frica de boală, de moarte, de înălțime, de întuneric, de suferință, tristețile, calviția, kilogramele în plus, singurătatea, timiditatea, grijile cotidiene, eșecurile, sărăcia, neîmplinirile, stările de rău sau disconfort, șubrezirea fizică și emoțională, frica de îmbătrînire a femeilor, frica de cancer, de osteoporoză, de boli cardiace, de diabet, alte inventate fobii moderne, devin peste noapte afecțiuni grave, fiecăreia revenindu-i cîteva sortimente de pastile. Comersanții de medicamente au inventat cîte o boală pentru fiecare pastilă fabricată, constată medicul Martin Winkler în postfața lucrării lui Jorg Blech, „Inventatorii de boli”. „Manipulând membrii influenți ai comunității medicale, industria farmaceutică a modificat periodic normele anumitor valori biologice (colesterol, tensiune arterială etc) pentru a crește numărul pacienților care cumpără medicamente”.

Asta explică de ce 80% din oamenii sănătoși de pe planetă ajung bolnavi peste noapte. „Pînă și stresul de la loterie a fost denumit „traumatismul biletului necîștigător”. Alain Cassels – cercetător în politica medicamentelor la Universitatea Victoria din Canada și Ray Moynihan – jurnalist pe probleme de sănătate, scriu în cartea „Selling Sickness – How Drug Companies Are Turning Us All Into Patients” despre cinismul marketingului practicat de companiile farmaceutice: „Dacă în țările dezvoltate, oamenii se bucură de o viață lungă, sănătoasă, dinamică, campaniile publicitare îi transformă în bolnavi. Cheltuielile cu sănătatea ale populației s-au triplat în ultimii ani, din cauza prețurilor mereu crescînde ale medicamentelor, dar mai ales pentru că medicii prescriu din ce în ce mai multe clase de medicamente unei prezumate boli”.

„A-i face pe oamenii sănătoși să creadă că trebuie să se îngrijească pe viață, reprezintă pentru fabricanții de medicamente o veritabilă rentă viageră”. Vince Parry, în Medical Marketing & Media, Londra – „Arta de a cataloga starea de sănătate” (The Art of Branding a Condition), înfățișează pe larg metodele prin care se „favorizează crearea” tulburărilor de sănătate: „reevaluarea repetată a stării de sănătate, redefinirea unor boli cunoscute de mult și redenumirea lor și crearea unor disfuncții din nimic.” „Business Insights” consemnează într-un raport: „oamenii trebuie „convinși că problemele acceptate de ei ca ușoare disconforturi” necesită „intervenția medicului”, iar „anii care vor veni vor fi martorii bolilor create de firme”. Potrivit aceleași surse, „90% dintre americani sunt hipertensivi, 50% dintre femei au disfuncție sexuală, iar 40 de milioane de americani sînt monitorizați din cauza nivelului „ridicat” al colesterolului.” Aceste maladii în ghilimele se pot vindeca, desigur, numai cu noile clase de medicamente.

Epidemia de marketing a transformat, ușor-ușor disfuncțiile banale în boli grave. Experții medicali, plătiți de industria farmaceutică, au extins aria de definire a patologiilor, favorizînd consumul de medicamente, acoperit mediatic cu mărturii ale celebrităților. Și la noi, toata lumea i-a văzut la televizor pe Arșinel, Stela si Nico, făcînd reclama unei farmacii. Unde s-a mai pomenit asta în vremea bunicii? Astfel de tehnici manipulatorii au creat o piață impresionantă a pastilelor care tratează boli inexistente, precum impotența, hipertensiunea ușoară, osteoporoza, fobiile și altele.” Biblia psihiatrilor americani – „Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorder” (DSM 4) – a introdus 77 de boli mentale noi, scrie Jean-Claude St-Onge în „Reversul pilulei”, publicată la Montreal, Ecosocietes, în 2004. Pentru a introduce aceste noi boli a fost schimbată definiția bolnavului. O anchetă efectuată în aprilie 2004 de Lisa Cosgrove, cercetător la University of Masachussets Boston, publicată în „Psycho-Therapy and Psychosomatics”, a demonstrat că mai bine de jumătate dintre psihiatrii care au lucrat la redactarea DSM 4 au fost plătiți de firmele de medicamentele care tratează așa-zisele boli noi, introduse în manual. La fel și cu depresia. Impresia de depresie a fost creată artificial în ultima vreme, numărul depresivilor de pe mapamond s-a dublat, numărul femeilor care consumă antidepresive fiind triplu față de cel al bărbaților. A crescut, de asemenea, numărul copiilor cărora le sînt administrate antidepresive. Nefiind indicate în tratamentul depresiilor ușoare, cu atît mai mult copiilor, antidepresivele sînt totuși prescrise masiv, special pentru creșterea vînzărilor. Potrivit lui Jean-Claude St-Onge, „femeile sînt vizate în mod special de medicalizarea vieții”. Altădată femeile mergeau la medic doar în perioada sarcinii. Astăzi sînt „hrănite cu medicamente de contracepție și de menopauză”. Schimbarea modului în care oamenii privesc afecțiunile banale, crearea pieței aferente bolilor noi și negoțul cu boli, prin inocularea fricii, aduc vînzări de miliarde de dolari companiilor farmaceutice. „Am uitat cu totul ceaiurile bunicii, prișnitele cu mustar, bătrânele ventuze, cartofii legați la gât, gargara cu sare și inhalațiile cu sare, am uitat de bătrâna miere cu miez de nucă pe care o dădeam copiilor și nepotilor noștri ca să fie sănătoși și voinici, am uitat de gutuile și merele pastrate în odaia de la drum, invelite în hârtie, ca să țină toată iarna… poate că am și uitat să mai trăim, acum doar luam pastile, dimineața, la prânz și seara, ca să murim sănătoși”, imi scrie distinsul nostru cititor, scriitorul Marian Grigore Dobreanu.

Cum să nu uităm! Farmaciile au invadat țara ca lăcustele, mai dese decît școlile, magazinele second hend, stațiile de autobuz și trecerile de pietoni!  Întoarceți-vă la natură! Bunicii noștri se tratau cu ceaiuri și cataplasme, aveau bujori în obraji și plesneau de sănătate. În „farmacia Domnului” există cîte o plantă de leac pentru fiecare boală! Medicamentele și vaccinurile din reclame ucid și îmbogățesc companiile farmaceutice!

Maria Diana Popescu

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: