ROMÂNIA BREAKING NEWS

Comemorarea lui Mihai Eminescu sabotată și în regiunea Odesa (Sudul Basarabiei Istorice)

După incidentele din orășelul Hliboca (regiunea Cernăuți), unde bustul lui Mihai Eminescu, considerat poetul national al poporului roman, a fost decapitat în ajunul actiunilor de comemorare, autoritatile ucrainene au continuat razboiul impotriva mostenirii culturale a etnicilor romani (moldoveni) din regiunea Odessa. Spectacolul „Deniile Eminesciene”, organizat de Despărțământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” din Iași, cu sprijinul Consulatului General al României de la Odesa, a avut loc doar în localitatea Erdek-Buru/Utkonosovka (locuita majoritar de etnici romani/moldoveni) din raionul Ismail, în ziua de 16 iunie.
În alte două sate din sudul Basarabiei – Barta/Plavni din raionul Reni și Borisovca, raionul Tatarbunar, spectacolele au fost interzis de către edilii locali. Aceștia au motivat că nu dispun de aprobare de la autoritățile regionale ucrainene. Precizăm că aceste aprobări au fost solicitate de către Consulatul General al României de la Odesa, în numele ASTRA.

Ordonanta “de sus”

Nicolae Moșu, președintele Asociației Național-Culturale a Românilor din raionul Tatarbunar „Valul lui Traian”, a declarat pentru agentia de presa KARADENIZ-PRESS că primarul satului Borisovca, Ștefan Rotaru, a refuzat să deschidă casa de cultură pe ultima sută de metri. „De la bun început primarul nu a fost entuziasmat de spectacol, dar a acceptat. În ultima zi a refuzat însă, dând vina pe starea casei de cultură, care ar fi avariată și că ar fi unele probleme cu electricitatea. În realitate a primit „de sus” ordonanța să stopeze manifestarea cu orice preț”, a subliniat Nicolae Moșu.
Potrivit liderului asociației „Valul lui Traian”, comportamentul primarului de Borisovca are legătură cu protestul Asociației National-Culturale a Moldovenilor din Ucraina, în frunte cu Anatol Fetescu, care a fost organizat la poarta sediului Consulatului General al României la Odesa, pe 11 iunie 2013. Fetescu a acuzat statul român de politizarea comemorării lui Eminescu în satele în care locuiesc etnici „moldoveni”, și nu români.

Razboi cultural

„Răufăcătorii au obținut ce și-au dorit. Ce pericol reprezentau cei 40 de copii îmbrăcați în costume tradiționale, care au venit din Moldova de peste Prut? Mare revoltă a lăsat primarul în sat după cele întâmplate. Noi vom acționa în continuare, chiar dacă printre conaționalii noștri mai există și persoane fără coloană vertebrală”, a declarat Nicolae Moșu.
Despărțământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” din Iași a anunțat din timp un amplu program al celei de-a XIX-a ediții a serbării „Denii eminesciene” pe traseul Iași – Galați – Reni – Sărata – Tatarbunar – Ismail – Cahul. În ultimii ani ASTRA Iași a rămas singura instituție din România care implementeaza diferite proiecte culturale destinate etnicilor romani/moldoveni din sudul Basarabiei (regiunea ucraineana Odessa), afectati de o politica dura de deznationalizare dusa de autoritatile sovietice, si continuata de guvernele Ucrainei independente.
Astfel, prin urmare, cea de-a XIX-ediție a „Deniilor Eminesciene” a ajuns doar în satul Erdek-Burnu/Utkonosovka, unde ansamblul „Hudeșteanca” din județul Botoșani a susținut un spectacol impreuna cu ansamblul local „Dor Basarabean”. Până în momentul publicarii știrii, organizatorii manifestării din România nu au făcut nicio declarație privind incidentele interetnice din satele sud-basarabene.

Actiuni de strada

Reamintim ca, saptamana trecuta, mai mulți reprezentanții ai Asociației national-culturale a moldovenilor din regiunea Odesa au pichetat Consulatul General al României la Odesa și Administrația Regională de Stat. Grupul a protestat împotriva „amestecului României în treburile comunității moldovenilor din Ucraina, precum și împotriva românizării celor care se declară moldoveni, nu români”. Printre solicitarile protestatarilor s-a mai numarat si expulzarea consulului român Emil Rapcea și încetarea activității Consulatului General al României a Odesa.
La acțiune au participat aproximativ 60 de persoane, deși organizatorii au anunțat că vor veni sute. Ei au cerut declarat că se opun și acordării cetățeniei române locuitorilor din satele moldovenești ale regiunii Odesa, pentru că pe această cale România ar atenta  la integritatea teritorială a Ucrainei.

Batalia pasapoartelor

Președintele Asociației național-culturale a moldovenilor din Ucraina, Anatol Fetescu, a declarat că diplomații și oficialii români, sub pretextul organizării unor evenimente culturale și mese rotunde, desfășoară o campanie activă de românizare a moldovenilor din regiunea Odesa, oferindu-le pașapoarte românești. În opinia lui Fetescu, aceasta reprezintă o infracțiune. „România și-a instalat deja oficialii în consulatele din Moldova. În consecință acolo nu mai este studiată istoria Moldovei, ci a României. Aceste practice sunt încercate și în Ucraina”, a declarat Fetescu.
„La începutul acestui an, consulul român la Odesa a încercat să îndemne satele moldovenești din regiune să organizeze evenimente dedicate zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu. Acesta este un lucru util, însă diplomații români politizează situația și încearcă să îi românizeze pe moldoveni, pentru a arăta că ei sunt stăpâni în această regiune”, a mai adăugat Fetescu.
La randul sau, portalul de știri, „Rupor”, a scris că protestul a perturbat programul de lucru al consulatului, iar mai mulți cetățeni ucarineni care așteptau vize, au rămas nemulțumiți. „Nu pot organiza mitingurile lor astfel încât să nu îi încurce pe alții? Depunerea dosarului pentru vize se face în intervalul orelor 10.00-12.00. Din cauza acestui protest, 80 de persoane riscă să nu reușească să obțină vize pentru a susține un concert în România”, a declarat revoltată Natalia Ivanova, coregrafa unui ansamblu din orașul Iliciovsk, conform careia, din cauza protestului, angajații consulatului au intrerupt programul cu publicul.

Protest multinational

Conform mass-media locala, protestatarii tineau pancarte pe care scria „Găgăuzii susțin cerințele moldovenilor!”, „Bulgarii îi susțin pe moldoveni!”, „Romii îi susțin pe moldoveni!” și „Evreii îi susțin pe moldoveni!”. Participantii la miting nu au facut cunoscute motivele pentru care alte minoritati nationale din regiune ar fi de acord cu „îngrijorările” moldovenilor. Surse locale au tinut sa precizeze ca, etnicii bulgarii, care sunt mai numeroși decât românii/moldovenii în Bugeac, se bucură de atenția statului bulgar care le oferă cetățenie în termene scurte.
Potrivit recensământului din 2001, în regiunea Odesa locuiesc peste 120 de mii de etnici români/moldoveni care susțin că vorbesc limba „moldovenească”. Din cauza procesului de deznaționalizare care a continuă din perioada sovietică până în prezent, numărul acestora scade. Una din cauze este ucrainizarea școlilor cu predare în limba română și trecerea treptată la limba ucraineană în procesul de ținere a serviciului divin în bisericile din satele românești/moldovenesti. Dacă la începutul anilor 90, când Ucraina a devenit stat independent, în regiunea Odesa funcționau 18 școli cu predare în limba română, în prezent numărul acestora s-a redus până la 6.

Sursa: karadeniz-press.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

  • Dino spune:

    Sovieticii si neo-sovieticii (de dupa 1989) = Cancerul omenirii. Sovieticii ukrainieni care stiu foarte bine ca Stalin a FURAT Basarabia de la romani, debiteaza dovezi clare a retardarii lor(ukrainienilor) ca cica Romania „participa activ la romanizarea moldovenilor”  !?? Moldovenii SUNT romani! Si intotdeauna au fost romani (ca rasa, limba si cultura) chiar daca rahatul criminal Stalin le-a dat fortat cetatenia sovietica pe gat iar apoi criminalii ukrainieni le-a dat cetatenie ukrainiana. Culmea ca afirmatia de mai sus cu „romanizarea moldovenilor” a facut-o in articolul cu pricina chiar un roman (Fetescu), cu nume de roman, dar acum tradator al rasei lui dandu-se mare sef ukrainian.
    DE REMARCAT E CA UKRAINA a facut mare caz de cotropirea ei de catre rusii sovietici.. si mare caz dupa 1989 cu independenta lor pretuind libertatea lor teritoriala, ca si de rasa si cultura, acuzand rusii ca i-au asuprit in astea in perioada sovietica. Cand e vorba insa de cei pe care ii asupresc ukrainienii insisi (deci romanii/moldovenii) ca teritoriu, rasa, limba si cultura, fac totul ca moldovenii sa ramana asupriti si acum (mult dupa Stalin si dupa 1989, cand toti asupriti de Stalin s-au liberalizat de mult!), deci ukrainienii de azi (intr-o lume moderna si democratica!) fac exact ceea ce ii acuza nu demult pe rusi ca le facea lor..  Asta vorbind de demagogie ordinara tipic sovieto-ukrainiana.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: