ROMÂNIA BREAKING NEWS

Deputatul Codreanu cere autorităților ruse să nu îi mai dezbine pe români și informații privind tratatul sovieto-polonez din 1951, de modificare pașnică a frontierei vestice a RSS Ucrainene

Deputatul Codreanu cere autorităților ruse să nu îi mai dezbine pe români și informații privind tratatul sovieto-polonez din 1951, de modificare pașnică a frontierei vestice a RSS Ucrainene

Miercuri, 4 octombrie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a participat, ca membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Federația Rusă, la prima reuniune a Grupului din această sesiune parlamentară se arată într-un comunicat al biroului de presă al parlamentarului român.

Potrivit sursei citate, invitat de onoare în cadrul ședinței de lucru a fost E.S. Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federației Ruse în România, care a adus în discuție detalii privind relația bilaterală actuală dintre România și Federația Rusă și a răspuns întrebărilor adresate de membrii Grupului.

Deputatul PMP Constantin Codreanu a transmis ambasadorului rus următoarele:

Excelență, îmi permit să vă adresez o întrebare. Voi avea și o rugăminte.
Întrebarea se referă la opinia Excelenței Voastre despre politica statului ucrainean de a-i dezbina pe români în români propriu-ziși, moldoveni și volohi, când ei sunt toți un singur neam și vorbesc o singură limbă.

În același context, în completarea opiniei dumneavoastră, am fi bucuroși să ne comunicați dacă la următorul recensământ al populației din Federația Rusă, preconizat pentru 2020, guvernul rus ar accepta includerea într-o singură rubrică a tuturor românilor, indiferent de apelativul folosit în privința lor în societate. Cunoașteți că art. 11 al Tratatului privind relațiile prietenești şi de cooperare dintre România şi Federația Rusă, semnat la Moscova la 4 iulie 2003, stabilește că persoanele aparțin unei minorități ”indiferent de apelativul folosit în privința lor în societate”.

În acest sens, dorim să atragem atenția că apelativul “Voloh” este un exonim slav care înseamnă Român, apelativul „Moldovean” este un infranim local românesc, „Basarabean” este de asemenea un infranim local românesc, provenind de la numele dinastiei Basarabilor din Muntenia (Valaha), iar „Basarab” este un alt exonim, cu sensul de Român din zona Munteniei. La toate recensămintele populației din Rusia, etnia rusă majoritară a fost înregistrată cu zeci de etnonime, infranime și exonime (30 la ultimul recensământ din 2010), de aceea vrem să știm dacă Federația Rusă va rămâne în continuare aliniată practicilor ucrainene de dezbinare a românilor după apelativul folosit în privința lor în societate, sau va adopta o poziție de respect față de unitatea noastră lingvistică, etnică și culturală”.

”Rugămintea ar fi legată de istoricul modificărilor de frontieră sovieto-poloneze de după cel de al Doilea Război Mondial. O parte a teritoriului RSS Ucrainene a trecut de la aceasta către Polonia, conform tratatului sovieto-polonez din 15 februarie 1951. Am fi deosebit de recunoscători dacă guvernul pe care îl reprezentați în țara noastră ne-ar putea pune la dispoziție, ca succesor de drept al fostei URSS, copii după documentele negocierilor sovieto-poloneze în acest subiect deosebit de interesant ca precedent istoric de după cel de-al Doilea Război Mondial”, a adăugat deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: