ROMÂNIA BREAKING NEWS

Claudiu Stănășel, un tânăr român de numai 20 de ani, om politic în Italia, un model pentru tinerii italieni și români

„Îmi e dor de «acasă», îmi e dor de tot ceea ce am lăsat, de locurile copilăriei. Oriunde mă duc spun că sunt mândru de originea mea, spun cu tărie că sunt român“ - Claudiu Stănășel
Claudiu Stănășel, un tânăr român de numai 20 de ani, om politic în Italia, un model pentru tinerii italieni și români

Claudiu Stănășel este student în anul întâi la Universitatea din Florența, Italia. Spre deosebire de mulți alți tineri de vârsta lui, principala preocupare a lui Claudiu este politica. Craioveanul  este reprezentantul partidului Forza Italia pe politici pentru tineret în regiunea Toscana.

Claudiu Stănășel a devenit subiect de presă în Italia în 2014, pe când avea 19 ani și era în ultimul an de liceu. Tânărul născut în Craiova candida pe atunci la alegerile locale din orașul Prato, pe listele partidului Forza Italia. A ajuns în acea poziție după ce a fost votat de tinerii din localitate, în cadrul unui comitet zonal al liceenilor. Pe scurt, Claudiu ar fi putut deveni consilier local. Acest lucru nu s-a întâmplat, dar numărul mare de voturi primite i-au determinat pe cei de la Forza Italia să îl aleagă drept reprezentant pe politici pentru tineret în regiunea Toscana. Între timp, Claudiu a terminat liceul, este în primul an la Facultatea de Economie, în cadrul Universității din Florența, și, în timpul liber, este un om politic în devenire. Rolul lui la nivelul partidului presupune deocamdată întâlniri cu tinerii și participarea la diverse manifestări din licee. Tatăl lui Claudiu, Ștefan Stănășel, om de afaceri, este președintele unei organizații pentru cetățenii români din Italia, numită „Coordinamento Nazionale Cittadini Romeni in Italia“ (CNCRI), în timp ce mama lui Claudiu este ajutor de bucătar. Tânărul locuiește în Italia de la vârsta de 7 ani și s-a mutat acolo cu părinții aflați în căutarea unui loc de muncă.

„În politică trebuie să-ți asumi responsabilități“

Tineretul s-a îndepărtat de politică din motive lesne de înțeles. E o muncă extraordinar de grea și numai cu tineri putem aduce tinerii în politică. Nu mă ocup de români, ci de toți tinerii, la nivel regional“, povestește Claudiu despre munca lui din partid. Întrebat cine este modelul lui de om politic, craioveanul spune că nu are un asemenea reper. „Nu îmi plac politicienii care nu fac nimic. Chiar dacă atunci când nu faci nimic nu greșești, în politică trebuie să îți asumi responsabilități. În ultimul timp, sunt foarte puțini oameni politici care să îmi inspire încredere“, explică tânărul. Claudiu se vede rămânând în politică dar, în același timp, îi surâde și ideea să se apuce de afaceri.

Văd viitorul meu în politică, chiar dacă tata nu este de acord cu momentul prin care trece politica acum. Încerc să intru în ambele, fără să pierd implicarea din una sau din alta“, spune Claudiu.

Italia, nu. Țările scandinave, da În ceea ce privește greutățile românilor din  Italia, craioveanul spune că găsirea unui loc de muncă este din ce în ce mai problematică. „Italia este într-o situație critică din punct de vedere economic. Locurile de muncă sunt din ce în ce mai nesigure și puține nu doar pentru străini, ci și pentru italieni. De aproximativ doi ani, Italia nu mai este țara în care siguranța zilei de mâine să fie asigurată. Dacă un român mi-ar cere sfatul în ceea ce privește o eventuală venire în Italia, i-aș spune să nu vină, chiar dacă nu ar fi de acord cu mine. Dar i-aș spune adevărul. În plus, l-aș îndruma către țările scandinave sau spre Germania și Marea Britanie“, adaugă Claudiu Stănășel.

Implicarea tinerilor în politică este foarte importantă, în opinia lui Claudiu, care subliniază că toți oamenii ar trebui să fie interesați de viitorul lor și al copiilor lor. „Politica este un lucru extraordinar de frumos, chiar dacă sunt timpuri în care unii dintre politicieni fac de râs acest cuvânt. Dacă un tată își bate copilul în fiecare zi asta nu înseamnă că paternitatea este un lucru urât. Înseamnă că acel tată este un nenorocit. Trebuie să înțelegem că dacă spunem «Nu mă interesează» sau «Lasă să decidă alții pentru mine» facem o greșeală pe care trebuie să ne-o asumăm“, mai arată Claudiu.

Craioveanul nu are încă cetățenie italiană, dar nu este foarte grăbit să o obțină. „Am putut să candidez pentru Consiliul Local din Prato, deși nu sunt italian, deoarece sunt cetățean european și alegerile erau unele administrative. Totuși, dacă aș vrea să candidez pentru parlamentul italian, ar trebui să am cetățenie. Pe de altă parte, limita pentru a fi deputat în Italia este de 25 de ani, așa că mai am timp“, mai spune tânărul de 20 de ani. Deși e plecat din țară de mulți ani, Claudiu vine în România o dată pe an, pentru a-și vizita bunica și prietenii. „Îmi e dor de «acasă», îmi e dor de tot ceea ce am lăsat, de locurile copilăriei. Oriunde mă duc spun că sunt mândru de originea mea, spun cu tărie că sunt român“, încheie craioveanul. Cozi de 400 de persoane Claudiu Stănășel spune că pentru mulți români din Italia a fost foarte greu să voteze la alegerile prezidențiale din 2014. „Eu am votat la Arezzo. Eram cu tata, care a făcut parte dintr-o comisie a organizației CNCRI, de observatori externi. Am vizitat patru secții de votare și am parcurs o distanță de peste 600 de kilometri în ziua aceea. Am văzut români umiliți la cozi interminabile, dar cu mândrie în suflet și speranță. Am văzut români abandonând coada la care stăteau de ore întregi. Am văzut familii care au plecat văzând cozile, fără să voteze“, spune Claudiu.

Afiș electoral Forza Italia – Claudiu Stănășel împreună cu primarul Roberto Cenni, care acum este liderul opoziției la Prato

Tânărul a reușit să voteze doar pentru că a fost la urne dimineața la prima oră. „După ce am ajuns noi, într-o oră a era deja o coadă de peste 400 de persoane. Am fost la Arezzo, la Bologna, la Florența și la Livorno. Foarte mulți oameni pe care îi cunosc eu nu au reușit să voteze“, adaugă Claudiu. Principala problemă a fost numărul mic de secții și de ștampile. „În Toscana sunt peste 110.000 de români. Au fost doar trei secții de votare, la o distanță între ele de aproximativ 120 de kilometri. Noi am fost cei mai avantajați, în Toscana. Dacă nu mă înșel, la o secție de votare erau opt ștampile“, mai spune Claudiu. În ceea ce privește vinovații pentru problemele care au apărut la vot în diaspora, Claudiu Stănășel crede că „a fost cu rea-intenție, fiindcă nu consider că Ministerul Afacerilor Externe nu cunoștea realitatea din diaspora“. O rezolvare, în opinia lui, ar fi schimbarea modalității de vot: „Votul electronic sau prin corespondență ar fi o lovitură puternică pentru partidele din România. Gândiți-vă că peste patru milioane de voturi nu pot fi cumpărate“. Despre partidul „Forza Italia“ Partidul de centru-dreapta „Forza Italia“, condus de fostul premier italian Silvio Berlusconi, a fost relansat în anul 2013. Un partid cu același nume a existat în Italia între anii 1994 și 2009, când a fost contopit în Alianța Națională.

Autor/sursă:Lavinia Balulescu / adevarul.ro prin România Breaking News

Gabriel Negru – Editor RBN Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: