Cine sunt de fapt GĂGĂUZII, cei folosiți azi de Rusia pe post de unealtă geostrategică și amenințare permanentă la adresa suveranități și integrității teritoriale a R.Moldova
Apariția găgăuzilor pe scena istoriei se dovedește la fel de interesantă precum destinul acestui popor.
Conform unor istorici, găgăuzii se trag direct din triburile turce ale selgiukizilor.
Găgăuzii nu prea au ieșit la suprafața istoriei în secolele ce aveau să urmeze creștinării.
Fenomenul a fost unul dureros pentru români și rămâne insuficient cunoscut chiar și în prezent.
(A. Zașciuk, Materialî dlia gheografii i statistiki Rossii sobrannîe ofițerami gheneralnovo-ștaba, Bessarabskaia oblasti, tom I-II, S. Peterburg, 1862, p. 166 apud Ștefan Ciobanu, Basarabia. Populația, istoria, cultura, Ed. Știința, Chișinău, 1992, p. 34.)
Astăzi găgăuzii se întâlnesc în populații infime și pe teritoriul României, Greciei, Macedoniei, Ucrainei, Bulgariei, în Caucaz și Asia Centrală.
Cronologic vorbind, găgăuzii și-au dobândit independența totală doar pentru o perioadă de cinci zile, cândva în iarna anului 1906. În rest, au aparținut de Rusia Țaristă, între anii 1812-1917, de Regatul României 1918-1940 și 1941-1944, de Uniunea Sovietică între 1940-1941 și 1941-1991 și, mai apoi, de Republica Moldova, din anul 1991 până în prezent.
Pe data de 23 decembrie 1994, Parlamentul de la Chișinău a votat așa-numita Gagavuz Yeri, Legea pentru Statutul Special al Găgăuziei.
Popor turcic, găgăuzii cunosc și ei termenul și semnificația sa de căpetenie, guvernator, șef etc.
Nu trebuie uitat faptul că Republica Moldova este singura țară în care găgăuzii au autonomie și posibilitatea de a-și păstra și dezvolta limba și cultura națională.
Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.
[…] În perioada interbelică a României Mari (1920-1940), după spusele bașkanului (2014), găgăuzii devin însă una dintre cele mai bine integrate comunități etnice din Basarabia. Toți găgăuzii cunoșteau pe atunci limba română și urau comunismul. În mod surprinzător, tot în perioada interbelică, găgăuzii votează masiv cu Garda de Fier, fiind simpatizanți ai Legiunii Arhanghelului Mihail și ai politicii duse de Căpitan. Ortodoxia militantă și anticomunisul fervent, promovate de legionarii români, atrag pe atunci un mare număr de etnici găgăuzi. (Ce vor găgăuzii? Editorial de istoricul și jurnalistul basarabean Igor Cașu, vezi RBN Press). […]