ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cine esti dumneata, d-le Niels Schn(m)ecker ?

Cine esti dumneata, d-le Niels Schn(m)ecker ?

De mai bine de zece ani tot apare la televizor, pe te miri ce post, de la Antene, pe B1, Pro TV, Realitatea TV sau chiar la Acasă, dându-și cu părerea despre economie, politică sau evenimente sociale.

Milionar, fost pilot pe F16, cu patru cetățenii. Niels Schnecker știe nouă limbi, are centura neagră la Kung Fu și a vizitat 124 de țări.

Are chelie, e ochelarist, se îmbracă numai la costum și, când vorbește, graseiază ușor. Pe cartea de vizită o înșiruire de acronime te amețesc: Prof. Dr., Ph.D.Econ., L.L. M.Fin., M.B.A., MFM, CEPA. Poartă un nume exotic, cu rezonanță germană, Niels Schnecker. Puțină lume știe, însă, că omul a fost pilot de vânătoare, nu oricum, ci pe celebrele F16, are patru cetățenii și vorbește nouă limbi străine.
E colonel, în retragere, al US Air Force, avocat, expert în macroeconomie, are centura neagră în Kung Fu și e milionar în dolari. A trăit și făcut într-o viață câți alții în zece. Dincolo de masca rece, a economistului calculat, descoperi un personaj fascinant, desprins parcă din filmele cu James Bond.
Cu patru pașapoarte în buzunar prin 124 de țări.

Niels Schnecker s-a născut pe 1 ianuarie 1960 la București. Părinții săi, evrei austrieci, lucrau la București. Întrucât maică-sa era nemțoaică din Sudeți, a căpătat și cetățenia germană. Apoi, când la 10 ani a emigrat în State, a primit și cetățenia americană. Ultima pe listă, cea israeliană, a primit- o la 18 ani când, după moartea tatălui, mama sa a decis să se stabilească în Israel.

„E chiar haios momentul. Nici nu apucasem să mă dau jos de pe scara avionului când, un «guzgan» și o «guzgancă» de la Shinbet, adică SRI-ul evreiesc, m-au săltat de lângă mama și m-au luat la întrebări. Pe vremea aia încă mă mai pieptănam, aveam un păr lung și bogat și eram bronzat binișor. Au crezut ăia că sunt arab!”, se amuză evreul româno-german cu cetățenie americană.
În plus, Niels are și rezidență britanică, sud-africană, franceză și de Insulele Virgine. A trăit și muncit în toate aceste locuri, plus Argentina și Filipine, unde n-a avut, însă, rezidență. „Am călătorit în 124 de țări! Și n-am decât 50 de ani…”, se laudă el.
Evreu cununat cu o ortodoxă în Biserica Anglicană
„La 40 de ani m-am hotărât să mă stabilesc în România. Eram avocat în Johannesburg, Africa de Sud, și m-a convins să mă întorc răposatul ambasador Mihai Botez, Dumnezeu să-l ierte!”, povestește Niels Schnecker. „Hopa! Tocmai am încălcat prima poruncă din Tora, să nu pronunți numele Domnului!”, râde Niels. „Aiurea, sunt un evreu agnostic, cred în D-zeu, dar nu în religie sau biserici…”, se autodefinește israelitul.
„Faptul că m-am însurat cu o româncă creștin-ortodoxă, Iulia, într-o Biserică Anglicană, cu o slujbă ecumenică, iar acum am un băiețel de 6 ani, Patrick, botezat atât în rit iudaic, cât și anglican spune ceva despre mine. Nași de cununie ne sunt Andreea Esca și Alexander Eram!”, se confesează, ca la rabin, Niels Schnecker.

PĂRINȚI SPIRITUALI. Niels Schnecker și Iulia, soția sa, i-au avut ca nași pe Andreea Esca și Alexander Eram
Nu discută în public subiectele militare
Despre cariera sa militară, Niels Schnecker nu vrea să spună prea multe. „Am avut norocul să zbor pe F15, F16 și A10. Ultimul e avion antitanc și e poreclit «Worthog» după un porc mistreț sud-african, așa de urât e. Da’ e un avion subsonic excepțional. Ca pilot, normal, îmi place F16, dar cu A10 știi că nu cazi”, explică pilotul care a trecut în rezervă cu gradul de colonel.
Acum nu mai poate să zboare. Mai întâi a trebuit să renunțe la avioanele de vânătoare din cauza ochelarilor. De câțiva ani, de când a avut un accident vascular cerebral, mai urcă în avion doar ca pasager. Ne arată, mândru nevoie-mare, dintr-un catalog al US Air Force, poze cu avioanele pe care le-a pilotat. Apoi se lansează într-o ditirambă despre avioanele americane comparativ cu cele europene și rusești. Concluzia e previzibilă: americanii sunt superiori. Apoi se autocenzurează, brusc: „Subiectele militare nu se discută în public!”.
Republican pursânge
Niels locuiește la Snagov, dar firma de avocatură o are, ironia sorții, în fosta reședință de serviciu a mareșalului Antonescu, de la Băneasa. În biroul său e un frig de-ți îngheață oasele.
„Sunt rău de căldură! Dacă sare de 23 de grade, transpir ca un porc… În Israel era un coșmar”, se scuză avocatul cu studii economice și de drept făcute la Paris. Pereții sunt burdușiți cu diplome. Sunt patru categorii. Prima cu cele militare, a doua cu cele civile, a treia cu cele care îi recunosc activitățile de voluntariat la diverse ONG-uri și ultima cu diplome și fotografii care îi atestă activitatea politică. „Asta pentru că sunt republican radical, membru cu acte în regulă”, se mândrește americanul, în timp ce ne arată poze cu dedicații de la foștii președinți republicani Bush senior și junior și Ronald Reagan. Bașca una în care îi strânge mâna lui Shimon Perez.
Nu uită să se dea mare un pic: „Între ’85 și ’86 am fost consilier economic la Casa Albă!”. În spatele biroului tronează un poster: „Stop OBAMA!”.

STOP OBAMA! Republicanul Niels Schnecker a lucrat în ’85-’86 la Casa Albă

SIMȚ AL UMORULUI FOARTE DEZVOLTAT
„Cele mai bune bancuri cu evrei sunt spuse de evrei”
Niels Schnecker oferă o mostră de umor autoironic: „Cică, Ițic și cu Ștrul se plimbau de Yom Kippur prin Tel Aviv. Asta e o sărbătoare la care nu se bea și nu se mănâncă până la asfințit, ca să ți se ierte greșelile din ultimul an. Greșeli, că evrei n-au păcate, numai creștinii au… Și cum se plimbau ei, așa, lihniți de foame, îl văd pe prietenul lor, Moshe, cum mânca și bea de zor la o terasă. «Moshe, ai înnebunit! Tocmai azi ți-ai găsit? Nu puteai să te abții și tu până la apus?», îl întreabă ei. «Păi, de ce? Eu n-am greșit cu nimic! N-am furat, n-am înșelat, n-am mințit… N-are Yahve (Dumnezeu – n.r.) ce să-mi ierte!». Păi, bine, Moshe, da’ să nu minți, să nu furi și să nu înșeli un an întreg, ca să mănânci și să bei o zi, merită? »”. „Cele mai bune bancuri cu evrei sunt spuse de evrei”, se distrează israelianul născut în România.
CA ÎNTR-O COMEDIE
A spălat avioane cu periuța de dinți
O amintire cazonă, care acum îl amuză, n-o s-o uite niciodată. „În perioada de instrucție de la școala de aviație am cunoscut o fată drăguță cu care m-am combinat. După o săptămână, i-am cam dat papucii. Ce n-am știut eu era că domnișoara era fiica unui sergent-major din bază. Ce a urmat n-o să uit niciodată. Două săptămâni, zilnic, de la opt seara la unu dimineața, am spălat, cu periuța de dinți, câte un avion. Detergentul era extrem de puternic. Mi se dusese pielea de pe degete!”. Căprăria din armată e în America la fel ca în România.
„Acum nu mai pot pilota niciun avion. Am avut un atac vascular cerebral și nu mai pot obține certificat medical. Nu mai sunt apt de zbor.” NIELS SCHNECKER, consultant financiar
CRIZA I-A SLEIT PUTERILE ȘI I-A SUBȚIAT AVEREA
Și-a vândut Mercedesul din solidaritate cu angajații
Primul milion de dolari l-a făcut în 1991. „L-am pierdut în ’94, când am venit în România! Toată lumea îmi cerea bani și le dădeam… La bani nu sunt evreu!”, se distrează omul de afaceri. „Acum simt criza pe deplin. Înainte mă ocupam de finanțări și refinanțări. Acum, de achiziții și fuziuni. Finanțările merg greu, în general, și în România în special! Din 80 de angajați am mai păstrat 25”, mărturisește franc Niels Schnecker.
La întrebarea câte milioane mai are în cont, Niels râde: „Nu le-am numărat!“. Apoi adaugă: „Din punctul de vedere al lichidităților sufăr ca toată lumea. Banii sunt în active”.
De asta a renunțat și la colecția sa de mașini. A avut, de-a lungul timpului, peste o sută. Primul Hummer H1 el l-a adus în România, în 1999. „E foarte greu să trimiți oamenii acasă și tu să te plimbi cu Mercedesul”, se justifică avocatul. Acum conduce un Fiat 500. Aparent banal. Dar e un Fiat 500 Abarth de 170 de cai-putere care, la 800 de kilograme greutate, are viteza maximă de 280 de km/h. Un mic monstru.
Omul cu trei limbi materne
Niels vorbește nouă limbi străine: „Nu știu care e aia maternă. Ar fi trei. Româna, că m-am născut aici, germana, că am vorbit în casă, și engleza, că în ea mă exprim cel mai bine”.
La viața lui a făcut de toate. Nu-i e rușine să recunoască: a fost docher, controlor de autobuz în New York, stivuitor de marfă în supermarket, ghid și agent de turism sau agent de bursă. Dar și economist, consultant financiar, pilot militar, avocat și, culmea, jurnalist. În 1999-2000 a realizat la TVR 2 două emisiuni „Turnul de control” și „Pe muchie de cuțit”.
Te întrebi când a avut timp să le facă pe toate. Pe inelarul mâinii drepte poartă inelul militar, cu însemnele de armă, pe care l-a primit la pensionare. Pe manșetele cămășii prinse cu butoni pe care se află stema Americii e brodată monograma sa. La întrebarea, în glumă, dacă mai știe pentru câte servicii secrete a lucrat, Niels Schnecker tace și zâmbește enigmatic.
„Admir stoicismul piloților români de pe MiG-uri!”
Niels nu se poate abține să nu vorbească despre dragostea vieții sale, zborul: „Când am spart bariera sonică prima oară am trăit cea mai eliberatoare senzație din viață! Ești cel mai aproape de Dumnezeu. Intri într-un tunel violet. De la azuriul cerului, culoarea se închide până la un violet dur. E o senzație orgasmică!”.
Devine nostalgic. „La premiera Top Gun, eram așa de transpus în film că, atunci când Tom Cruise, după ce a încetinit în fața rusului, a frânat brusc, am înfipt picioarele în scaunul din față, ca-n palonier, de l-am aruncat pe ăla din față peste cel de dinaintea sa!”. Apoi, sare la altceva: „Am zburat și pe MiG-21 Lancer de trei ori. E un «plug« foarte bun!”, e ironic pilotul de F16. „Admir stoicismul piloților români de pe aceste avioane. Dacă îi pui pe altceva, devin ași!”.

Despre fostul ambasador Botez, trimis de Ion Iliescu in Republica Africa de Sud, stim ca era evreu, fost membru PNL, fapt pentru care a si suferit. Este explicabil faptul ca a dorit neaparat sa-l „stabilizeze” pe Niels Schnecker in Romania, principal realizator al emisiunilor de scandal de la „Antenele” motanului „Felix”.

Autor: Mihnea-Petru Pârvu

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: