Chișinău:Basarabeni revoltați de simbolurile rusești din microbuze

Drapelele rusești, afișate ostentativ de unii șoferi în transportul public din Chișinău, în contextul evoluției amenințătoare la granița R.Moldova și nu numai, au trezit reacții adverse în rândurile calătorilor din mijloacele de transport, generând motiv de ceartă între pasagerii revoltați pe drept cuvânt și cei filo ruși. Reacțiile românilor basarbeni s-au aprins mai ales datorită atitudinii sfidătoare a șoferul care îi îndemna pe pasagerii cărora nu le place prezența steagului rusesc, să meargă pe jos…

Pe de o parte, pasagerii filo ruși consideră că cetățenii Republicii Moldova nu ar trebui să-și nege apartenența rusă, alții cer șoferului să scoată drapelul rus de pe parbriz și fac trimitere la faptul că acesta este un simbol al agresiunii și dictaturii rusești, amintind de suferințele din trecut, îndurate de „buneii lor” care au fost deportați s-au omorâți de Rusia Sovietică.
Conform portalului de presa din R.Moldova, Politik.md, reprezentanții Direcției Transport din cadrul Primăriei mun. Chișinău, solicitați fiind să comenteze cele întâmplate, au apreciat situația ca fiind inacceptabilă. Potrivit acestora, șoferul buclucaș va fi identificat și i se vor aplica sancțiuni, Direcția de Transport din cadrul Primăriei  Chișinău promițând că se vor lua măsuri împotriva celor care vor mai avea astfel de atitudini și comportamente.
Cu toate că reprezentații Direcției de transport Public din Chișinău au avut această reacție „OFICIALĂ”, trebuie precizat că situația este departe de a fi soluționată, deoarece în structurile oficiale din Chișinău și aici nu vorbim numai de Primarie, Direcțiii de Transport ci chiar și în ministere și alte organisme guvernamentale s-au păstrat oameni proveniți din vechile structuri sovietice chiar de origine rusă, care au grijă să servească cu aplomb și cu aceiași mentalitate de „stăpâni”, superiori și intransigenți, (făță de românii basarbeni), cultura, simbolurile, puterea și interesele Rusiei. O astfel de situație elocventă este chiar în sânul aparatului administrativ din cadrul Primăriei Chișinău, unde paradoxal, avem un primar  ce întruchipează năzuințele pro-europeane și pro-românești, în persoana lui Dorin Chirtoacă, dar care continuă să păstreaze mai departe acele „structuri sovietice” cu tot cu mentalitatea aferentă.
,,,Se pune în mod firesc o întrebare. De ce? Din lipsa de curaj, de inițiativă, din lipsă de posibilități s-au mai degrabă dintr-o atitudine prudentă?  În funcție de posibilele răspunsuri (oficiale), tot atea întrebări s-ar naște în lipsa unor atitudini publice ferme dar ne susținute de fapte concrete, a căror finalitate să fie resimțită de cetățenii R.Moldova în viața de zi cu zi, în mijloacele de transport în comun, în relația cu organele și funcționarii de stat și nu numai.
Video:

 

Redactor Șef R.B.N.

Dorian Theodor