ROMÂNIA BREAKING NEWS

Chișinău! Marș de amploare pentru Guvern Comun în R. Moldova și România

Chișinău! Marș de amploare pentru Guvern Comun în R. Moldova și România

Un marș de amploare pentru „resetarea” României și Republicii Moldova prin Unire și formarea unui guvern comun a avut loc duminica la Chișinău, relatează Radio Chișinău.

Organizat la inițiativa Blocului Unității Naționale și a Consiliului Unirii, cu sloganul „Resetăm cele două state românești”, evenimentul a început cu o slujbă de comemorare a victimelor incendiului din clubul ‘Colectiv’ de la București. Ulterior, participantii s-au îndreptat spre ambasadele României, Germaniei și SUA în Republica Moldova, scandând lozinci unioniste.

„Tragedia din ‘Colectiv’ a arătat clar că în România e nevoie de o ‘resetare’ a clasei politice. De cealaltă parte, dezastrul social-economic în care a ajuns Republica Moldova a arătat clar că e nevoie de o reorganizare a statului în întregime. Și la București, și la Chișinău avem șansa să facem un pas vital pentru a trăi toți într-o Românie mai bună: un guvern comun pentru cele două state românești’, a declarat Constantin Codreanu, reprezentantul Blocului Unității Naționale.

„Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească!’, „România, nu uita, Basarabia e a ta!’, „Același sânge, aceeași țară, români am fost cu toții odinioară!’, ‘Unire!’, ‘Basarabia e România!’, ‘Chișinău și București — două inimi românești!’ au fost mesajele scandate de manifestanți.

Participanții la marș au parcurs un traseu de la Monumentul lui Ștefan cel Mare și în drum s-au oprit în fața ambasadelor SUA, Germaniei ș României, cărora le-au transmis principala revendicare: instituirea unui guvern comun de ambele părți ale Prutului.

„Conjunctura actuală în care se află România și Republica Moldova este una favorabilă îndeplinirii idealului tuturor românilor — Unirea. Atât guvernul de la Chișinău, cât și cel de la București au căzut. Este cel mai oportun moment pentru crearea unui guvern comun al României și Republicii Moldova care să aibă pe agenda sa o singură prerogativă — Unirea celor doua state românești. Acest fapt ar permite și îndeplinirea revendicărilor pe care mișcarea civică Tinerii Moldovei le-a avut încă de la ședința comună a celor două guverne: un spațiu economic unic, cu monedă unică gestionată de către Banca Națională a României, politică externă și de apărare comună, preluarea și investigarea tuturor cazurilor de corupție din Republică de către DNA’, a declarat Elena Podoleanu, membru al comitetului organizatoric al Platformei Unioniste ‘Acțiunea 2012’.

Marșul de astăzi de la Chișinau a avut loc paralel cu manifestații pro-Unire similare, desfășurate la București și în alte orașe din România.

Blocul Unității Naționale este o coaliție formată din 22 de entități nonguvernamentale, printre care și Platforma Unionista Acțiunea 2012, Mișcarea Civică Tinerii Moldovei, Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova și Asociația foștilor deținuți și victime ale represiunilor din Republica Moldova.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: