ROMÂNIA BREAKING NEWS

Chișinău! Congresul de constituire „Sfatul Țării” 2 / „Tu pe cine vezi în Sfatul Țării 2 ?”

Chișinău! Congresul de constituire „Sfatul Țării” 2 / „Tu pe cine vezi în Sfatul Țării 2 ?”

Pe data de 27 martie 2016, cu ocazia a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România are loc cea mai mare manifestație unionistă din istoria Republicii Moldova. Astfel, de la ora 10.00 are loc congresul de constituire a Sfatului Țării informează libertv.md citat de romaniabreakingnews.ro

La eveniment participă peste 1700 de delegați din toate localitățile Republicii Moldova, reprezentanți ai Diasporei Unioniste și invitați din cel de-al doilea stat românesc.

Ion Inculeț, Constantin Stere, Pantelimon Halippa, Anton Crihan, Elena Alistar, Gherman Pîntea sunt câteva dintre numele care au făcut istorie prin votul acordat pentru unirea României cu Basarabia în Sfatul Țării.

Astăzi, la aproape 100 de ani de la Unire, se caută din nou eroi ai neamului care să realizeze reîntregirea națională.

Tu pe cine vezi în Sfatul Țării 2?

Vezi mai mult aici: SFATUL  ȚĂRII 2 // Vă rugăm să votați mai jos sau să propuneți Dvs. persoane care credeți că merită să facă parte din Sfatul Țării 2 completând acest formular.

Ora 11.58: S-a votat în unanimitate Declarația De Unire, precum și s-a dat citire Declarației de Constituire a Sfatului Țării 2.

Ora 11.38: Academicianul Vasile Micu: „Unirea e salvarea noastră, pentru că vor fi doar beneficii pentru toți locuitorii atât a Republicii Moldova, cât și a României.”

Ora 11.32: Mihai Patraș, academician: „Unirea cu România este un act cât se poate de legitim.”

Ora 11.27: Mihai Cimpoi, reprezentant al Academiei de Științe a Moldovei: „De ce Sfatul Țării 2? Noi vrem să continuăm Sfatul Țării 1. Vorbim astăzi de procese integraționiste, de integrare europeană. Eu cred că, intergrarea europeană nu e posibilă fără integrarea românească.”

Ora 11.21: Anatol Petrenco, istoric: „Actul Unirii cu Patria-Mamă, România, a fost unul din cele mai importante evenimente ale neamului românesc. Reîntregirea din martie 1918 este un act progresist.”

Ora 11.19: Cuvânt i s-a oferit Primarului Municipiului Iași, Mihai Chirică.„România poate renaște la Iași și Chișinău. Iașul este casă pentru voi și va face tot posibilul să înfăptuiască Unirea.”

Ora 11.10: Președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu: „Este impresionant până la lacrimi să vezi atâta românism în această sală. Pentru noi, românii de aici, Unirea nu a fost niciodată un obiect de muzeu, ci a fost mereu vie în sufletele noastre. Acum mai bine de un sfert de veac, scriitorii, au stat tot în această sală, promovând identitatea românească a basarabenilor. Astăzi, Moldova este un stat captiv, iar unica salvare este Unirea. Guvernanții de la Chișinău ar trebui cât mai urgent să conștientizeze că acest deziderate trebuie susținute. Cu perseverență și curaj vom putea rupe carcasa de fier a unor imperii, care nu ne permit să fim împreună. ”

Ora 11.07: Veaceslav Inculeț, urmașul lui Ion Inculeț: „Unirea trebuie să se realizeze doar din considerent economic și material, ci Unirea este ceva de suflet. Nouă, celor care am făcut din idealul Unirii un scop al vieții, nu ne rămâne decât să fim cât mai activi și să luptăm până la capăt pentru Unirea cu Țara.”

Ora 11.03: S-au votat membrii și secretarul congresului Sfatul Țării 2

Ora 11.00: Anatol Caraman, președintele Asociației „Tiras-Tighina”: „Vă chem pe toți la unitate națională românească. Trăiască România Mare în vechile hotare”

Ora 10.58: Cuvânt a luat Ghenadie Cosovan, președintele Asociației „Credință și Patrie”: „Noi, ofițerii de război, armata și soldații suntem gata să punem umărul la Unire.

Ora 10.54: Cuvânt a luat Constantin Codreanu, membru al Grupului de Inițiativă al Sfatului Țării 2. „Nu mai poate nega nimeni faptul că Mișcarea unionistă este în creștere. Trebuie să plecăm de aici cu un singur gând – Unirea este inevitabilă.”

Ora 10.51: „E trist să ai o țară dezbinată,/ E trist să fii în casa ta străin” – Ansamblul folcloric intonează Cântec de Unire, iar mulțimea scandează Unire.

Ora 10.35: Cuvânt a luat Nicolae Dabija, membru al grupului de inițiativă al Sfatului Țării 2: „Țara întregită este cea mai mare avere pe care o putem lăsa copiilor noști. Blândul nostru Prut niciodată nu a fost o graniță și nu trebuie să fie frontieră între românii de aici și românii de acolo.”

Ora 10.20: Evenimentul a început cu intonarea imnului „Deșteaptă-te române”, iar participanții au scandat Unire.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: