ROMÂNIA BREAKING NEWS

CHIȘINĂU – CAPITALA TRANSNISTRIEI

Primaria Chișinău

În ultimele două săptămâni Ambasada Federației Ruse a creat pe teritoriul Republicii Moldova 40 de organizații nonguvernamentale care au unul și același scop: integrarea Republicii Moldova în Uniunea Euroasiatică (care nu e altceva decât reconstituirea URSS).
Acest gest neprietenesc, menit să submineze independența Republicii Moldova, e interpretat de Dmitri Rogozin, viceprim-ministru al Federației Ruse, drept unul de consolidare a „prieteniei”, calificativ folosit și de I. V. Stalin la 28 iunie 1940, atunci când a dat ordin ca tancurile sovietice să treacă Nistrul.

D. Rogozin și-a deplasat și el „tancurile” dincoace de râu: în perioada când peste Chișinăul politic se așezase o pâclă neagră, Transnistria a trecut Nistrul. Prin transferarea așa-zisului „Soviet Suprem” la Tighina, capitala ei s-a mutat pe teritoriul Basarabiei. Următorul pas al separatiștilor va fi Chișinăul. Unde îi așteaptă Voroninii și Dodonii…

Trecerea Tiraspolului la Tighina e ideea emisarului. Acesta sosise la Chișinău la 9 mai, ca să-și asculte artiștii preferați Iosif Kobzon și Lev Leșcenko, motivând că la Moscova n-ar fi găsit bilete pentru concertele lor.

Oficialul rus declarase atunci la Tiraspol că Federația Rusă va susține până-n pânzele albe „această insulă rusească” (deși doar 26 % din populația Transnistriei e rusească), apoi a venit la Chișinău, ca să ne anunțe că parcursul Republicii Moldova către Uniunea Europeană s-a încheiat, urmând ca aceasta să se integreze în Uniunea Euroasiatică inexistentă.
Nici un om politic de la noi n-a luat atitudine față de obrăznicia rusului. N-a fost expulzat, n-a fost declarat persona non grata. Așa cum a procedat Letonia în anul 2004, care i-a îngrădit accesul pe teritoriul republicii de atunci încoace.

Tighina a fost anunțată încă în 1992, prin cunoscutul Acord încheiat atunci, oraș cu statut special, administrat în comun de Republica Moldova și rmn. Între timp însă separatiștii, cu ajutorul trupelor pacificatoare ruse (ele au declanșat războiul și tot ele instaurează pacea), au expulzat organele puterii centrale din acest oraș, au sechestrat calea ferată, gara feroviară, portul, sediile poliției, procuraturii, au pus graniță la Varnița, le-au interzis mașinilor cu numere de înmatriculare moldovenești să intre în oraș, iar polițiștilor moldoveni – să-și poarte uniforma ș. a. m. d. Chiar nu prevede Chișinăul următorii pași pe care-i vor face separatiștii (de fapt, Federația Rusă)?!
Aceștia se pregătesc să-și mute Sovietul lor Suprem la Chișinău. Și vă spun cu aproximație când va avea loc diversiunea: la următoarele alegeri parlamentare. Când liderilor noștri politici, preocupați de ciondăneala dintre ei, nu le va arde de probleme ce nu sunt ale lor, ci doar ale acestui năpăstuit popor, rămas tot mai al nimănui.

Transnistrizarea Republicii Moldova va continua până nu vom redeveni sclavi ai imperiului de la Răsărit.
De ce s-a mutat „Sovietul Supram” la Tighina?! E. Șevciuk își motivează astfel opțiunea: „sediul Sovietului Suprem de la Tiraspol este prea mic”. Păi, cel de la Chișinău e și mai mare!
În aceste zile separatiștii își transferă la Tighina și trupele militare. Ca să apere legislativul.
Iar însuși Dmitri Rogozin comentează existența republicii transnistriene prin „dreptul națiunilor la autodeterminare”.
Și atunci de ce „poporul transnistrean”, cum îi zice Rogozin, ar avea dreptul la „autodeterminare”, iar Cecenia, Ingușetia, Tatarstanul, Ciuvașia, Mordovia ș. a. – nu?!
De ce acolo Federația Rusă înăbușă în sânge orice gest disperat de „a se autodetermina”, iar pe teritoriul Republicii Moldova face agitație pentru „autodeterminare”?!

Dar care națiune o fi populând așa-zisa rmn? Națiunea rusă?! Ea are țară, iar reprezentanții ei, care alcătuiesc doar 26% din totalul populației, au venit aici după 1940.
Cea ucraineană? Și ucrainenii își au patria lor, și nu constituie decât un sfert din totalul locuitorilor regiunii.

Cei mai mulți – 42 % – sunt moldovenii, iar ei au republică, a cărei parte componentă este Transnistria.

După ce Curtea Constituțională a declarat alaltăieri că Republica Moldova e a „secerii și ciocanului”, când tot ea ne spusese ceva mai demult că locul Armatei a 14-a e în Republica Moldova, nu ne rămâne decât să așteptăm de la o zi la alta ca aceasta să-i dea dreptate și lui Dmitri Rogozin și să declare Republica Moldova parte integrantă a republicii moldovenești transnistriene.

Nicolae DABIJA
Basarabia literara

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: