ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cheia summitului țărilor din grupul Vișegrad: „O reformă a Uniunii Europene este de neconceput fără participarea ţărilor din Europa centrală”. România a lipsit

„Nu voi accepta ca în unele părţi ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte ţări, deşi ambalajul şi marca sunt identice. Acum trebuie să conferim autorităţilor naţionale competenţe sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea” - Jean-Claude Juncker
Cheia summitului țărilor din grupul Vișegrad: „O reformă a Uniunii Europene este de neconceput fără participarea ţărilor din Europa centrală”. România a lipsit

Oficiali de rang înalt din cele patru state, reprezentanţi din Europa Occidentală şi de la Comisia Europeană au fost prezenţi la Bratislava, la summitul „Pentru o calitate egală a produselor pentru toţi”, o reuniune ministerială la înalt nivel a cărei temă este dublul standard de calitate la produsele alimentare, axat în principal pe criticile aduse multinaţionalelor ce comercializează produse cu acelaşi aspect dar de calitate diferită, potrivit celor patru ţări. La acest summit România nu a participat

Vineri, la Bratislava, în cadrul întâlnirii finale a şefilor de guvern din regiune în prezența preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, ministrul polonez adjunct al afacerilor externe, însărcinat cu afacerile europene – Konrad Szymanski, a declarat că  „o reformă a Uniunii Europene este” de neconceput fără participarea ţărilor din Europa centrală  relatează AFP citat de romaniabreakingnews.ro

Acesta a mai declarat că mai mulți șefi de guvern ai ţărilor din Grupul de la Visegrad, ungurul Viktor Orban, poloneza Beată Szydlo, slovacul Robert Fico şi cehul Bohuslav Sobotka, i-au cerut lui Donald Tusk să „garanteze participarea liberă, egală şi neîngrădită” a tuturor statelor membre UE la dezbaterea referitoare la viitorul UE.

Potrivit lui Konrad Szymanski, șefii de guvern i-au pus în vedere preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, că „nu trebuie să cedeze iniţiativa reformei” în favoarea altor instituţii europene sau a câtorva capitale, în dauna altora. Ministrul polonez a insistat că „o reformă a Uniunii Europene fără Varşovia, Bratislava, Praga, Budapesta, este de neconceput”, făcând aluzie la zona euro și la „unele capitale europene sau a uneia singure – unice, care ar dori să limiteze pregătirea reformei pentru grupuri mai restrânse, formate după un criteriu sau altul”.

La această reuniune, Vera Jourova, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, a propus noi moduri de comparare a produselor alimentare în UE. Liderii Grupului de la Visegrad au apreciat măsura, dar au apreciat că încă sunt multe de făcut.

Premierul slovac Robert Fico a afirmat că propunerea oficialului UE este „utilă” şi „ar putea fi de ajutor”.

„Mă bucur că CE a prezentat o nouă metodologie care va face posibilă o mai bună comparare a calităţii alimentelor. Dar este doar primul pas. Încă mai avem multe de făcut la nivel european”, a declarat şi premierul ceh Bohuslav Sobotka.

Premierii din Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia, alături de Vera Jourova şi comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, şi-au luat angajamentul de a-i asigura pe consumatorii din UE că nu sunt induşi în eroare de ceea ce cumpără – dar fără a se angaja ca produsele ar avea aceleaşi ingrediente pe întregul continent.

Reprezentanţii Europei Occidentale au sprijinit argumentele corporaţiilor potrivit cărora unificarea obligatorie a produselor în UE ar încălca principiul pieţei libere şi al concurenţei, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Unele companii, cum ar fi Bahlsen şi Pepsi, au reacţionat la critici schimbându-şi produsele, astfel încât să aibă aceleaşi ingrediente în toată Europa. Însă compania germană Dr. Oetker a pus o etichetă pe care scrie „ediţie specială” la pizza pe care o vinde în Europa de Est, care are cinci bucăţi de mozzarella faţă de şapte în Austria.

Cei din Europa Centrală cer mai mult.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anunţat că Executivul de la Budapesta „va aştepta” viitoarele măsuri ale Comisiei Europene.

Premierul slovac Robert Fico a declarat: „Nu este loc pentru consumatori de categoria a doua în UE”. Oficialul a calificat reuniunea ca fiind un „succes diplomatic”, afirmând: „Sunt foarte mulţumit de ceea ce am obţinut”.

„Actuala legislaţie UE nu permite acuzarea adecvată pentru practicile false. Trebuie să amendăm asta”, a afirmat Bohuslav Sobotka.

Cu ocazia discursului privind starea Uniunii din 13 septembrie, Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat:

Jean-Claude Juncker

„Nu voi accepta ca în unele părţi ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte ţări, deşi ambalajul şi marca sunt identice. Acum trebuie să conferim autorităţilor naţionale competenţe sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea”

Comisia Europeană a publicat în luna septembrie a.c., setul de orientări referitoare la legislaţia UE în materie de siguranţă alimentară şi de protecţie a consumatorilor care se aplică în cazul produselor cu dublu standard de calitate. Aceste orientări vin în ajutorul autorităţilor naţionale care doresc să stabilească dacă societăţile comerciale încalcă dispoziţiile UE atunci când calitatea produselor pe care le vând diferă în funcţie de ţară.

Setul de orientări referitoare la legislaţia UE în materie de siguranţă alimentară şi de protecţie a consumatorilor cuprind şi explică în detaliu cerinţele relevante din legislaţia UE referitoare la siguranţa alimentară şi la protecţia consumatorilor, la care autorităţile trebuie să se raporteze atunci când analizează o posibilă problemă de dublu standard de calitate a produselor alimentare.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: