Reacții deosebit de critice față de serialul „The Romanians are coming” („Vin românii”), difuzat de postul britanic de televiziune Channel 4, au venit și din partea unor britanici. Cea mai vizibilă a fost cea a echipei „Wild Carpathia”, un documentar în trei părți difuzat în zeci de țări, care prezintă o Românie la polul opus față de cea din „The Romanians are coming”, o Românie idilică, în care satul este înfățișat ca un vestigiu al unui trecut pe care trebuie să îl protejăm. În fața peisajelor din „Wild Carpathia”, nu găsim gropi de gunoi, ghetouri sau mine părăsite, precum în „The Romanians are coming”. Se exclud reciproc aceste Românii? Pornind de la această întrebare și de la reacția echipei „Wild Carpahia” la documentarul Channel 4, Gândul.info a realizat un interviu cu celebrul prezentator TV britanic Charlie Ottley, realizatorul seriei „Wild Carpathia”.
Un „pseudo-documentar”, „o rușine pentru orice cineast cinistit”. Acestea sunt câteva dintre cuvintele care au apărut pe pagina de Facebook a „Wild Carpathia” după primul episod din „The Romanians are coming”. Cuvinte la fel de grele au avut și românii, mai ales cei din străinătate, care au acuzat Channel 4 de discriminare, stereotipizare, chiar și de rasism.
„Wild Carpathia” vs. „The Romanians are coming”: Primul titlu este un documentar în trei părți care arată bogăția de peisaje cu care se mândrește România. Seria, în care apare și prințul Charles, a fost produsă de britanicul Charlie Ottley și a devenit una dintre cele mai bune cărți de vizită ale României pe piața de turism. Al doilea titlu este tot un documentar în trei părți, realizat de postul britanic de televiziune Channel 4, care a mai folosit în ultimii ani subiectul sensibil al imigranților din Regat pentru show-urile sale (a se vedea Benefits Street). Producătorii îl descriu drept „o serie de documentare ce explorează viețile unor români care încearcă să își facă o nouă viață în Marea Britanie și își propune să descopere adevărul din spatele titlurilor despre imigrație”. Criticii îl acuză că tocmai asta nu face: nu prezintă adevărul și nu merge dincolo de clișee.
Video:Wild Carpathia
Video: The Romanians are coming (episodul 2)
Cele două dezbateri – pe cine să fim furioși?
Dacă prima reacție a românilor, în urmă cu o săptămână, a fost aproape exclusiv de revoltă, pe măsură ce mai mulți oameni chiar au văzut documentarele, ea a căpătat o nouă dimensiune.Există, în acest moment, două grupuri, ambele revoltate și furioase. Pe de-o parte, sunt cei care consideră că Channel 4 a produs un documentar discriminatoriu. Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți români se declară furioși pe cauza problemei. Cu alte cuvinte, de ce există încă acea Românie, o țară membră UE și NATO, dar în care o comunitate minoritară trăiește în ghetouri? De ce avem în continuare zone în care nu există nicio speranță pentru o zi de mâine care să fie mai bună decât cea de ieri?
„Nu cred că sunt două laturi opuse ale dezbaterii”, comentează Charlie Ottley: „Cred că sunt discuții valide, dar distincte. Furia este validă, pentru că au prezentat anumite grupuri din societate în care sunt probleme, ignorând celelalte zone. Cât despre furia cu privire la existența unor asemenea cazuri de sărăcie: nu e o situație „sau, sau”. Nu e fum fără foc. Dacă astfel de zone nu ar fi existat, nu s-ar fi putut face documentare despre ele. Cred că trebuie să faceți ceva în privința asta și să investiți sume uriașe pentru a curăța aceste zone și a-i ajuta pe oameni să aibă un nivel acceptabil de trai”.
„Cu puțin noroc”, spune el, atingând un punct dureros al României europene, „nu va mai fi atâta corupție, iar aceste fonduri nu vor fi deturnate și vor fi cheltuite cum trebuie”.
Citește continuarea pe Gândul.info – Cele două ROMÂNII SĂLBATICE din ochii britanicilor. Realizatorul „Wild Carpathia” acuză „The Romanians are coming”: „Au făcut România să pară o țară din lumea a treia”