ROMÂNIA BREAKING NEWS

Istoricul american Charles Upson Clark, un sprijin al cauzei României Întregite, va fi omagiat la București. Eveniment din seria „România Recunoscătoare”

Istoricul american Charles Upson Clark, un sprijin al cauzei României Întregite, va fi omagiat la București. Eveniment din seria „România Recunoscătoare”

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina organizează un nou eveniment din seria „România Recunoscătoare”, dedicat de această dată unui istoric american, Charles Upson Clark, profesor la Columbia University și ofițer de informații al armatei SUA,  cunoscut ca fiind cel care a descoperit Barberini Codex, cea mai veche lucrare botanică aztecă păstrată până în zilele noastre. Evenimentul este realizat împreună cu USH Pro Business.

Pentru România și români, este cu atât mai important, se arată în comunicatul Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, întrucât „a fost un fin observator al realităților și mai ales provocărilor României Întregite de la 1918.  Prin documentările realizate a avut o contribuție importantă la sprijinirea cauzei românești după sfârșitul Primului Război Mondial.  În anul 1919, a acceptat o invitație a Guvernului României și a venit pentru prima dată în România. A mai vizitat România de opt ori între 1921 și 1940. A susținut cursuri și conferințe la universitățile din Chișinău, Timișoara și Cluj. S-a documentat în ceea ce privește geografia, istoria, cultura și arta românească, învățând limba română. A fost ales ca membru de onoare al Academiei Române. Activitatea sa vastă de documentare s-a concretizat într-o serie de lucrări  prin care amintim: „Greater Roumania” (Dodd, Mead and Company, 1922); „Bessarabia, Russia and Roumania on the Black Sea” (Dodd, Mead and Company, 1927); „United Roumania. The Minorities Problem” (New York, 1932); „Racial aspects of Romania’s case” (Caxton Press, New York, 1941)”.

“Agresiunea comunistă din 1940, stabilind Rusia la Gurile Dunării și la un pas de Dardanele, a afectat nu doar România, ci și întregul continent al Europei, dând peste cap echilibrul dintr-o regiune, prin tradiție, fierbinte… Este tragic a reflecta că o politică autentica a reconcilierii din partea Kremlinului, care, prin crearea unei zone de graniță loială, de la Marea Alba și cea Baltică până la Marea Neagră, ar fi putut, probabil, împiedica acest razboi, a fost sacrificată de dragul ambițiilor imperialiste, care, de atunci, au aruncat omenirea în cea mai sângeroasa luptă” – Charles Upson Clark – Octombrie 1941

Manifestarea dedicată lui Charles Upson Clark va avea loc în data de 23 iunie 2021, ora 16:00, la sediul USH Pro Business din str. Ion Ghica nr.13, sector 3, București, (intrare prin str. Doamnei nr.12-16).

Doritorii pot participa online  la acest eveniment, accesand link-ul de mai jos:

https://global.gotomeeting.com/join/286329237

Precedentul evenient din seria „România Recunoscătoare” a fost dedicat omagierii personalității românului basarabean Teodor Iacobescu. A se vedea:

FOTO-VIDEO / Eveniment la București, închinat unei personalități emblematice a Basarabiei: Teodor Iacobescu. România recunoscătoare

 

Despre Charles Upson Clark

Charles Upson Clark s-a născut în familia lui Edward Perkins Clark și Catharine Pickens Upson, la data de 14 ianuarie 1875, în Springfield, Massachusetts și a părăsit această viață  pe 9 septembrie 1960, la New York. Este înmormântat lîn cimitorul  Leavitt, iar pe piatra funerară este imprimat „Searchear after Truth” – „Căutător după Adevăr”

A obținut un doctorat în limba latină la Universitatea Yale (1897). Și-a continuat studiile la München, Roma și Paris. În timpul primului război mondial, a lucrat în serviciul de informații al armatei americane.

În anul 1919, a acceptat o invitație a Guvernului României și a venit pentru prima dată în România. A mai vizitat România de opt ori între 1921 și 1940. A susținut cursuri și conferințe la universitățile din Chișinău, Timișoara și Cluj. S-a documentat în ceea ce privește geografia, istoria, cultura și arta românească, învățând limba română. A fost ales ca membru de onoare al Academiei Române.

În cursul vieții, a fost autor al mai multor cărți pe o varietate de subiecte. Printre subiectele abordate de el sunt istoria Indiilor de Vest de Antonio Vázquez de Espinosa tradusă în engleză și istoria modernă a României. El a colaborat și cu Școala Americană de Studii Clasice din Roma, unde a deținut funcția de director de studii clasice și arheologie (până în 1910).

Așa cum am văzut și în comunicatul Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, o serie  din documentările și cărțile publicate au avut ca subiect central România și poporul român, din care putem enumera  „Greater Roumania” (Dodd, Mead and Company, 1922), „Bessarabia, Russia and Roumania on the Black Sea” (Dodd, Mead and Company, 1927), „United Roumania. The Minorities Problem” (New York, 1932).

Cartea „România Unită” este o adevărată enciclopedie a României interbelice și nu numai. Cartea „Basarabia, Rusia și România la Marea Neagră”, apărută în 1927 este o carte valoroasă și actuală. Meritul traducerii acestor cărți în limba română aparține domnului Gheorghe SĂRAC. Meritul publicarii volumului România Unită aparține dlui. Ion Ilie CIUCLEA care a asigurat material tipărirea.

Lista completă a cărților publicate:

Potrivit unui articol elogiativ, publicat după moartea sa în New York Times, la data de  30 septembrie 1960Clark este descris ca o personalitate care „a dezvoltat o competență uimitoare în limbile europene în timpul studiilor post-doctorale dinEuropa. Colegii au vorbit despre talentul și determinarea cu care s-a implicat în munca de cercetare, care i-au permis să producă o ediție importantă a lui Ammianus Marcellinus și, de asemenea, să conducă o școală de vară în Canada După terminarea ediției sale, care era la acea vreme una dintre cele mai bune ediții critice ale textului unui autor antic de către un american. După finalizarea manualului său elementar de latină, și-a dat demisia din funcția de a conduce sesiunile de vară la AAR pentru a deveni lector independent în Europa și America. A editat o lucrare despre paleografia spaniolă și a editat și tradus un test de spaniolă în America de Sud. A scris manuale în latină și italiană. După Primul Război Mondial, el și-a dezvoltat interesul pentru România și a susținut prelegeri atât în țară, cât și despre țară, compilând substanța prelegerilor sale în cărți. La întoarcerea în America, a predat limbi moderne la CCNY.”

Articol scris de Dorian Theodor CLENCIU – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: