ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cetățenii Republicii Moldova: liber în Europa, interdicție în Rusia!

EuropaLiber la circulație, fără vize, pentru cetățenii Republicii Moldova, în urma votului din 12 februarie în Comisia de Libertăți Civile și Justiție din Parlamentul European. Moscova, în schimb, trântește ușa în nas moldovenilor care vor să lucreze în Rusia.

Europa turează motoarele legislative, înaintea alegerilor europarlamentare din luna mai, pentru ca în actuala sesiune legislativă a Parlamentului de la Bruxelles să fie parcurse toate etapele privind aprobarea liberei circulații a cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul UE. După cum se știe, tot acest mecanism birocratic a început anul trecut, în noiembrie, cu puțin înaintea Summit-ului Parteneriatului Estic, de la Vilnius, Comisia Europeană propunând atunci eliminarea vizelor pentru Republica Moldova. Cea de-a doua etapă a fost pe 9 ianuarie 2014, atunci propunerea în acest sens fiind prezentată sub formă de proiect în cadrul Comisiei de Libertăți Civile și Justiție din Parlamentul European. A treia etapă, în aceeași comisie, pe data de 12 februarie, când s-a dat votul, covârșitor, în favoarea liberei circulații a moldovenilor în UE. După cum a remarcat și corespondentul Agerpres la Bruxelles, Florin Ștefan, 45 de voturi au fost pentru și numai două împotrivă.

Din vară, fără vize pentru Chișinău

A patra etapă urmează destul de repede, pe 25 februarie, când votul final va fi în plenul Parlamentului European. “Eforturile pe care le-a făcut Republica Moldova de respectare și aplicare a regulilor europene dau roade, iar noi o ajutăm și o susținem consecvent și determinant”, a spus europarlamentarul român Monica Macovei. “Putem spune de pe acum că în ziua de 25 februarie nu va fi nici un fel de problemă”, dă asigurări europarlamentarul Marian Jean Marinescu. “Alegerile vor avea loc în luna mai, pentru Parlamentul European. Până atunci, se va face totul pentru ca voi să călătoriți în Uniunea Europeană fără vize”, este mesajul transmis cetățenilor Republicii Moldova de către Ștefan Fule, comisar european pentru Extindere și Politică de Vecinătate. Dacă votul din plenul Parlamentului European va fi cel scontat, atunci se poate spune că totul se reduce doar la simple mecanisme care trebuie reglate. Decizia trebuie publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, intrând practic în vigoare la 20 de zile după această formalitate. Mai sunt apoi reglementări de ordin tehnic care trebuie rezolvate între Uniunea Europeană și Republica Moldova. Cel mai probabil, după cum opinează oficialii europeni, moldovenii vor putea circula fără vize în spațiul UE începând din luna iulie, acest an. Având în vedere că Republica Moldova nu face parte din Uniunea Europeană, cetățenii săi vor putea să călătorească fără viză în spațiul UE pentru o perioadă de cel mult 90 de zile, într-un interval de șase luni.

21.000 de moldoveni au deja interdicție în Rusia

Dacă drumul moldovenilor spre Uniunea Europeană se deschide, cu totul altceva se întâmplă în cazul posibilității de călătorie spre Rusia. Ne atrage atenția, în acest sens, o știre difuzată de portalul publika.md, conform căreia nu mai puțin de 240.000 de cetățeni ai Republicii Moldova ar putea să aibă interdicție de-a mai intra pe teritoriul Federației Ruse. Asta, în contextul în care, de la 1 ianuarie 2014, Moscova a schimbat legislația cu privire la străinii aflați la muncă în Rusia. Noile directive arată că străinii nu pot sta în țara res­pectivă mai mult de 90 de zile
într-un interval de șase luni, iar cei care încalcă această normă să primească interdicție, timp de zece ani, de-a mai intra în Rusia. Statistica prezentată, de curând, de Ministerul Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău arată că deja 21.000 de cetățeni moldoveni au primit această interdicție. Dacă nu mai e loc pentru ei în Rusia, cu siguranță că va fi, de acum încolo, în Uniunea Europeană.

 Sursa: romanialibera.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.