ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cernăuți: Muzeul “Mihai Eminescu”, tot mai aproape de restaurare

Primarul orașului Cernăuți, Oleksi Kaspruk, s-a întâlnit recent cu reprezentanți ai comunității românești din nordul Bucovinei și cu doamna consul general al României, Eleonora Moldovan, pentru a discuta pe marginea proiectului de restaurare a Muzeului literar-memorial “Mihai Eminescu” din fosta casă a lui Aron Pumnul – se arată într-un comunicat remis de Primăria din Cernăuți. Potrivit sursei menționate, proiectul de restaurare a casei lui Aron Pumnul este inițiat de Fundația Culturală de Binefacere “Casa Limbii Române” din Cernăuți, care a găsit în acest sens finanțare din partea Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.

Proiectul prevede că fundația “Casa limbii române” se angajează ca, din fondurile obținute, să efectueze toate lucrările de restaurare a casei de pe strada Aron Pumnul 19, în vederea amenajării Muzeului literar-memorial “Mihai Eminescu” în conformitate cu documentația de proiectare și în acord cu legislația ucraineană și regulamentele legislative locale, iar entitatea care va efectua lucrările va fi aleasă în cadrul unei licitații.

Pentru a monitoriza punerea în aplicare a proiectului, comunitatea românească din Cernăuți a format o comisie, din care fac parte directorul editurii locale “Alexandru cel Bun”, academicianul Alexandrina Cernov, președinte asociației culturale “Mihai Eminescu”, Vasile Bâcu, președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, Ilie Zegrea, președintele Uniunii Jurnaliștilor Independenți din Cernăuți, Nicolae Toma, urmare, criticul literar Ștefan Broască, arhivarul Dumitru Olaru, istoricul Dumitru Covalciuc, scriitorii Mircea Lutic, Simion Gociu, gheorghe Crigan și alții.

Proiectul mai prevede că, după finalizarea lucrărilor de restaurare a casei lui Aron Pumnul, Fundația Culturală “Casa limbii Române” din Cernăuți se obligă să nu interfereze cu activitatea instituțiilor muzeale de stat și să sprijine acțiunile muzeului de promovare a vieții și operei clasicului literaturii române Mihai Eminescu.

Inițiativa de restaurare a Muzeului “Mihai Eminescu” este susținută de consulul general al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, care face demersuri pe lângă autoritățile regionale și locale să faciliteze punerea în aplicare a proiectului respectiv.

kaspruk-chernivci-1La rândul său, primarul Cernăuțiului, Oleksi Kaspruk, s-a arătat interesat de restaurarea casei lui Aron Pumnul și deschiderea în acest imobil a muzeului dedicat lui Eminescu. În opinia lui Kaspruk, acesta este un proiect important pentru comunitatea din Cernăuți. De asemenea, primarul și-a exprimat speranța că lucrările de restaurare a muzeului vor demara odată cu împlinirea a 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, iar Cernăuțiul va avea astfel încă un obiectiv cultural, care va contribui la revigorarea vieții culturale a orașului și va crește numărul de turiști.

Amintim că decizia privind înființarea Muzeului Memorial “Mihai Eminescu” din Cernăuți a fost luată în urmă cu 25 de ani și semnată de primarul de la acea vreme, Pavlo Kaspruk, tatăl actualului primar al orașului. Cu toate acestea, autoritățile cernăuțene au reușit abia în 2010 să rezolve problema eliberării casei lui Aron Pumnul de către ultimii locatari.

Sursa: Tocpress.info prin R.B.N. Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: