ROMÂNIA BREAKING NEWS

Festivalului-concurs Internațional de muzică populară românească din Cernăuți, ,,ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE” – una dintre cele mai de amploare acțiuni culturale din regiune

Festivalului-concurs Internațional de muzică populară românească din Cernăuți, ,,ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE” – una dintre cele mai de amploare acțiuni culturale din regiune

În perioada 23 – 25 iulie 2021, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți a desfășurat una dintre cele mai de amploare acțiuni culturale din Regiunea Cernăuti, ediția a XVI-a a Festivalului-concurs Internațional de muzică populară românească ,,ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”,  se arată într-un comunicat trimis redacției România Breaking News.

Potrivit organizatorului, Festivalul a avut ca obiective:

– afirmarea, lansarea și încurajarea tinerilor interpreți, promovarea și stimularea celor mai autentici și mai talentați promotori ai cântecului și dansului popular românesc, ca o mărturie valorilor identitare și a vieţii comunităţii în care trăiesc.

– implicarea eficientă a mijloacelor mass-media locale, regionale și naționale în procesul de valorificare scenică și promovare a potențialului artistic ți creativ al tinerilor interpreti de muzică populară românească.

Ediția actuală a Festivalului a fost organizată în parteneriat cu Asociația profesională Centrul pentru Conservarea şi Promovareа Culturii Tradiţionale ,,Arboroasa” din județul Suceava, cu sprijinul Consiliului Raional Cernăuți și al Consulatului General al României la Cernăuți.

Acest eveniment, ca și multe altele organizate de Centrul Bucovinean de Arta în ultimii ani, a cunoscut o remarcabilă crestere a audienței cu ajutorul partenerilor media și a devenit o sărbătoare de suflet a românilor din nordul Bucovinei, Ținutul Herța și nordul Basarabiei dar și o rampă de lansare a tinerilor interpreți pasionați de muzica populară românească.

Valorificarea culturii naționale și a tradițiilor noastre strămoșești, propagarea comorilor folclorice românești – este scopul acestei acțiuni, prin care Centrul Bucovinean de Artă dorește să contribuie la prosperarea național-culturală a neamului în această zonă istorică.

Un loc aparte în cadrul acestui eveniment l-a avut Simpozionul ,,VATRĂ DULCE STRĂMOȘEASCĂ” ediția a XIII-a, cu tema ,,Cultura tradițională în educația și dinamica memoriei culturale” (soluționarea problemelor de revitalizare, conservare, promovare а patrimoniului cultural material și imaterial cu specific identitar românesc). Articolele și materialele prezentate în cadrul acestui forum de specialitate, cu o deosebită valoare culturală, documentară, etnologică, științifică și tehnică pentru înțelegerea naturii și importanței patrimoniului cultural și istoric cu specific identitar, vor fi publicate în următoarele numere ale Magazinului-etnocultural ,,Cronici Bucovinene”.

A XVI-a ediție a Festivalului-concurs Internațional de muzică populară românească ,,ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”

Una din prezentările notabile ale simpozionului a fost lucrarea cu tema ,,Coloanele cerului-rădăcini paleoetnologice ale troițelor românești”, prezentată de dna. prof. drd. Marioara Calancea, președintele Asociației profesionale Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa din județul Suceava – partenerul nostru în organizarea ediției a XVI-a a festivalului, cât și a simpozionului. În cadrul prezentării a fost documentată sub aspect cultural-identitar, științific, etnologic și etnografic, troița ca element definitoriu al identității naționale românești, înfățișând, tipologic, complexa și necunoscuta bogăție și frumusețe a troițelor românești de pe întreg cuprinsul țării, rolul cultic, social şi harismatic al troiţelor ca elemente de patrimoniu cultural și ctitorii populare specifice culturii tradiționale românești.

În privința valorii identitare a cultivării fenomenului troițelor românești, a fost subliniat, în special, că ,,pentru ca un fenomen, un aspect, o creație să simbolizeze trăsăturile specifice vieții spirituale și sufletești ale unui popor, el trebuie să dăinuie o lungă perioadă din istoria acelui popor, să preia din esența credințelor și trăirilor lui elemente de cea mai fermă continuitate pe care să le încifreze și, pe cât posibil, să le transfigureze artistic sau filosofic. Încărcătura sa metaforico-ideativă și substratul de forme pe care sprijină trebuie să primească reflexe, dacă nu din întreg complexul vieții material-spirituale a unui neam, măcar din cele mai importante sectoare”. Dna prof. drd. Marioara Calancea a documentat pertinent, sub aspect științific, etnologic și etnografic persistența în timp a unor monumente sacre de tipul stâlpul cerului și coloana cerului, ca simbol primordial al legăturii dintre cer şi pământ, aparţinând culturii arhaice, ce concentrează viziunea mitico-magico-religioasă a locuitorilor acestor meleaguri, ,,a pământeanului de la Carpați în special”, din Preistorie până în Evul Mediu, iar prin succedanee și simulacre până în secolul al XXI-lea. Un detaliu care a atras atenţia în legătură cu troiţele româneşti este că aceste monumente tradiționale sătești din lemn au evoluat din tiparul stilistic al monumentelor arhaice denumite coloane ale cerului și redau învăţăturile creştine într-un mod propriu românesc, integrându-le viziunii populare autohtone asupra lumii şi a vieţii, relevând o sinteză între straturile arhaice românești și cel creștin.

A XVI-a ediție a Festivalului-concurs Internațional de muzică populară românească ,,ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”

Precedat de mai mult de un deceniu și jumătate de acțiuni cultural-naționale, care au devenit repere culturale ale acestui spațiu istoric, Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți împreună cu Scoala Populară de Artă și Civilizație Românească ,,Ciprian Porumbescu” vine să contribuie, prin acest festival-concurs, la revitalizarea si valorificarea autenticității culturii românesti, folclorului muzical românesc din această zonă (și nu numai), înlăturând imixtiunile altor culturi. Totodată, această școală vine să completeze lipsa de informații actuale despre istoria și cultura tradițională românească în nordul Bucovinei și tezaurul muzical-folcloric autohton în rândul copiilor și tinerilor, să contribuie la stabilirea cooperării optime între asociațiile culturale românești, prin crearea unui spațiu veridic și argumentat al culturii autentice românești.

Festivalul ,,În grădina cu flori multe” s-a desfășurat în două locații: Casa de Cultură Horbova și Sala de Spectacole ,,Dumitru Covalciuc” a Centrului Bucovinean de Artă Cernăuți.

A XVI-a ediție a Festivalului-concurs Internațional de muzică populară românească ,,ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”

Concurenții și-au dat concursul la 4 secțiuni: soliști vocali, soliști instrumentiști , formații vocal – folclorice și formații coregrafice. Aproape 200 de copii și tineri au ieșit în scenă pentru a-și demonstra talentul și măiestria, fiind apreciați de un Juriu format din specialiști valoroși, atât muzicieni cât și specialiști în etnologie, etnografie, profesori.

Președintele Juriului, Artist emerit al Ucrainei, Nicolae Hacman a apreciat nivelul de pregătire a concurenților și organizarea impecabilă a acțiunii artistice urmată de o frumoasă ,,Seară Românească” în stilul consacrat pe care Centrul Bucovinean de Artă îl păstrează de șaisprezece ediții.

Trofeul acestei ediții le-a revenit la două concurente: la secțiunea soliști vocali – domnișoarei Flavia- Maria Cochirleanu (Buzău), la secțiunea soliști instrumentiști – domnișoarei Patrisia Ivaneț (nai) (Hrușeuți, Cernăuți). Altor două concurente – Anastasia Opaeț (Cireș, Cernăuți) și Elena Lazăr ( Dăeni, Tulcea) având același punctaj cu deținătoarele trofeului le-au fost acordate diplome de gradul 1 și Diplome speciale de performanță din partea membrilor Juriului.

A XVI-a ediție a Festivalului-concurs Internațional de muzică populară românească ,,ÎN GRĂDINA CU FLORI MULTE”

Pentru participare la această actiune au fost invitați reprezentanții administrațiilor locale, artiști consacrați din România și Republica Moldova, admiratori și păstrători ai tezaurului muzical – folcloric românesc, copii și tineri, interpreti de cântece populare românești din mai multe zone folclorice ale țării, dar, din păcate, situația încă nesigură cu pandemia și cerințele exigente de traversare a frontierei, le-au stopat calea.

Organizatorii acestor evenimente culturale își doresc să sublinieze impactul relevanța desfășurării lor într-un spațiu multietnic și multicultural și susțin că identitatea culturală este elementul definitoriu pentru om în viață. Partenerii în organizarea acestei acțiuni sunt animați de dorința de a susține astfel de activitati culturale pentru a-i ajuta pe copiii și tinerii de etnie română din acest ținut să-și atingă aspirațiile, fiind convinși că datorită acestui sprijin, dar și elanului, ambiției și dorinței participanților, propagarea și valorificarea comorilor populare românești va avea succes.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: