Cernăuți: Centru Cultural Român și cafenea “București”

chernivtsi-ukraine-architecture-1La Cernăuți urmează să se deschidă Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi”, pe strada pietonală Olga Kobileanska 9, situată în partea istorică a orașului. În cadrul Centrului vor funcționa Librăria “Mihai Eminescu”, Cafeneaua “București”, precum și departamentele  “Învățământ și Școli” și “Cultură și Literatură” – transmite portalul de știri BucPress, fără să ofere detalii despre organizatorul evenimentului și proprietarul centrului.

Centrul Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” va fi inaugurat pe data de 10 mai, iar, cu această ocazie, pe strada pietonală din Cernăuți (str. Kobileanska), între orele 13:00 și 14:00, va avea loc Parada Portului Popular Românesc, la care vor participa colective de artiști amatori, orchestre de instrumente populare și etnici români din orașul Cernăuți și din satele cu populație majoritar românească din raioanele Hliboca, Storojineț, Noua Suliță și Herța. Deschiderea oficială a Centrului va avea loc la ora  14:00.

După sfințirea Centrului de un sobor de preoți, vor fi rostite mesaje de salut din partea invitaților la eveniment, lideri politici și oameni de cultură din Ucraina, România și Republica Moldova.

Luările de cuvânt se vor încheia la ora 16:30, după care, în fața sediului Centrului, se va desfășura un spectacol artistic susținut de interpreții de muzică populară Ioan Paulencu și Maria Iliuț din Chișinău, cântărețiii de muzică folk – Maria Gheorghiu din București și Iurie Sadovnic din Chișinău, precum și de maestrul violonist Nicolae Hacman din Cernăuți.