ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cercetător implicat în studiul ADN-ului românilor: Transilvănenii nu sunt diferiţi de românii din celelalte provincii

Cercetarorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice - Tara Românească, Dobrogea, Moldova şi Transilvania.
Cercetător implicat în studiul ADN-ului românilor: Transilvănenii nu sunt diferiţi de românii din celelalte provincii

Cercetătorul Relu Cocoş, de la Universitatea „Carol Davila”, coautor al studiului privind analiză ADN-ului mitocondrial al românilor din cele patru provincii istorice, susţine că lucrarea nu relevă ideea că transilvănenii ar fi diferiţi de românii din celelalte provincii istorice.

ADN-ul studiat nu determină modificări anatomice sau comportamentale, decât în cazul anumitor patologii asociate cu mutaţiile în acest tip de ADN, explică acesta.”Aflată la o răscruce de drumuri importanţa între Asia şi Europa, România a cunoscut episoade de migraţie şi invazie continuă.

Rutele precise ar fi putut să fie modelate de topologia teritoriului şi au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial, în provinciile istorice româneşti”, se arăta într-un studiu publicat, pe 7 martie, de mai mulţi cercetători români în revista BMC Genetics. Cercetarorii au studiat ADN-ul mitocondrial a 714 români din toate provinciile istorice – Tara Românească, Dobrogea, Moldova şi Transilvania.

Cercetătorii au găsit „similitudini genetice ale populaţiilor din Muntenia, Moldova şi Dobrogea cu ale populaţiilor din Balcani, în timp ce populaţia Transilvaniei a fost strâns legată de populaţiile din Europa Centrală”.

Cercetătorii susţin ca aceste descoperiri „ar putea fi explicate prin topologia teritoriului românesc, unde Arcul Carpatic a jucat un rol important în modelele de migrare. Semnale de linii materne din Asia au fost observate în toate provinciile istorice româneşti, indicând fluxul de gene de-a lungul rutelor de migraţie prin Asia de Est şi Europa”

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: