ROMÂNIA BREAKING NEWS

Centenar: Preoții Unirii – eveniment la București, dedicat contribuţiei slujitorilor bisericii la crearea statului naţional unitar român

Centenar: Preoții Unirii – eveniment la București, dedicat contribuţiei slujitorilor bisericii la crearea statului naţional unitar român

Actualizare 19.09.2018 audio:

AUDIO: CENTENAR – PREOȚII UNIRII de la 1918

Sub egida Alianței pentru Centenar, Institutul Frații Golescu pentru românii din străinătate își propune să aducă în spațiul public, un alt capitol dedicat Centenarului Marii Uniri a românilor,  contribuţia slujitorilor bisericii la crearea statului naţional unitar român.  Istoricii Dr. Alexandru Ghișa și Dr. Robert Stânciugel sunt invitații Institutlui Frații Golescu, care vor evoca contribuţia preoţilor români la realizarea Marii Unirii, marţi, 18 septembrie 2018, ora 18:00 la Clubul Ţăranului Român.

Potrivit comunicatului de presă, transmis redacției România Breaking News – RBN Press, organizatorii,  au conceput acest eveniment ca un omagiu adus activității Bisericii Ortodoxe și Greco-Catolice, care și-au pus amprenta bicuvântată de Dumnezeu, asupra momentului astral de la 1918.

„„De la preoţii de mir, până la ierarhii celor trei ţinuturi româneşti, eforturile conjugate ale bisericii au făcut posibilă îmbărbătarea românilor întru susţinerea idealului naţional. Nu au fost numai rugile de binecuvântare, dar şi sacrificiile făcute de preoţii militari în marele război.

În pastorala sa, rostită în ziua de 1 decembrie 1918, atunci când la Alba Iulia s-a decis unirea Transilvaniei, I.P.S. Pimen, Mitropolitul Moldovei a afirmat un crez comun românilor:

„Trăim vremuri mari. Visul străbunilor noştri, al marilor voievozi Mihai Viteazul şi Ştefan cel Mare despre unitatea tuturor românilor s-a împlinit… această unire s-a făcut ca o dreaptă răsplată pentru suferinţele şi jertfele pe care le-a făcut poporul nostru românesc”.

În Transilvania, biserica de neam, ortodoxă, dar şi episcopii bisericii unite cu Roma (greco-catolice) au susţinut împreună, cu devotament, Unirea. Vladimir, Cavaler de Repta, Mitropolitul Bucovinei a stat neclintit alături de ideea reîntregirii. Cei care luptaseră îndelung pentru identitatea confesională a românilor s-au aflat alături de popor, consfinţind un ideal naţional. În Basarabia, arhimandritul Gurie Grosu (mai apoi mitropolit) a dedicat unirii eforturile sale arhiereşti alături de preoţii basarabeni.

Toate aceste strădanii au continuat după Reîntregire, când şi-a început activitatea Comitetul de Unificare a Bisericilor din România Mare””, se arată în textul invitației adresate publicului bucureștean la acest eveniment.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: