ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cel mai nou teritoriu al României! 21.410 de hectare înconjurate de ape, a cărui frumusețe atrage, dar accesul este interzis!

O mare varietate de păsări, mamifere și reptile trăiesc pe aceste insule. Aici se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii. Pe insulă au fost recenzate 229 de specii de păsări. În apele insulei se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții.

Insula_Sacalin_romaniabreakingnews_ro

În prezent, cel mai nou pământ al României, are o suprafață de 21.410 de hectare, este înconjurat de ape, iar peisajele îți taie respirația. Deși frumusețea locului atrage în fiecare an mii de turiști, accesul pe noul teritoriu este interzis! Asta însă nu i-a împiedicat pe curioși să pună piciorul pe insulă, după cum veți vedea în materialele video de mai  jos. 

O zonă spectaculoasă care se întinde pe o suprafață de 21.410 de hectare, cu peste 229 de specii de păsări și soiuri de plante rare, cu peisaje care par desprinse din cărțile cu povești și în care nu poți ajunge decât cu barca. Și în care, din păcate, Guvernul României a interzis popularea insulei. Nici măcar turiștii nu au acces pe acest pământ. O măsură pe cât de controversată, pe atât de justificată.

Insula Sacalin este o insulă nou formată, în Marea Neagră, în urmă cu peste un secol și jumătate, la mică distanță de coasta românească, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Inițial Insula Sacalin era formată din două insule mai mici: Sacalinu Mare și Sacalinu Mic. Însă cu timpul cele două s-au unit și au format o masă unitară de pământ cu suprafață de 21.410 hectare.

Zona este declarată de Guvernul României „rezervație a biosferei” și a interzis popularea insulei, încă din anul 1938. În prezent accesul turiștilor este interzis.

Cel mai nou teritoriu al României

O mare varietate de păsări, mamifere și reptile trăiesc pe aceste insule. Aici se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind principala zonă de cuibărit, hrănire și iernare a acestor specii. Pe insulă au fost recenzate 229 de specii de păsări. În apele insulei se găsesc pești rari, sturioni, dar și plante rare, cum ar fi varza de mare și canarul bălții.

Cel mai nou teritoriu al României

Cel mai nou teritoriu al României

Există două zone unde se produce avansarea Deltei în mare. Una pornește de la Sfântu Gheorghe spre Insula Sacalin și probabil că în zece ani se va închide, formând un nou lac, iar alta este la nord de Sulina.

Cel mai nou teritoriu al României!

Video: Insula Sacalin, vedere din Avion

Cel mai spectaculos video: „ Sacalin Lagoon – Part 1”

Cel mai spectaculos video: „ Sacalin Lagoon – Part 2”

Ciudățenia insulei (peninsulei?) Sacalin – mișcare de rotație în jurul punctului de legătură cu țărmul

Ca o ciudățenie, peninsula are o mișcare de rotație în jurul punctului de legătură cu țărmul, de la est la vest, dezvăluie Mariana Iancu în articolul publicat pe adevărul.ro, „Sacalin, peninsula care se rotește. Misterele limbii de pământ care s-a născut din Marea Neagră”. Acest lucru a fost descoperit, spune inginerul constănțean Octavian Buzatu, ca urmare a suprapunerii unor hărți vechi cu unele actuale.

Insula Sacalin Google

Explicația Fenomenului

Fenomenul are o explicație științifică: peninsula este erodată de curenții marini și de vântul foarte puternic de pe mare. Contraamiralul (r) Eugen Laurian cunoaște bine modul în care s-a format și apoi a evoluat acest pământ românesc, de altfel, singura peninsulă pe care o are România în Marea Neagră. Insula Șerpilor aparține Ucrainei. Inițial, spune el, a apărut insula de nord, apoi cea de sud. Erau două limbi de pământ, iar ulterior s-a unit partea de sud a brațului Sfântu Gheorghe cu Sacalin.

„Eu am fost pentru prima dată pe insulă în anul 1975, atunci când se făceau trageri de artilerie de pe farul Olinca, farul vechi din Sfântu Gheorghe. La prima vizită, insula era nisipoasă în proporție de 80 – 90%,  însă între timp pe ea a crescut multă vegetație, sălcii cu preponderență. Acum câțiva ani, aici am întâlnit mai multe vaci ale localnicilor care erau lăsate acolo la păscut. Partea de nord era plină de sălcii și, în general, pe insulă, există o tendință de împădurire“, spune Eugen Laurian.

Cel mai nou teritoriu al României

Cel mai nou teritoriu al României

Dacă toți o numesc insulă, specialiștii țin neapărat să-i spună peninsulă, întrucât ea este o continuare neîntreruptă a țărmului.

Editat și publicat de Dorian Theodor /romaniabreakingnews.ro / Surse de documentare: da.zf.roone.ro , Bradut Florescu – „Sacalin Island, Black Sea, fly over”, baris sara – „ Sacalin Lagoon – Part 1 and 2”,  ro.wikipedia.org/wiki/Insula_Sacalin, adevărul.ro

Surse foto: one.ro / Romeo Huidu / InfoDelta / Grigore Roibu / google*Maps

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: