ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cehia donează 4.000 de obuze de artilerie Ucrainei

Cehia donează 4.000 de obuze de artilerie Ucrainei

Republica Cehă a anunţat pe 26 ianuarie a.c,  că va furniza 4.000 de obuze de artilerie Ucrainei, ca ajutor militar în caz de invazie rusească, relatează AFP.

„Donaţia în valoare de peste 36,6 milioane de coroane cehe (1,5 milioane de euro) a fost aprobată de guvern astăzi”, miercuri, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Jakub Fajnor.

Obuzele  care vor fi livrate Ucrainei, au calibrul de 152 de milimetri și vor fi livrate în zilele următoare, a indicat purtătorul de cuvânt al Ministrului Apărării din Republica Cehă, Jana Cernochova. aceasta a mai declarata că a subliniat că donația reprezintă un  „gest de solidaritate” din partea Cehiei faţă de Ucraina.

„Cooperăm cu Ucraina pe termen lung şi sprijinim tranziţia sa democratică”, a adăugat ea, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Calibrul de 152 de milimetri nu este compatibil cu noile tunuri primite de armata cehă, care au calibrul de 155 mm, a precizat ministrul. Ţara a aderat la NATO în 1999.

„Ameliorarea capacităţii Ucrainei de a se apăra este în interesul Republicii Cehe, deoarece va reduce riscul unui conflict armat în Europa de Est”, a spus ea.

Ministrul ceh de externe Jan Lipavsky urmează să se deplaseze în Ucraina pe 7 şi 8 februarie împreună cu omologii săi austriac şi slovac.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: