ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ce vrea Rusia de la România și ce aș vrea eu de la Rusia. de George Damian

Am aflat care este poziția Rusiei față de România (nu pot să vă spun cine și cum, Chatham House rule). Pe scurt, ar fi bine să nu fie rău. Se pare că noua teză a Moscovei în relația cu România este „să lăsăm istoria de o parte, să fim pragmatici și să ne ocupăm de prezent șii viitor”. Frumos și generos, nimic de zis.

La Moscova nu este încă foarte clar de ce cu restul statelor din fostul bloc socialist s-a reușit „resetarea” relațiilor, dar cu România încă nu. (Vedeți aici unele detalii despre cine îi finanțează distracția lui Viktor Orban de la Budapesta). Cehia, Serbia, Ungaria, Bulgaria și chiar Polonia s-au re-împrietenit cu Rusia (dacă vor fi fost certați vreodată). Așa că Moscova transmite semnale că dorește o „resetare” a relațiilor cu România.

Din punct de vedere economic rușii nu sunt supărați pe noi: în 2012 au exportat în România de 3 miliarde dolari, România a avut exporturi în Rusia în valoare de 1,3 miliarde dolari. Chiar nu au de ce să se plângă la o așa balanță comercială. Dar rușii ar dori să își extindă investițiile în România (au ei destule investiții, dar parcă ar mai vrea) și pentru asta ar avea nevoie de niște garanții politice. Da, și ar mai vrea o intensificare a relațiilor culturale. Pe de altă parte, rușii sunt conștienți că „resetarea” asta are nevoie de sprijinul societății românești. Și aici ajugem la expresia „există stereotipuri exagerate printre români cu privire la Rusia” – și tot la istorie ne întoarcem…

Rușii ne reproșează că tratăm istoria emoțional în loc să o tratăm rațional și logic. Haideți să facem chestia asta, să ne uităm rațional și logic la istorie: 1812 – Rusia anexează Basarabia; 1878 – Rusia anexează Basarabia de sud; 1918 – Rusia confiscă tezaurul României (93,4 tone aur); 1924 – Rusia inventează poporul moldovenesc și limba moldovenească pentru a re-anexa Basarabia; 1940 – Rusia anexează Basarabia și Bucovina de Nord; 1944 – din nou este pierdută Basarabia, începe impunerea regimului comunist în România; 1992 – războiul din Transnistria și amețeala rezultată cu Republica Moldova, continuarea poveștii cu poporul moldovenesc și limba moldovenească. (Și România a avut păcatele ei în relația asta, mai ales continuarea ofensivei dincolo de Nistru în al Doilea Război Mondial).

O parte din obstacolele “made in Russia”, in calea normalizării relațiilor dintre România și Rusia

După ce te uiți la ultimii 200 de ani de istorie comună cu rușii, rațional și logic te întrebi: de ce ai vrea să mai ai de-a face cu ei?!?! Chiar nu îi înțeleg pe ruși cu „resetarea” asta. Există un tratat bilateral româno-rus, România nu are nici un fel de intenții agresive față de Rusia, suntem parteneri în diverse organizații și structuri internaționale, le plătim gazele naturale cu foarte mulți bani, avem balanța comercială dezechilibrată în favoarea lor. Lasă-ne frate-n sărăcia noastră, ne descurcăm noi și fără resetare.

Chiar vor rușii ca românii să-i iubească? Nimic mai simplu! Pentru început nu trebuie să facă altceva decât să încarce un tren cu 93,4 tone de aur pe care să-l expedieze în România.

George Damian

SURSA PRIMARĂ – george-damian.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

2 Comments

  • raulmarta35 spune:

    rusi tot rusii ramin si romanii sint lasatori in privinta tezaurului si teritoriul luat cu forta.

  • Victor Teodorescu spune:

    chiar ai atins un adevar ! asa este si trebuie sa ne implicam sa l recuperam inapoi prin intermediul oricarei institutii europene sau internationale. Important e sa incepem sa facem vizibil si reamintim romanilor nostri despre acest tezaur neanapoiat de catre rusi. unii au uitat sau nu stiu. trebuie sa demaram o campanie de informare si reamintire a acestei fapte din trecut a rusilor care se fac uituci si apoi sa demaram un proiect care sa fie bine structurat si care sa ajunga pe masa internationala. Ce credeti despre ideea mea?

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: