ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ce vor de fapt și de drept ucrainenii să obțină cu noua lege a educației? Ce se va întâmpla daca lega va fi promulgată și ce trebuie să facă Bucureștiul? Interviu cu președintele ACE Sergiu Dan

Ce vor de fapt și de drept ucrainenii să obțină cu noua lege a educației? Ce se va întâmpla daca lega va fi promulgată și ce trebuie să facă Bucureștiul? Interviu cu președintele ACE Sergiu Dan

jurnalist Sergiu Dan

Președintele Asociației Convergențe Europene, jurnalistul Sergiu Dan a explicat într-un interviu acordat portalului europunkt.ro despre situația și efectele pe care le va avea noua lege a educației din Ucraina, pe care o poate promulga președintele Poroșenko.

Potrivit celor declarate în interviu, „…articul 7 al acestui document, încalcă dreptul minorităților de a învăța în limba maternă, drept pe care îl regăsim în Constituția Ucrainei, la Articolul 53, unde se arată că “fiecare persoană are dreptul la educație”. Se mai încalcă, printre altele, Articolul 3 din Declarația Radei Supreme de la Kiev privind naționalitățile din Ucraina, care prevede că “statul ucrainean garantează tuturor popoarelor și naționalităților dreptul la utilizarea limbii materne în toate sferele vieții publice, inclusiv în educație și mass-media”, precum și Articolul 6 din Legea ucraineană privind minoritățile naționale, unde se spune foarte clar că “statul garantează tuturor minorităților dreptul la autonomie națională și culturală, utilizarea și studierea în propria lor limbă sau învățarea limbii sale materne în instituțiile publice sau prin intermediul societăților culturale naționale, dezvoltarea tradițiilor culturale naționale, utilizarea simbolurilor naționale, celebrarea sărbătorilor naționale”.

Referitor la interesul regimului de la Kiev în ceea ce privește îngrădirea accesului la limba maternă a minorităților etnice, domnul Sergiu Dan a explicat și a argumentat că de fapt ținta acestei legi nu o reprezintă minoritatea românească ci cea rusă cu care autoritățile ucrainene au foarte mult de furcă: „Kievul vrea să reducă din influenţa limbii ruse, însă, din păcate, prevederile legii respective lovesc şi în celelalte minorităţi, iar românii din Ucraina, alături de etnicii maghiari şi reprezentanții celorlalte etnii, devin, astfel, victime colaterale în lupta dintre Kiev și Moscova. Nu cred că statul ucrainean s-ar aventura să se certe cu toți vecinii săi occidentali aplicând în mod intenționat politici de asimilare și deznaționalizare a minorităților (…) Legea …a fost gândită pentru a ucrainiza teritoriile rusificate în exces de atât de către Moscova, cât și de care sateliții săi care au condus Ucraina în ultimul timp” – a mai declarat Sergiu Dan

Vis-a-vis de posibilitățile de implicare și reacție a autorităților românești, de modul cum ar trebuie să gestioneze negocierile purtate cu autoritățile de la Kiev, președintele ACE, Sergiu Dan crede că „Bucureștiul a ajuns în ceasul al 13-lea și sper să își dea seama că politicile sale în ceea ce privește susținerea comunităților istorice au fost, în mare parte, greșite. Nu este normal să avem în instituții guvernamentale sau în Parlament oficiali responsabili de relația cu românii din vecinătate care să nu cunoască situația din comunitățile istorice, să nu se deplaseze în țările vecine pentru a se familiariza cu realitatea de acolo. Am ajuns să avem miniştri, secretari de stat, parlamentari care nu știu să facă deosebirea între Diaspora și comunitate istorică, nu știu că în Ucraina, de exemplu, sunt români care locuiesc, în mare parte, în regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa. Mulți nu știu că Cernăuțiul nu se află în Republica Moldova, ci în Ucraina.  Chiar și în acest context, când este atât de discutată legea educației din Ucraina, au existat reacții și poziții oficiale din partea unor demnitari ai României care au afirmat că în Bucovina de Nord avem 420.000 de români, în condițiile în care formularea corectă este Nordul Bucovinei, pentru că există o singură regiune istorică având acest nume.” 

Interviul integral aici.

Asociația Convergențe Europene (ACE) este ONG înființat la București în 2011 și se implică constant în organizrea de evenimente și conferințe cu tematici care dezbat situația românilor din afara granițelor, colaborează cu instituțiile statului român responsabile de susținerea românilor din afara țării. Asociația s-a remarcat de asemenea  în organizarea unor vizite de lucru la Parlamentul României cu funcționarii din legislativul de la Chișinău și prin organizarea de proiecte cu tineri jurnaliști și funcționari din administrația publică locală din R.Moldova. În 2014, de Ziua Naţională a României, ACE a organizat un concurs de eseuri intitulat „Identitate românească în spaţiul european”, destinat tinerilor români din regiunile Odesa, Transcarpatia şi Cernăuţi. Proiectul s-a desfăşurat în parteneriat cu misiunile diplomatice ale României din Cernăuţi şi Odesa şi cu sprijinul Biroului de Informare al Parlamentului European la Bucureşti.
În ianuarie 2015, ACE a fost partener în cadrul unui alt concurs de eseuri pentru tineri vorbitori de limba română, „Europa noastră”, organizat de asociaţia Eurocentrica, în parteneriat cu Institutul Qvorum si cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: