ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ce aşteptări să avem şi ce nu de la psiholog? Explicații pe înțelesul tuturor de la psihologul Laura Maria Cojocaru

Ce aşteptări să avem şi ce nu de la psiholog? Explicații pe înțelesul tuturor de la psihologul Laura Maria Cojocaru

Atunci când căutăm ghidaj pentru schimbare sau când ne dorim cu adevărat să atingem cea mai bună varianta a noastră, se pot manifesta – din obișnuință – câteva așteptări nerealiste.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, nu există așteptări prea mari, ci doar așteptări incorect formulate de mintea noastră și prea strânse în chingile lui: „așa sunt sau aşa vreau eu și neg orice altă formă de atingere a obiectivului”.

“În viață, trebuie să ai răbdare. Nu poți aștepta ca după o zi în care ai sădit toată grădina, în următoarea dimineață să o vezi pe toată plină de roade. Voința unui om de a se vindeca se reflectă în munca și răbdarea de care dispune și, mai ales, de încrederea pe care o va aloca persoanelor însărcinate să-l ajute. Când rezultatele nu apar, tindem să dăm vina pe toată lumea implicată, dar niciodată pe noi. Terapeutul este dator să aducă la cunoștință fiecărui pacient că drumul spre vindecare este lung și anevoios, dar puțin circulat! Acesta trebuie să-l încurajeze dar nu să-i hrănească așteptările, care se vor transforma în dezamăgiri, atunci când va realiza că după trei ședințe, nimic nu se schimbă. Răbdarea este o virtute iar timpul, instrumentul ei de măsură”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Câteva dintre așteptările nerealiste și reformulările recomandate de psihologul Laura Maria Cojocaru:

  1. AȘA NU: Să primeșți sfaturi, soluții şi să ți se spună ce să faci.

AŞA DA: “Caut să înțeleg care este drumul potrivit pentru mine și eu decid cu responsabilitate să acționez!”. Rolul terapeutului este să te ghideze să descoperi propriile variante, să înțelegi și să ai încredere să alegi ceea ce ți se potrivește ție individual”.

  1. AŞA NU: Să rezolvi în 1, maxim 2 ședințe tot ce ai construit la nivel de gândire și comportament în 20-50 de ani.

AŞA DA: “Învaţ şi-mi exersez răbdarea și acord timpul necesar schimbării depline!”

  1. AŞA NU: Să crezi că ora de terapie săptămânală te scutește pe tine de aplicarea constantă a schimbărilor de gândire și comportament în restul timpului.

AŞA DA: “Când am găsit drumul, eu sunt cel care va merge pe el, nu altcineva!” Exercițiul este al tău, exersarea și fixarea schimbării îți aparțin!

  1. AŞA NU: Să crezi că terapeutul îți va oferi orice altceva decât lucrurile care țin de profesia lui.

AŞA DA: “Mă informez bine în legătură cu ceea ce caut, cu ceea ce pot primi și îmi asum deciziile luate și respect informația și timpul pe care mi le acordă terapeutul pe care eu l-am ales!”

  1. AŞA NU:Să consideri că terapeutul tău este cel pe care-l poți sună la orice oră din zi și din noapte și să-i povestești ore întregi diverse lucruri.

AŞA DA: “Conversația la telefon înseamnă pentru terapeutul meu timp, energie și informație, deci înseamnă terapie, respectiv muncește în afară orelor de program. Aleg să respect acest lucru și să nu abuzez!“ Sigur că o poți face, dar doar dacă terapeutul tău consideră că te ajută acest lucru în procesul schimbării și-ți precizează el clar că-l poți suna la orice oră!

  1. AŞA NU: Să ceri o ședința de hipnoză pentru a uita totul, fără să iei în calcul că uiți și lecția care vine la pachet cu experiența.

AŞA DA: “Renunț să fug de situațiile problematice, renunț să le neg și caut să învăț să fac față neplăcerilor și să dezvolt noi abilități!” Rolul hipnozei este să elibereze tensiuni, să rescrie interpretarea mentală a evenimentelor și să relaxeze reacția emoțională, nu să te transforme într-o legumă!

  1. AŞA NU: Să ceri o ședință de hipnoză și să spui că nu e așa cum te așteptai și să negi toate efectele ei din acestă cauză, fără să te întrebi pe ce îți bazai așteptările dacă nu ai mai făcut niciodată până atunci hipnoză (cel puțin una real terapeutică, nu de show prin cine știe ce “seminarii convingătoare”).

AŞA DA: “Accept că orice intervenție este diferită de la o persoană la altă, că fiecare lucru necesită pași, timp, exercițiu și că “bagheta magică” nu este ceva ce apare din senin, ci este ceva ce se construiește!” Hipnoterapeutul tău este altceva decât persoana care se da în spectacol, te dă pe spate și te transformă în ceea ce nu ești. El este persoana care-ți ghidează cu mare grijă emoțiile, gândurile, experiențele și pune în inconștientul tău semințele schimbării pe termen lung, semințe care se potrivesc cu valorile tale cele mai curate și sănătoase!

  1. AŞA NU: Să te joci de-a „criticul profesionist”, cea mai periculoasă formă de abordare a vieții pentru cei din jurul lui, dar mai ales pentru el însuși. “Este o atitudine neconstructivă, chiar dăunătoare, deoarece “criticul profesionist” pândește din umbră psihologul, psihoterapeutul și orice fel de terapeut, așteptând momentul unei mișcări sau unui comentariu pe care să-l răstălmăcească astfel încât să-i confirme lui credință că toți sunt niște escroci. Această nevoie vine din marea lui temere că, de fapt, chiar el are nevoie de ghidajul unui specialist. Cu toate acestea, nu o va face deoarece ar trebui să accepte tacit că sistemul său de valori este eronat”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

AŞA DA: “În loc să caut ce nu merge, aleg să-mi concentrez atenția pe ce există, pe ce este funcțional, pe ce pot face eu cu asta, ce resurse pot utiliza, ce noi abilități pot dezvolta și ce soluții găsesc!”. Terapeutul tău nu-și permite să piardă timpul cu astfel de reacții stagnante pentru că are lângă el oameni care chiar vor să facă ceva mai bun cu viață lor.

  1. AŞA NU: Să rămâi „spectatorul” care apreciază doar ce nu-l scoate din zona de confort. “Acesta este persoana care urmărește evenimentele vieții și se așteptă ca psihologul să fie persoana care are datoria să-i spună doar ce vrea el să audă. Dacă îi arată cumva că există și alte perspective de gândire, dacă-i arată cumva că și el este om cu gânduri, emoții, viață, i se pare nelalocul lui. Pentru el, terapeutul este un fel de extraterestru robotizat care trebuie să-i accepte toate minusurile, să-l care în spate și eventual să-l mai și laude pentru asta”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

AŞA DA: “Aleg să ies din starea de confort dată de lucrurile cunoscute, aleg să răspund provocărilor vieții și să beneficiez de cea mai bună formulă pentru o viață sănătoasă mental, fizic și emoțional!”. Terapeutul tău (orice abordare ar avea) nu este salvatorul tău necondiționat, este persoana care te poate ghida doar dacă ceri și vrei cu adevărat să faci o schimbare, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Laura Maria Cojocaru

Laura-Maria Cojocaru, este Psihoterapeut & Trainer NLP si INLPSI, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondator al Asociației ”Generația Iubire” este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică. A studiat natura minţii umane urmând 7 formări profesionale cu abordări diferite – psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială. De peste 8 ani ghidează oamenii atât în ședințe individuale cât și de grup și organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face pe oameni să-și acceseze și utilizeze la potențial maxim resursele interioare.

Laura-Maria Cojocaru  poate fi contactată la tel. 0725161169 și e-mail: psih_lauramaria@yahoo.com. O puteți găsi și pe site-urile http://www.consiliere-psihoterapie.info/, http://inlpsi.ro/ și https://www.lauramariacojocaru.ro/

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: