ROMÂNIA BREAKING NEWS

APEL CATRE INSTITUȚIILE STATULUI ROMÂN ȘI ALE UNIUNII EUROPENE – CAZ DE INTIMIDARE A ROMÂNILOR/VLAHI DIN SERBIA, STAT CARE SE DOREȘTE A FI ÎN FAMILIA EUROPEANĂ

Am primit la redacție o nouă  semnalare despre intimidările si presiunile la care sunt supuși românii din Serbia, pentru a renunța fie la limba pe care o vorbesc, fie la identitatea pe care o au, fie la apartenența la propria biserică și comunitate religioasă cu preoți români și servicii religioase în limba română. În cazul de față, primarul sârb din satul Alexandrovaț, Mile Petrovici, prin șantaj și intimidare încearcă să forțeze pe români să renunțe la Biserica Românescă păstorită de Bojan Aleksandrović. Înca un caz printre atâtea altele.

Redăm mai jos o scrisoare apel concepută de Bojan Aleksandrović la adresa Instituțiilor Statului Român și ale Uniunii Europene:

BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ –EPISCOPIA DACIEI FELIX
PROTOPOPIATUL DACIEI RIPENSIS
Adresa: Rumunski Pravoslavni Protoprezviterat Priobalne Dakije, ul. Obilićeva 14, (fah 26), 19300 Negotin – Serbia
________________________________________________________________________________________________

TUTUROR INSTITUȚIILOR DE STAT ȘI INTERNAȚIONALE

Stimați,

Astăzi am primit o adresă pentru sptijin de la credinciosul nostru Velia Țaranovici – Vitcu, din satul Alexandrovaț (rom. Zlocutea), comuna Negotin. Anume, în cursul zilei de ieri, în sat sa întâlnit cu primarul satului Mile Petrovici care i sa adresat în următorul fel: ”Eu te am ajutat sa primești ajutorul social (lunar), dar tu acuma fii om și să nu măi mergi (prin parohie) cu preotul român/vlah Boian prin sat, pentru că dacă vei merge în continuare, eu o să iți opresc acest ajutor”.
De fapt Velia este un om sărac, are soție bolnavă și copilul la școală dar nu are nici un venit și este om cărui real trebuie ajutorul social. El este și credinciosul Bisericii noastre și merge cu noi preoți prin sat când sfințim apa și ne ajuta.
Primarul satului Alexandrovaț, Mile Petrovici, a amenințat de mai multe ori pe credincioșii noștri din sat și a incercat să-i convingă să nu primească pe preoți români/vlahi, dar noi pănă acum tot l-am iertat crezând că o să se lasă o dată și o să înceapă să i-și vadă de treabă, pentru că el trebuie să fie primarul tuturor credincioșilor din sat. Totuși asta nu sa întâmplat, deja acest domn Mile (care între timp s-a împrietenit cu Episcopul BOS Iustin) acuma ”lovește” și în oameni săraci cu condiționări care sunt direct încălcarea drepturilor religioase și minorităților naționale precum și actul ilegal ”răspândirea urei și intoleranței religioase, de rasă și naționale”. Pentru că în sat are numai câțiva oameni care gândesc ca el, crede că cu amenințări și cu forță va face ceva.
Stimate instituții țări noastre Serbia și toate instituții internaționale, vă rugăm să opriți presiunile și amenințări adresate credincioșilor noștri bazate pe baza religioasă și națională, pentru că adresarea acestor amenințări necreștine și necivilizate face ca noi să ne simtem străini la casele noastre dar acest lucru nu se poate întâmpla.
Așteptând că veți prelua măsurile urgente și necesare și că ne veți informa despre acestea va dorim tot binele de la Domnul nostru Iisus Hristos !

Cu deosebit respect,
Protoiereu Iconom Stavrofor
Bojan Aleksandrović
parohul Mălainiței și Remesianei,
protopop al Daciei Ripensis și
Vicarul Timocului

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: