ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cât de fasciști și naziști au fost românii ? de George Damian

La Chișinău (dar și la București) se folosesc greșit cuvintele nazism și fascism. Românii nu au fost niciodată fasciști sau naziști, însă pentru scopuri propagandistice cuvintele acestea sunt folosite cu insistență maximă.

Fascismul reprezintă doctrina politică creată de Benito Mussolini pentru Partidul Național Fascist (alcătuit din fasciiechipe paramilitare pe care le-a folosit la cucerirea prin forță a guvernării din octombrie 1922). Nazismul reprezintă doctrina creată de Adolf Hitler pentru NSDAPNationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, Partidul Național Socialist al Muncitorilor Germani.

În perioada interbelică au existat în România mai multe încercări de imitare a fasciilor italiene însă au rămas total lipsite de importanță. Un partid nazist a existat la București, condus de colonelul Ștefan Tătărescu, fratele premierului Gheorghe „Guță” Tătărescu (nazism cu voie de la stăpânire).

Extrema dreaptă din România interbelică a fost reprezentată de LANC (Liga Apărării Național Creștine a profesorului AC Cuza) și Legiunea Arhanghelului Mihail (care a purtat și denumirea de Garda de Fier).

În general acțiunile și politicile celor două organizații sunt prezentate amestecat (este adevărat că fondatorul Legiunii Arhanghelului Mihail, Corneliu Zelea Codreanu a făcut parte din LANC, însă cele două organizații chiar nu trebuie confundate). În perioada comunistă s-au depus eforturi din partea unor istorici pentru a se demonstra faptul că Legiunea Arhanghelului Mihail a fost subordonată Germaniei naziste, însă documentele ne spun altceva despre părerea pe care o avea Adolf Hitler față de Horia Sima sau ce gândeau cu adevărat naziștii față de legionari. Pe scurt: legionarii nu au fost naziști și nici fasciști (deși au avut legături cu partidele totalitare din Italia și Germania, ideologia legionară avea multe puncte comune cu fascismul și nazismul, dar și destule diferențe majore).

De multe ori regimul politic al mareșalului Ion Antonescu este descris drept fascist sau nazist.

O greșeală: Ion Antonescu a instaurat un regim clasic de dictatură militară, guvernând cu ajutorul militarilor (după o scurtă perioadă de colaborare politică cu Legiunea Arhanghelului Mihail). Ion Antonescu nu a fost nazist și nici fascist – a fost șeful unei dictaturi militare, ajuns la putere printr-o lovitură de stat, dat jos prin altă lovitură de stat. Mareșalul Ion Antonescu și colaboratorii lui apropiați au fost condamnați la moarte și executați pentru crime de război (în principal pentru exterminarea evreilor din Basarabia și Bucovina de Nord). Guvernarea lui Ion Antonescu nu a avut un program politic și o ideologie în adevăratul sens al acestor cuvinte – a fost o dictatură militară pe vreme de război.

După al Doilea Război Mondial mașinăria de propagandă sovietică a întipărit în mințile multor oameni echivalența falsă „aliații lui Hitler= fasciști și naziști”. De multe ori s-a mers și pe ideea „cine este împotriva comunismului este fascist și nazist”. Propagandiștii sovietici au știut să își facă meseria: ecuațiile simple sunt memorate ușor și au eficiență maximă.

Autor George Damian

Sursa: george-damian.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.