batalion bulboaca

Carpov: Trupele ruse din stânga Nistrului trebuie retrase necondiționat, cât mai urgent, într-un mod organizat și definitiv

Vicepremierul pentru Reintegrare, principalul negociator în problematica transnistreană din partea Chișinăului, Eugen Carpov susține că poziția oficialilor moldoveni în privința armatei ruse staționată în estul Republicii Moldova rămâne neschimbată. “Trupele ruse din stânga Nistrului trebuie retrase necondiționat, cât mai urgent, într-un mod organizat și definitiv. Aceasta se referă, în primul rând, la depozitele de la Colbasna, care prezintă pericol pentru securitatea populației din regiune și trupele care asigură paza acestor depozite”, a declarat Eugen Caporv în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, Eugen Carpov a declarat că au fost întreprinse toate acțiunile necesare vizavi de partea rusă în cazul informațiilor care au apărut prin intermediul mass media la subiecte care vizează securitatea Republicii Moldova.

„În primul rând, au fost utilizate canalele diplomatice pentru comunicare. Pe de altă parte, au avut loc și întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Apărării din Federația Rusă. Ca urmare a discuțiilor pe care le-au purtat oficialii din Ministerul Apărării, personal ministrul Vitalie Marinuță, au fost găsite puncte de compromis și conlucrare pe viitor pe asemenea probleme. Personal, am fost informat că, în continuare, toate mișcările care țin de transportarea unor automobile, unor utilaje necesare pentru unitățile militare ale Federației Ruse din stânga Nistrului, vor fi coordonate în prealabil cu autoritățile moldovenești”, a explicat Eugen Carpov.

Referindu-se la dosarul școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, oficialul a precizat că decizia CEDO e una importantă pentru Chișinău. “Verdictul pe care l-a emis Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pune la punct niște adevăruri. Acum, atât pentru societatea din dreapta Nistrului, cât și pentru cea din stânga Nistrului, trebuie să fie clar care au fost realitățile din anii 1994-1996, atunci când s-au întâmplat evenimentele cu consecințe foarte negative, care nu s-au depășit nici până astăzi, în raport cu școlile moldovenești din regiune”, a adăugat Carpov.