ROMÂNIA BREAKING NEWS

Carpov: Trupele ruse din stânga Nistrului trebuie retrase necondiționat, cât mai urgent, într-un mod organizat și definitiv

Vicepremierul pentru Reintegrare, principalul negociator în problematica transnistreană din partea Chișinăului, Eugen Carpov susține că poziția oficialilor moldoveni în privința armatei ruse staționată în estul Republicii Moldova rămâne neschimbată. “Trupele ruse din stânga Nistrului trebuie retrase necondiționat, cât mai urgent, într-un mod organizat și definitiv. Aceasta se referă, în primul rând, la depozitele de la Colbasna, care prezintă pericol pentru securitatea populației din regiune și trupele care asigură paza acestor depozite”, a declarat Eugen Caporv în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, Eugen Carpov a declarat că au fost întreprinse toate acțiunile necesare vizavi de partea rusă în cazul informațiilor care au apărut prin intermediul mass media la subiecte care vizează securitatea Republicii Moldova.

„În primul rând, au fost utilizate canalele diplomatice pentru comunicare. Pe de altă parte, au avut loc și întâlniri cu reprezentanți ai Ministerului Apărării din Federația Rusă. Ca urmare a discuțiilor pe care le-au purtat oficialii din Ministerul Apărării, personal ministrul Vitalie Marinuță, au fost găsite puncte de compromis și conlucrare pe viitor pe asemenea probleme. Personal, am fost informat că, în continuare, toate mișcările care țin de transportarea unor automobile, unor utilaje necesare pentru unitățile militare ale Federației Ruse din stânga Nistrului, vor fi coordonate în prealabil cu autoritățile moldovenești”, a explicat Eugen Carpov.

Referindu-se la dosarul școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, oficialul a precizat că decizia CEDO e una importantă pentru Chișinău. “Verdictul pe care l-a emis Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pune la punct niște adevăruri. Acum, atât pentru societatea din dreapta Nistrului, cât și pentru cea din stânga Nistrului, trebuie să fie clar care au fost realitățile din anii 1994-1996, atunci când s-au întâmplat evenimentele cu consecințe foarte negative, care nu s-au depășit nici până astăzi, în raport cu școlile moldovenești din regiune”, a adăugat Carpov.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: