ROMÂNIA BREAKING NEWS

Care este călcâiul lui Ahile pentru Vladimir Putin?

Uniunea Europeana, în cooperare cu Statele Unite, a decis în cele din urmă impunerea unor sancțiuni severe împotriva Rusiei. Pentru Putin, călcâiul lui Ahile, punctul vulnerabil al Moscovei, îl reprezintă sectorul energetic, unde Rusia este unul dintre marii producători mondiali de petrol și gaze naturale, se arată într-o analiză Huffington Post preluată de Independent.md

Astfel, sancțiunile occidentale pot avea un efect major asupra Rusiei, în cazul în care acestea vizează stoparea transferului de tehnologii sofisticate din Vest pentru forajul la mare adâncime, pentru explorarea arctică și pentru proiectele gazelor de șist.

Astfel de sancțiuni au potențialul de a submina serios regimul lui Putin pe termen mediu, dar ele trebuie să fie înăsprite și mai mult pentru a acoperi și contractele anterioare.

Rusia este în continuare printre cei mai mari producători mondiali de petrol și gaze naturale. Dar cum rezervele convenționale scad, iar producția devine mai scumpă, atunci Rusia are nevoie de mai multă tehnologie din Occident pentru a-și menține nivelul producției de petrol și de a-și controla costurile prin utilizarea tehnicilor moderne de foraj.

Deși la Moscova sunt proteste împotriva fracturării hidraulice în Europa, Rusia este deja a doua mare piață din afara Americii de Nord (prima fiind China).

Acest lucru se poate întâmpla în cazul în care sancțiunile se aplică, iar Occidentul împiedică transferul de tehnologie și blochează cooperarea cu Rusia, potrivit Huffington Post.

Hidrocarburile reprezintă încă mai mult de două treimi din exporturile Rusiei și aproximativ jumătate din veniturile bugetare. Putin are nevoie de prețuri ridicate ale petrolului și de o producție susținută pentru a echilibra bugetul Rusiei și a păstra nemulțumirile sociale departe.

UE și Statele Unite trebuie sa adopte sancțiuni extinse, mai bine definite și mai cuprinzătoare în domeniul tehnologiei energetice, în special în cazul în care Putin va invada estul Ucrainei, sub pretextul asisțentei umanitare.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.