ROMÂNIA BREAKING NEWS

Campaniile și ONG-urile anti gaze de șist din România, miros a Gazprom

Declarația de la Londra, a secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, de joi, 26 iunie a.c. , prin care dezvăluie implicarea Moscovei în campanile de dezinformare menită să submineze explorările și exploatările de surse alternative de energie, printre care gazele de șist, asigurându-se astfel ca statele europene vor rămâne dependente energetic de exporturile de gaze ale concernului rus Gazprom, a reprezentat o adevărată bombă.

Astfel, în cadrul unui eveniment desfășurat la Institutul Regal pentru Afaceri Internationale (Chatham House) Anders Fogh Rasmussen a răspuns unei întrebări referitoare la campanile în care sunt implicați rușii:

„Am întâlnit aliați care pot confirma că Rusia, ca parte a sofisticatelor sale operațiuni de informare și dezinformare, s-a implicat activ împreună cu așa-numitele organizații neguvernamentale – acele organizații de mediu ce duc campanii împotriva gazelor de șist – pentru a menține dependența Europei de importurile de gaz rusesc”, a spus Anders Fogh Rasmussen, citat de The Guardian.

Anders Fogh  Rasmussen nu a precizat însă ce formă a luat implicarea Rusiei alături de ecologiști sau dacă grupurile vizate știau că au de-a face cu agenți ai Moscovei.

Biroul de presa al NATO a precizat că aceste observații îi aparțin doar lui Anders Fogh Rasmussen și că nu reprezintă poziția oficială a NATO.

Dincolo de orice părtinire, un punct de vedere clar și echidistant față de orice interes, politic, geopolitic, rațiuni de stat momentane sau orice alt interes ar trebui să ia în calcul în primul rând realitățile unei cercetări științifice care să probeze sau să infirme inpactul nociv asupra mediului și implicit a oamenilor, utilizând tehnologia fracturarii hidraulice.

Problemele majore rezidă însă în lipsa unei viziuni clare și concrete a unui punct de vedere a lumii științifice  și politice din țătile vizate, care să dea un răspuns tranșant făță de problema în cauză și probabil că nici nu vom avea atât timp cât până și în domeniul telefoniei mobile, cel mai la îndemână, există nenumărate dispute pe motivul nocivității radiaților emise de terminalele mobile. Avem rezultate ale unor cercetări stințifice care atestă această nocivitate, cercetări finanțate și sprijinite din sfere absolut independente care nu au legătură cu telefonia mobilă și avem cercetări științifice la fel de „pertinente științific” care dovedesc contrariul dar care sunt însă finanțate tocmai de companiile de telefonie mobilă și astfel putem lesne să realizăm că avem o mare problemă în cee ce privește existența unui punct de vedere științific unitar.

Nu ne rămâne decît să fim atenți și să analizăm căt mai multe puncte de vedere și mai ales cine este cel care „dă banul” pentru finanțarea respectivei cercetări și „stă în spate”.

Atâta timp căt gazele de șist reprezintă miza unei confruntări geopolitice între sfere de interese care pot pune „la bătaie” resurse financiare si umane, care „să dovedească științific”,  interesul geopolitic pe care îl au de îndeplinit și servit, va fi foarte greu să punem în balanță în mod echidistant și realist ce este bine pentru viitorul nostru dar nu imposibil.

În mod sigur, un serviciu secret rusesc având misiunea de a discredita și manipula în sensul obținerii unui feed-back negativ vis-a-vis gazele de șist, s-ar implica atât prin ONG-uri care să capaciteze opinia publică,  în sensul dorit cât și în componenta științifică, prin oameni de știință, cercetători în domenii ca biologie, mediu, etc, care să publice diverse studii cuantificate bineînțeles tot în sensul „cerințelor geostrategice” sau și mai simplu, prin diverși indivizi care să debiteze tot felul de povești lansate în media și care să prindă la lumea neinformată.

Ce spune S.R.I. ?

Încă din luna decembrie 2013, prezent fiind în studiourile Evenimentul Zilei / B1, pentru a acorda un amplu interviu jurnaliștilor Dan Andronic și Silviu Sergiu, George Maior, directorul Serviciului Român de Informații, a vorbit printre altele despre “radicalizarea protestelor” contra exploatărilor resurselor naturale românești de către companii străine și a insinuat și o implicare a Rusiei în demonstrațiile care au loc în țară.

“Din păcate există un activism care are și o tendință de radicalizare clară. S-au petrecut câteva cazuri inclusiv vis-a-vis de simple explorări pentru a vedea ce există în subsolul țării. Mi se pare grav. Putem vorbi de afectarea unor interese strategice. Dacă există cadrul legal, el trebuie respectat. Este de admirat că oamenii pot să își susțină cauza – e important într-o democrație -, însă când aceste lucruri împing către anarhism și radicalizare, atunci trebuie să fie luate măsuri. Rusia își va apăra întotdeauna propriile strategii în domeniul energiei. Este firesc pentru un stat să facă acest lucru. Ei nu au o viziune pozitivă despre gazele de șist”, a declarat acesta, fără a preciza care ar fi legăturile directe dintre Moscova și protestatarii care militează contra înstrăinării resurselor naturale și exploatarea acestora prin procedee care afectează grav mediul înconjurător.

Binențeles că teza implicarii Rusiei trebuie probată de autoritățile statului și nu de altcineva. Este mai mult decât evidentRusia are un interes major ca România să nu-și micsoreze dependența de Gazprom. Însă nu pot pune pe seama hazardului și a întâmplării, faptul mai mult decât evident,  că absolut nimeni nu protesteaza față de explorările și exploatările facute de firmele rusesti din Romania – și asta este o MARE EVIDENȚĂ, care nu poate naște decăt niște MARI SUSPICIUNI, cum la fel de evident este că dacă „cineva” are probeRusia finanțeaza sau stimulează campanii împotriva gazelor de șist, trebuie să le arate, lucru care NU S-A ÎNTÂMPLAT.

Amănunte interesante:

Iată câteva concluzii interesante și echilibrate observate de la jurnalistul  Cristian Pantazi  de la Hot News căruia nu i-a scăpat niște amănunte deosebite:

 „Simbolism aparte al protestului de miercuri seara anti-gaze de sist: câtiva manifestanți au creat o bresa in dispozitivul jandarmilor și au plecat spre reședinta ambasadorului SUA. E pentru prima oara in istoria recenta când protestatari români țintesc un partener strategic.”

„Legitimarea Bisericii ca jucator politic si social de prim rang.Patriarhia asigura ca preotii din zona Birlad actioneaza pe cont propriu, dar aproape ca nu mai conteaza acest detaliu de sistem. In fruntea protestelor de anul trecut si din acest an sint preoti cu un discurs foarte bine pus la punct, dintre ei distingindu-se Vasile Laiu. In comunitati sarace, precum satele din Vaslui (polul saraciei in Europa), influenta preotului e uriasa. Cine i-a influentat pe preoti, la rindul lor? Un indiciu apare intr-un interviu dat in aprilie 2012 de parintele Iustin Pirvu, unul dintre cei mai influenti duhovnici in zona Moldovei pe timpul vietii. Parintele vorbea in acel interviu despre pericolul gazelor de sist, intr-un discurs de un obscurantism medieval. L-a influentat cineva, la rindul sau, pe parintele Iustin Pirvu?”

„…In sfirsit, un semn de intrebare al ziaristului: de ce nu am avut niciodata o astfel de mobilizare pentru rezolvarea unei probleme cronice in zona Birlad, si anume poluarea apei freatice cu compusi ai ingrasamintelor? Apele poluate imbolnavesc grav zeci de localnici si nu exista luna fara un bebelus mort din acest motiv. Cu alte cuvinte, de ce o problema reala pe care o avem acum merita zero atentie, iar o posibila problema dintr-un viitor indepartat duce la mobilizari nemaivazute? Recunosc ca am intrebat citiva reprezentanti ai unor ONG-uri implicate in lupta anti-Chevron si mi-au promis ca vor studia problema. A trecut aproape un an de la promisiune.”

Cât de simplu se poate naște un film documentar anti gaze de șist?

“,,,Un ziarist american care s-a dat drept un reprezentat al unei bogate familii petroliere a convins fara prea mari probleme trei artisti militanti pentru cauza mediului si energii curate sa faca un film impotriva gazelor de sist, scrie site-ul american de dreapta breibart.com.
In inregistrarea filmata cu camera ascunsa, un ziarist sub acoperire se prezinta ca fiind “Muhammad”, membru al unei dinastii petroliere din Orientul Mijlociu, si ofera 9 milioane de dolari pentru finantarea unui film impotriva exploatarii gazelor de sist.
La discutie sunt invitati cunoscutul actor Ed Begley Jr., activist pentru mediu si vegan, actrita Mariel Hemingway, promotoare a conceptului holistic living si practicanta de yoga, si Josh Tickell, laureat al festivalului de film Sundance pentru cel mai bun documentar, Fuel, care pledeaza pentru energiile curate. Este specializat in filme cu mesaj social.
Ziaristii sub acoperire ii informeaza pe cei trei artisti ca “daca “Washingtonul continua frackingul, America va fi independenta energetic si atunci nu vor mai avea nevoie de petrolul meu”.
Intr-o convorbire telefonica cu Tickell, unul dintre ziaristi spune: “Clientul meu este interesat sa stopeze independenta energetica a Americii. Interesul vostru este sa opriti frackingul. Intelegeti asta?”
Tickell raspunde: “Corect. Da, foarte clear”. “Daca nu protejam – cine finanteaza astfel de lucruri …”.
Video:

 Cazuri în lume dovedite ca instrumente de propagandă falsă în campanii anti gaze de șist:

Probabil că l-ați văzut pe internet sau la știrile televizate, un clip video cu un texan care dă foc furtunului din grădină.
Adică apei care iese din furtun. Cum se poate așa ceva? De fapt, conform persoanei cu aruncătorul de flăcări din grădină, așa ceva e posbil datorită fracturării hidraulice. Steven Lipsky susține că

„…de vină sunt exploatările care folosesc acest procedeu și de aceea le-a dat în judecată, cerând despăgubiri masive. Nu e nevoie să așteptați procesul – credeți mai degrabă o corporație miliardară, sau ce vedeți cu proprii ochi? ”

Imaginile video sunt atât de impresionante încât au devenit “dovada“ principală într-un film de propagandă antifracturare numit Gasland 2, difuzat de canalul HBO.

Video:

Atâta doar că nu este adevărat. E o înșelătorie.

Desigur, flăcările chiar au ieșit pe gura furtunului. Dar asta s-a întâmplat deoarece Lipsky a cuplat furtunul la o conductă de gaze, nu la cea de apă. Asta nu este o părere. Este un fapt evident, determinat de judecătorul Trey Loftin, de la curtea de judecată din districtul judiciar 43, care a judecat procesul dintre Lipsky și compania de fracturare.
În sentința din 2012 judecătorul Loftin a precizat faptul că Lipsky a “cuplat în mod intenționat un furtun de grădină la o valvă de gaz – nu la o conductă de apă… Această demonstrație a fost făcută nu în scopul unui studiu științific, ci pentru a furniza imagini înșelătoare agențiilor de presă locale și naționale, calculate în scopul de a face publicul să creadă că apa a luat foc.”
Sentința a fost emisă în 2012. Însă Josh Fox, extremistul antifracturare care a produs filmul, a inclus aceste imagini în Gasland 2, care a fost lansat în 2013.

Gasland 2 -2013.

Așadar furtunul aruncător de flăcări a fost de fapt o fraudă deliberat planificată pentru a înșela. Și, în loc să fie dezgustat de acest tertip, Fox și l-a însușit și se folosește de el și în prezent.
E ușor de înțeles de ce. Fracturarea hidraulică este sigură – una dintre cele mai neprimejdioase tehnologii din era noastră industrială. A fost inventată în 1947, patentată în 1949 și a fost folosită cu succes de peste un milion de ori în SUA și o sută de mii de ori în Canada. E firesc; 90% din sondele de gaz natural din SUA sunt fracturate. Peste 150 de studii științifice au investigat gradul de siguranță al acestei tehnologii; Agenția de Protecția Mediului din SUA o monitorizează în permanență, împreună cu agențiile similare la nivel regional. Știința spune că este o tehnologie neprimejdioasă.

Întotdeauna vor exista conspiraționiști convinși că fracturarea e responsabilă de gustul neplăcut al apei de la robinet, sau de orice neplăcere pentru care au nevoie de un țap ispășitor. Unii dintre ei sunt litiganți de profesie, unii sunt pur și simplu duși cu pluta, unii sunt avizi de atenția presei și alții sunt toate la un loc.

Firul comun îl constituie psihologia celui convins că se află în posesia unei “cunoașteri secrete”, pe care “sistemul oficial” o ascunde cetățeanului obișnuit. E un gen de simțire specială, justițiară și care se crede mai deșteaptă decât a omului obișnuit. Însă, la fel ca furtunul lui Steven Lipsky, e o plăsmuire mincinoasă.

Alte filme care nasc suspiciuni :


Un comunicat de presa de pe site-ul Ambasadei Venezuelei din Washington din frebruarie 2011 afirmă că “Irene Yibirín, de la Fundația Națională de Film [fundație a guvernului Chavez], a lucrat ca asistentă de producție a documentarului GasLand.”
Comunicatul Ambasadei Venezuelei mai menționează că “Irene Yibirín, absolventă a Universității Centrale din Venezuela (UCV)a fost implicată și în investigațiile din documentar… În Venezuela, producătoarea a coordonat distribuția filmului.
“Putem ajunge la concluzia că lista de adevăruri prezentate în film e cu mult mai scurtă decât lista de aserțiuni false sau disputabile”, scria Tom Blumer in 29 aprilie 2012, “filmul transmite informații false despre tehnica de fracturare hidraulică; reciclează meme ecologiste de mult timp discreditate; (…) ‘pur și simplu inventează’.”
Un alt detaliu deloc de neglijat este implicarea Gazprom în promovarea GasLand, imediat după lansare, menționată de Kiran Stacey pe situl Financial Times (18 februarie 2011). Mai multe detalii: GasLand, propagandă mincinoasă anti-fracking.

Un un alt film “verde” impotriva gazelor de sist, realizat cu ajutorul finanțatii din Orientul Mijlociu si care a facut deja turul cinematografelor din Romania este Promised Land. Acesta a primit din finanțare din Emiratele Arabe Unite pentru a impiedica inependenta energetica a SUA.

În articolul Filmul anti-fracking al lui Matt Damon finanțat de tara araba bogata in petrol scris de Lachlan Markay pentru blogul Heritage Foundation, pe 28 sep 2012, se mentiona ca “un nou film cu Matt Damon in roul principal infatiseaza producatorii americani de petrol si gaze naturale ca fiind niste ticalosi lacomi care, chipurile, otravesc America rurala”.
“Este de interes faptul ca filmul este partial finantat de familia regala Emiratelor Arabe Unite, o tara bogata in petrol. Producatorii Promised Land (Taramul promis) au facut tot posibilul pentru a demoniza companiile americane de gaz si petrol“, scria Lachlan Markay.
“Din moment ce in ultima perioada s-a dovedit ca fracturarea hidraulica e putin daunatoare mediului, scenariul Promised Land a fost modificat pentru a face din ecologistii prevestitorii ai apocalipsei uneltele companiilor petroliere care incearca sa discrediteze fracturarea hidraulica.
Hollywood-ul de stanga are deseori ca tinta presupusi raufacatori impotriva mediului – iar Promised Land a fost produs in asociere cu Image Media Abu Dhabi, o companie subsidiara a Abu Dhabi Media.
Un purtator de cuvant al DDA Public Relations care conduce departamentul de PR al Participant Media, compania care a asigurat fondurile pentru sprijinirea filmului Promised Land, a confirmat ca Abu Dhabi Media este unul dintre finantatori. Abu Dhabi Media este detinuta in intregime de guvernul Emiratelor Arabe Unite.”

În contextul relațiilor apropiate dintre Venezuela și Rusia, al prospecțiunilor Chevron în România și, după toate aparențele, a implicării Rusiei în protestele anti-gaze de șist de la Pungești, un alt detaliu deloc de neglijat este implicarea Gazprom în promovarea GasLand, imediat după lansare, menționată de Kiran Stacey pe situl Financial Times.

 Ce miroase a Gazprom, FSB în România?

Nicolae Pascaru este unul dintre cei care joacă, în Republica Moldova, rolul de ecologist și opozant ai exploatării de la Roșia Montană și a gazelor de șist. Din România. Acesta a publicat pe vox.publika.md – site soră al voxpublica.realitatea.net, lansat de trustul Realitatea (România) în octombrie 2009 (http://who.is/whois/vox.publika.md) – o postare din care citez: “Exploatarea gazelor de șist va declanșa o serie de distrugeri irecuperabile. Peste 70% din suprafața României este vizată… pe o rază de un kilometru în jurul zonei e exploatare cauzează: apariția durerilor de cap, apariția bolilor de piele, sângerări nazale, apariția explozivă a bolilor specifice sistemului nervos, apariția bolilor de piele, cancer, cutremure” etc etc etc. Genul de dezinformare apocaliptic-paranoidă cu care ne-a obișnuit deja trustul Realitatea.

„Cine” este de fapt trustul Realitatea?

Trustul Realitatea este în prezent condus de Cozmin Gușă, care se mândrește în mod public cu prieteniile sale cu oameni din FSB (fostul KGB, ne-restructurat), și care se declara, în mai 2012, încântat de coincidența numelor lui Vladimir Putin și Victor Ponta (VP și VP), spunând, citez: “ar fi extraordinar dacă această coincidență simpatică să se poată materializa și într-o pozitivare a relației bilaterale economice cu Rusia”. Trustul Realitatea este și unul dintre cei mai hotărâți opozanți ai exploatării gazelor de șist în România.

Nicolae Pascaru, autorul articolului de pe vox.publika.md, este și el un admirator al lui Vladimir Putin, susținând candidatura lui Vladimir Putin pentru decernarea premiului Nobel pentru Pace. Este și liderul asociațiilor “moldoveniste”, filoruse și antiromânești, “Mișcarea Voievod” și “Scutul Moldovenesc”.

Legăturile dintre Nicolae Pascaru și Rusia trec și prin Ungaria. Csibi Barna, cel care a spânzurat efigia lui Avram Iancu, e unul dintre susținătorii partidului extremist maghiar Jobbik. Jobbik este, scrie Anca Cernea în Evenimentul Zilei, “o formațiune fascistoidă strâns legată de Mișcarea Eurasiatică din Rusia”. Gabor Vona, liderul Jobbik, a făcut în acest an o vizită lui Alexandr Dughin, la Moscova , cel mai important ideolog al lui Vladimir Putin.

În 2012, Nicolae Pascaru și Csibi Barna au organizatîmpreună, la Chișinău, un protest împotriva “imperialismului românesc” la adresa Republicii Moldova. În noiembrie 2012, la Miercurea Ciuc, Csibi Barna a protestat tot împotriva “imperialismului românesc”, afișând o pancartă pe care scria “Moldova nu e România!” (video aici).

Tot pe vox.publika.md scrie și Octavian Racu, legionar și susținător al Eurasiei lui Alexandr Dughin, în bune relații cu extrema stângă leninistă Criticatac (pentru mai multe detalii despre eurasianimul lui Alexandr Dughin, Octavian Racu, Vasile Ernu, legionari și stânga comunistă din România, puteți citi Vasile Ernu, veriga lipsă dintre Ribbentrop și Molotov. Înfrățirea demențelor ideologice).

În secvența video de aici, camarazii lui Nicolae Pascaru flutură un steag roșu cu un cap de bour. Acest steag este promovat de mai multe grupuri “moldoveniste” filoruse ce luptă împotriva “imperialismului românesc” care amenință să înrobească Republica Moldova. Aceste grupuri promovează steagul respectiv în locul tricolorului Republicii Moldova, identic cu cel românesc.

Simbolurile diversionismului rusesc

Acest steag a apărut, vineri 18 octobrie, în mijlocul protestelor antiamericane și împotriva exploatării gazelor de șist de la Pungești.

Aici puteți vedea steagul de la Pungești la pichetul celor care i-au huiduit pe Principesa Margareta și pe Radu Duda la Chișinăuhttp://unimedia.info/stiri/video-declaratiile-lui-ivan-muntean-despre-protestul-impotriva-vizitei-principelui-radu-66666.html . Cel care îi conduce este Ivan Muntean, fratele deputatului din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Iurie Muntean.

Organizația lui Ivan Muntean de numește “Еу грэеск молдовенеште!”, “Eu grăiesc moldovenește” scris în litere chirilice.

Același steag de la Pungești, fluturat de o altă organizație filorusă și antiromânească, “Mișarea Național Democrată”, condusă de Viorel Furtuna, fost lt. col. în MAI din R. Moldova. Iată-i la o acțiune în România cu steagul de la Pungești:http://www.nationaldemocrat.org/?p=561. Toate aceste organizații susțin că valahii au anexat Moldova, unirea principatelor de la 1859 trebuie anulată și refacută Moldova Mare, prin unirea Moldovei din România cu Republica Moldova, în Uniunea Eurasiatică.

Steagul de la Pungești este fluturat și de o altă organizatie, “Патриоты Молдовы”, în traducere “Patrioții Moldovei”. Un video de la o manifestatie a “Патриоты Молдовы” puteți vedea aici:http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JnsAeCZjzYs La minutul 2:30 se vede steagul de la Pungești.

Aici steagul este promovat de Nicolae Pascaru, pe data de 31 august când se serbează ziua limbii române în R. Moldova și în Romania. Grupul lui Pascaru a organizat ziua “limbii moldovenești”: http://www.voievod.org/index.php?id=photo/mi%C8%99carea-voievod-a-marcat-ziua-limbii-noastre

Un articol scris de Ioan Muntean despre necesitatea înlocuirii steagului tricolor al Republicii Moldova cu steagul roșu cu cap de bour, publicat pe un site comunist în rusește: http://www.grenada.md/post/trikolor_ili_steag_stefana_velikogo . Traducerea cu google translate: Steagul tricolor sau Ștefan cel Mare? Panglica negru-galben de deasupra se numește panglica Sf Gheorghe, e simbolul armatelor rusești și se împarte în statele CSI în milioane de exemplare de 9 mai, “ziua victoriei”. Site-ul grenada.md este de orientare troțkistă și este al Uniunii Tineretului Kommsomolist, organizatia de tineret a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

În alta ordine de idei, în august anul acesta, ecologiștii moldoveni (“Partidul Verde Ecologist din Moldova”) au manifestat la Chișinău împotriva exploatării de la Roșia Montană:http://www.noi.md/md/news_id/26244. Președintele Partidului Verde Ecologist care face flashmob contra României pe motive de Roșia Montană este domnul din dreapta, fost ofițer sovietic cu stagii indelungate în slujba URSS, probabil la trupele Ministerului de Interne sau KGB, din moment ce a rămas după 1992 în trupele de carabinieri. A mai fost și sef adjunct la Paza de Stat pe vremea lui Voronin. Din CV-ul lui Anatolie Prohnitchi de pe situl “Partidului Ecologist Verde”:

“S-a nascut in satul Sadaclia, raionul Basarabeasca, In anul 1970 a absolvit Scoala Superioara militara din Sankt Petersburg. A facut serviciul militar in calitate de ofiter. In perioada 1984-1987 a studiat la Academia Militara din Moscova. 1987-1988 a facut serviciul in orasul Kutaisi. 1988-1992 serviciul in orasul Habarovsk. 1992-2000 a facut serviciul in trupele de carabineri RM, in calitate de comandant adjunct, comandant de brigada. In perioada 2000-2002 a activat in calitate de sef adjunct la Directia Paza de Stat. A fost decorat cu medalia “Meritul militar” si este Colonel in rezerva. Din anul 2007 este membru al Partidului Verde Ecologist.”

Va continua

Surse: capital.robreitbart.com,

Surse  preluate integral:   inliniedreapta.net, frontpress.ro, hotnews.ro

Redactor Șef R.B.N.

Dorian Theodor

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.