ROMÂNIA BREAKING NEWS

Campania "ROMÂNI PENTRU ROMÂNI – DESTIN ROMÂNIA", "un destin" de succes pentru românii din Cernâuți

În perioada 21- 28 aprilie 2013, caravana „Români pentru români” a mers în toate școlile și liceele din Sectorul 6 și a adunat cărțile pe care elevii și profesorii le-au donat pentru copiii românilor din Ucraina și Serbia.
Campania a luat sfârșit in data de 28 aprilie a.c., și s-a încheiat cu spectacolul „Destin România”, prezentatoare Lavinia Șandru, unde au fost prezentate mesajele de mulțumire din partea Asociațiilor Comunităților Românești din Ucraina și Serbia în prezența personalităților din domeniul cultural – artistic, printre care soprana Felicia Filip, compozitorul Florin Chilian, precum și a reprezentanților instituțiilor statului român printre care s-a remarcat în mod deosebit Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David.

Din partea românilor din Ucraina a participat Iurie Levcic, Directorul Centrului Bucovinean de Artă Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești – Cernăuți, partenerul principal de proiecte și programe culturale desfășurate de Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina în regiunea Cernăuți.

Iurie Levcic in cadrul spectacolului „Destin România” – București 28 aprilie 2013

Afis-Destin-Romania-Cernauti-9-mai-2013

La Cernăuți, (9 Mai) în cadrul campaniei “Români pentru români”, realizată de Asociația „Pro Familia” cu sprijinul Primăriei sector 6 București, personal al Ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian DAVID, a avut loc spectacolul de muzică românească ”Destin România” cu participarea artiștilor din Ucraina, România și Republica Moldova. La manifestare au fost invitați profesori și elevi din toate școlile românești din regiunea Cernăuți. Gazdă a fost Iurie Levcic, inimosul director al Centrului Bucovinean de Artă Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești – Cernăuți care a venit si la spectacolul de la Bucuresti, unde a impresionat atât asistența  cât și pe românii din țară cu mesajul său din partea românilor bucovineni. Alături de el, a prezentat spectacolul pe scena din Cernăuți, Lavinia Șandru

Iurie Levcic - inima festivalurilor de folclor românesc din regiunea Cernăuți

Iurie Levcic – inima festivalurilor de folclor românesc din regiunea Cernăuți

Evenimentul a avut loc în sala de spectacole a Palatului Academic din Cernăuți și a fost organizat de către Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți. Pe scena din capitala Bucovinei au evoluat interpretul din Suceava, Călin BRĂTEANU, fostul solist al Operei Naționale din București, Dumitru CAULEA, și tineri artiști de la Ansamblul folcloric „PERLA”, interpretele din cadrul acestui ansamblu Ana-Maria CALANCEA din România, Ana APETRACHIOAIE din Republica Moldova și Ana CAȘTELEAN din Ucraina.

De asemenea, în cadrul evenimentului, toți cei prezenți au primit cărți în limba română, donate de copiii din școlile sectorului 6 din București.

– Cred că acest proiect are o importanță mare, deoarece noi, românii din Nordul Bucovinei ducem lipsa de literatură română, mai ales, de literatură artistică. Chiar și în cadrul programei școlare uneori întâlnim probleme în însușirea materiei, pentru că nu avem operele în original. Trebuie să facem o analiză, trebuie să facem un comentariu și apar probleme la acest capitol. Suntem bucuroși de faptul că ni s-a oferit ocazia să primim cărți din România, iar tinerii românași din Nordul Bucovinei au ocazia pot să-și dezvolte universal, să-și dezvolte cunoștințele și, în primul rând, limbajul. Chiar îmi pare bine că am primit mai multe cărți de biletristică, cu toate că văd aici și literatură documentară și romane istorice. Este un început bun, deoarece suntem români și avem nevoie de legături culturale cu Patria mamă, a opinat Eugenia LUCHEANIUC, profesoare de limba și literature română la școala din satul nord-bucovinean Iordănești.

La rândul său, Alina, elevă de la Școala nr.1 din Iordănești, a menționat că printre cărțile aduse de colegii din România a găsit o carte mult căutată:

– Sunt foarte multe cărți interesante pentru mine, sper că voi avea timp să le citesc pe toate, să obțin cunoștințe noi. Dacă la școală avem doar manuale, aici am găsit foarte multă biletristică. Am găsit opere de autorii mei preferați. Mi-am ales o carte cu titlul “Valea lunii” de Jack LONDON și aș mai vrea să găsesc opere de alți autori în limba română, a menționat Alina.

Românașii din Nordul Bucovinei au timist mesaje de mulțumire prietenilor lor din școlile sectorului 6 din București, iar jurnaliștii de la postul de televiziune Realitatea vor realiza la Cernăuți și un film în cadrul acestei caravane.

 

Sursa Foto: Citizen Journal

Surse: probasarabiasibucovina.ro  ,InfoPrut  ,  TOCpress , Citizen Journal

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: