ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cadrele didactice ale școlilor românești, din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, invitate la Parlamentul European.

 În perioada 27-29 noiembrie 2012, la inițiativa europarlamentarului român Monica Macovei, un grup de pedagogi a școlilor românești, din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a participat la masa rotundă cu genericul “ Educație și democrație – dezvoltare și pace prin educație ”, organizată în Parlamentul European, la Bruxelles.
Parlamentul Uniunii Europene,  cunoscînd problemele școlilor cu predare în limba română din stînga Nistrului și orașul Tighina, și-a dorit să fie informat, din primele surse, despre  încălcarile grave ale dreptului la educație, care au loc in acest spațiu european de mai mult de 20 ani.
Este cunoscut faptul că, la 19 octombrie 2012, Federația Rusă, care este susținătorul deplin al regimului separatist de la Tiraspol, a fost condamnată de către Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru violarea dreptului copiilor la educație în limba română. Prin decizia CEDO Guvernul Rusiei este obligat, să achite la 170 de  reclamanți, pînă la 19 ianuarie 2013, peste un milion de euro și să reîntoarcă clădirile liceelor  “Ștefan cel Mare și Sfînt” din or. Grigoriopol și “Evrica” din or. Rîbnița, de unde au fost expulzate cu forța în 2002 și respectiv 2004. Curtea a stabilit că, Republica Moldova nu se face  vinovată de încălcările dreptului la educație, pentru că acest teritoriu, de facto, este controlat de forțele secioniste, dirijate de Moscova.
Cu toate acestea, discriminarea elevilor și presiunile asupra cadrelor didactice din aceste școli, continuă.
Faptul dat a servit drept motiv, pentru  a fi invitate în Parlamentul European 16 cadre didactice – directorii și directorii-adjuncți   ai  celor 8 liceie și gimnazii cu predare în limba română, din regiunea transnistreană.
Masa rotundă s-a desfгșurat la 28 noiembrie a.c.,în sala ovală, care în Parlament aparține grupului politic al Partidului Popular European, avînd-o ca moderator, pe europarlamentarul Monica Macovei.
Despre situația reală din aceste instituții de învățămînt europarlamentarii au fost  informați de către  Eugenia Halus – directorul  Liceului Teoretic “Evrica” din or.Rîbnița, Maria Roibu- directorul Liceului  Teoretic “Alexandru cel Bun”din or.Tighina,  Ion Iovcev- directorul Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din or. Tiraspol și  Eleonora Cercavschi – directorul Liceului Teoretic “Ștefan cel Mare și Sfînt” din or.Grigoriopol.
Cu durere în suflet, ei le-au povestit  deputaților europeni, despre greutățile prin care trec aceste școli, greutăți create artificial de către autoritățile neconstituționale secesioniste. Europarlamentarii au aflat că, în centrul Europei, în secolul XXI, liceele și gimnaziile românești din Transnistria, duc lipsă de sedii proprii și condiții elementare de activitate didactică, elevii învață în încăperi închiriate, pentru care Ministerul Educației de la Chișinău  achită sume exsagerat de mari. Dar și mai grav stau lucrurile în liceele “Ștefan cel Mare și Sfînt” din or.Grigoriopol și “Mihai Eminescu” din or.Dubăsari, unde  zilnic elevii cu autocarele, tot achitate de către Ministerul Educației de la Chișinău, sunt nevoiți să se deplaseze la orele de instruire în alte localități, aflate la cîțiva zeci de kilometri de casă.
Lipsa condițiilor de instruire, atacurile psihologice, practicate persistent și permanent, inclusiv prin mass media de la Tiraspol, acțiunile abuzive ale administrației separatiste, precum și  promovarea unor discursuri pline de ură față de cei care studiază în aceste școli, duc la micșorarea catastrofală a numărului de elevi în aceste opt instituții de învățămînt.
Mesajul vorbitorilor către Uniunea Europeană a fost unul  foarte clar: după pronunțarea deciziei CEDO atacurile psihologice asupra școlilor românești și pericolul pentru cadrele didactice, care activează în aceste instituții, continuă. Administrația separatistă întreprinde măsuri noi, pentru lichidarea lor. La tratativele care au loc în formatul 5+2, Tiraspolul a propus licențierea, de către ei, a  acestor instituții.
Directorii școlilor românești din regiunea transnistreană sau pronunțat împotriva  propunerii de licențiere a instituțiilor lor de către administrația separatistă, considerînd că această licențiere este doar o capcană. Punînd mîna  pe școlile românești, Tiraspolul își va realiza visul, lichidîndu-le difinitiv. Ei au solicitat ca, părțile implicate în medierea conflictului transnistrean, să nu susțină această propunere. În mod special sa solicitat ca să fie întreprinse toate acțiunile diplomatice și de restrîngere, aflate la țndemîna părților, pentru ca Federația Rusă să îndeplinească necondiționat hotărîrea CEDO din 19 octombrie 2012.     Directorul Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din or. Tiraspol, Ion Iovcev, a solicitat sprijin în cazul liceanului Alexandru Bejan, pentru a nu permite întemnițarea acestui tînăr nevinovat, care este învinuit de forțele anticonstituționale de terorism.
Reeșind din cele spuse, pedagogii transnistreni au solicitat  Uniunii Europene, în continuare, susținerea școlilor românești din această zonă. Altfel școlile cu predare în limba română, dar și localnicii, vorbitori ai acestei  limbi, vor fi striviți de regimul separatist de la Tiraspol, susținuți fiind,  în aceste acțiuni inumane, de către Federația Rusă.
În cadrul acestei mese rotunde, de asemenea au luat cuvîntul  Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia Mihai Grebincea și  Ambasadorul, Șeful Misiunii  Republicii Moldova pe lîngă Uniunea Europeană Eugen Caras, care au confirmat cele spuse de pedagogi.
Un discurs special, la masa rotundă, a avut Egidijus Navikas, reprezentant al Serviciului European de Acțiune Externă, responsabil al Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova,Ucraina, Belarus și statele din  Caucazul de Sud.
La masa rotundă a  luat cuvîntul și  doamna Marta Touykova-președintele comisiei Parlamentului Europen pentru educație și cultură.
Alături de cadrele didactice din Transnistria, la masa rotundă au participat și pedagogi din mai multe licee din România. Colegii români, au rămas impresionați de curajul acestor adevărați patrioți, apărători fideli ai limbii, istoriei și ai neamului românesc. Ei au participat la o lecție de patriotism și educație civică – așa sau exprimat pedagogii din România în discursurile sale.
În rezultat s-a ajus la concluzia că, Parlamentul European, cunoaște cu lux de amănunte situația neordinară a școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană și că se v-or  întreprinde măsuri suplimentare în soluționarea problemelor existente.
Delegația  transnistreană, în cadrul acestei vizite,  a avut întîlniri și discuții cu mai mulți demnitari ai Parlamentului Europian și ai Uniunii Europene.
Despre această importantă vizită și rezultatele ei opinia publică a fost informată în cadrul  unei conferințe de presă, care a fost organizată la 12 decembrie a. c., de către Asociația  “Lumina“ a Pedagogilor Transnistreni din Republica Moldova.

Eleonora Cercavschi,

   Redactor R.B.N. Press
Transnistria,    16 decembrie, 2012

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: