ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Cadoul” de coşmar făcut de guvernul PSD angajaţilor înainte de sărbători: Măsură fiscală care le permite angajatorilor să scape de angajaţi fără să ridice un deget. 

„Cadoul” de coşmar făcut de guvernul PSD angajaţilor înainte de sărbători: Măsură fiscală care le permite angajatorilor să scape de angajaţi fără să ridice un deget. 

Gabriel Sincu, EY: Companiile pot majora salariile preferenţial, iar unii angajaţi să aleagă între a pleca sau a avea salarii semnificativ diminuate. 

Măsura fiscală de transfer al contribuţiilor sociale de la angajator la angajat le per­mi­te companiilor să scape mai uşor de unii angajaţi, fără ca acestea să depună un efort semnificativ.

„Ordonanţa lasă o portiţă pentru angaja­to­rii care aveau nişte probleme cu nişte angajaţi, să poată să scape de ei mult mai uşor. Poate să se întâmple şi treaba asta şi să se majoreze salariul preferen­ţial, de exemplu. Respec­ti­vul angajat este pus în faţa fap­tului îm­plinit: poate să aleagă să rămână cu salariul semnificativ diminuat sau să plece de bunăvoie“, a spus Gabriel Sincu, director de taxe la firma de audit şi consultanţă EY, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

În prezent, legis­la­ţia muncii face destul de dificilă concedierea unui angajat, iar companiile care vor să „scape“ de angajaţii neperfor­manţi trebuie să aducă foarte multe dovezi în acest sens în cazul în care se ajunge în instanţă (pentru că instanţele dau dreptate, de cele mai multe ori, angajaţilor).

Mai mult decât atât, unele companii folo­sesc deja în negocierile cu sindicatele această „ame­ninţare“ de a nu mări salariile brute ale an­gajaţilor din 2018, astfel încât veniturile nete ale an­gajaţilor să ră­mână neschim­bate. De exem­plu, producătorul auto Ford, care are 4.200 de an­gajaţi la Craiova, vrea să mărească salariile bru­te ale sa­lariaţilor începând cu 2018 nu­mai dacă aceştia sunt de acord ca sin­dicatul şi compania să sem­ne­ze un contract colectiv de mun­că valabil pe o durată de doi ani şi să se reducă unele sporuri.

În ceea ce priveşte deciziile luate de companii cu privire la veniturile salariaţilor din 2018 – având în vedere că salariile brute trebuie majorate cu 17 – 22% pentru ca an­ga­jaţii să aibă acelaşi nivel net, Gabriel Sincu spune că majoritatea firmelor caută so­luţii de compromis. Materialul integral pe ZF Corporate.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: