ROMÂNIA BREAKING NEWS

Bustul lui Antonescu dezvelit în curtea casei unui fost director PDL

Bustul lui Antonescu dezvelit în curtea casei unui fost director PDL

Bustul lui Antonescu dezvelit în curtea casei unui fost director PDL –VIDEO&GALERIE FOTO

Dacă până acum nu ați călcat prin Tătărășeni din județ de acum înainte cu siguranță cel puțin veți auzi de acest sat. Și asta pentru că undeva pe o uliță aproape pierdută de lume vineri la amiază a avut loc un eveniment fără precedent pentru Botoșani. În prezența a aproximativ 30 de persoane, de la profesori doctori la simpli țărani, a fost dezvelit un bust al mareșalului Ion Antonescu.

„Ne-a dezrobit Basarabia, ne-a dezrobit nordul Bucovinei”

Nu s-a întâmplat în vreun loc plin de semnificații și nici măcar într-unul public, ci în curtea casei unui sătean. Săteanul nu este însă oricine, ci profesorul doctor în istorie Gică Manole. Omul care înainte de revoluție a fost turnat la Securitate pentru convingerile și opiniile sale socio-politice și-a îndeplinit una dintre năzuințele pe care le avea de câțiva ani. Alături de un sculptor a muncit timp de câteva săptămâni și a reușit să își amplaseze în grădină, chiar în fața casei, bustul celui care a condus practic România în cel de-al doilea război mondial. În ciuda unor opinii extrem de critice la adresa mareșalului, Gică Manole are o cu totul altă părere față de rolul pe care Antonescu l-a avut în istoria României. Cum legea îi interzice să monteze un bust al acestuia în loc public, a făcut-o în propria-i curte. De ce? „Ne-a dezrobit Basarabia, ne-a dezrobit nordul Bucovinei și au arătat lumii că poporul român este un popor mândru și eroic și nu laș și vegetal cum spun atâția netrebnici. Așadar, este o chestie de afișare a unei demnități firești care orice cetățean român poată să o aibă raportându-se la eroii neamului său și la jertfele sale infinite. Este un gest de recuperare a demnității”, a explicat Gică Manole.

„Dacă el nu are în țara lui un monument, ei bine l-am făcut eu în onoarea lui”

Fostul director al Casei Corpului Didactic a ales această zi întrucât pe 31 august 1944 Ion Antonescu a fost predat rușilor. „Și pentru că sunt două secole de când ne-au răpit Basarabia am simțit nevoia să ridic un monument celui care ne-a eliberat Basarabia și nordul Bucovinei. Dacă el nu are în țara lui un monument, ei bine l-am făcut eu în onoarea lui și tuturor camarazilor săi morți pe front, la două secole, ca un fel de remember. Nu uitați! Datoria voastră este să reîntregiți România”, a spus Gică Manole de lângă bustul lui Antonescu. Profesorul de istorie crede că mareșalul nu trebuie blamat pentru intrarea în a doua conflagrație mondială alături de nemți deoarece în opinia sa nu a fost un aliat al lui Hitler și nu a aplicat politica rasială a lui Hitler. „În secolul XX două milioane de români s-au jertfit ca să clădim noi din România mică România cea mare și sfântă, de la Nistru până la Tisa”, a mai arătat Gică Manole.

„Ca și cum ai avea un mic bust al lui Eminescu în biblioteca personală”

Bustul a fost realizat de un sculptor care, fără să își motiveze gestul, a dorit să rămână anonim. Acestuia i se alătură și un catarg unde de ieri flutură Tricolorul. Participanții la manifestarea din curtea casei profesorului doctor l-au felicitat pe acesta pentru inițiativă și au subliniat la rândul lor că Antonescu practic nu a avut de ales în anii ’40, alegând din două rele, Germania și Rusia, pe cel mai mic. „Eu privesc acest lucru fără a exagera ca și cum ai avea un mic bust al lui Eminescu în biblioteca personală, ca și cum ai avea o medalie cu chipul lui Nicolae Iorga. Este o personalitate a istoriei românilor, este o personalitate tragică. Înainte de a judeca istoria prin prisma conceptelor de bine și rău ar trebui să ne gândim la situația în care era Ion Antonescu atunci:  era prins între două forțe malefice, una venea din Germania, cealaltă venea din Rusia. Deja pierduserăm o parte a Ardealului, rămânea să pierdem tot sau să luăm atitudine. El a luat atitudine. Cu oricare din cele două părți s-ar fi aliat ar fi ieșit rău”, as afirmat profesorul doctor dorohoian Ciprian Voloc. Acesta a amintit că proprietatea privată este inviolabilă și, ca atare, gestul lui Gică Manole nu vine în contradicție cu vreo prevedere legală. Prof.dr.Voloc a mai arătat că în istorie nu există personalități absolut pozitive, tot așa cum nu există nici absolut negative, astfel încât perioada în care mareșalul a condus România are la rândul ei aspecte bune și rele. „Nu cred că ar fi vrut nimeni să fi fost în locul lui atunci și să trebuiască să adopte o decizie”, a mai spus Ciprian Voloc, care a adăugat că peste 300.000 de ostași români au pierit pe frontul de est, în general pentru eliberarea teritoriilor românești ocupate de ruși și alți mai mult de 200.000 pe cel de vest.

„El nu s-a aliat cu hitlerismul, el s-a aliat cu Germania”

Fostul director al Liceului „Regina Maria” din Dorohoi a remarcat curajul de care a dat dovadă prof.dr.Maonole. „Un om care înțelege că nu se poate precupeți nimic spre a arăta adevărul celor care suntem astăzi în confruntare cu neadevărul, cu încălcarea a ceea ce înseamnă cumpăna dreptății în istorie, a ceea ce înseamnă apărarea demnității poporului român, ori mareșalul Antonescu poartă tocmai aceste simboluri ale neamului românesc. El este purtătorul nostru de cuvânt și simțire acum și dintotdeauna, în memoria neamului românesc figura lui nu se va șterge niciodată”, a afirmat prof.Ioan Puiu. Acesta a adăugat că, deși există forțe care se pun reabilitării mareșalului, în subconștientul fiecărui român este o doză suficientă de raliere la politica acestuia. „Figura mareșalului Antonescu nu se leagă cu absolut nimic de ceea ce înseamnă fascism, el nu s-a aliat cu hitlerismul, el s-a aliat cu Germania, cu puterea, cu forța armatei germane în scopul de a dobândi teritoriile pierdute, de a împlini idealurile românești”, a mai arătat Ioan Puiu.

Între erou și criminal de război

Ion Antonescu a condus patru ani România, din septembrie 1940 până pe 23 august 1944. El a decis intrarea țării în război alături de Germania în baza promisiunilor lui Adolf Hitler de redare a teritoriilor românești pierdute prin Dictatul de la Viena și Pacul Ribbentrop-Molotov. Pentru o scurtă perioadă acestea au fost retrocedate, însă după terminarea războiului pierdute din nou. Puterea comunistă instalată cu sprijinul rusesc în 1944 l-a arestat și condamnat la moarte, fiind executat în 1946 pentru crime de război. Istoricii încă nu au ajuns la un consens asupra faptelor acestuia, unii asociindu-l aproape în totalitate cu Hitler pentru că a girat politica acestuia și a deportat evreii, alții considerându-l un erou pentru că a încercat și a reușit pentru o perioadă să recapete teritoriilor românești ocupate de ruși. Cert este că legea română interzice afișarea în locuri publice a busturilor acestuia, astfel ajungându-se la situația amplasării acestuia într-o curte privată.CITEȘTE ȘI:

 INTERVIU Gică Manole : Murdăresc cu mîrlănie icoana neamului nostru

Video:

Publicat de RBN Press / Sursa: botosaneanul.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: