ROMÂNIA BREAKING NEWS

Bundeswehr – Ursula von der Leyen: „Pentru că suntem bine pregătiți, nu va exista o agresiune rusească”

Exercițiile NATO, monitorizarea spațiului aerian a statelor baltice au menirea de a arăta membrilor NATO din regiune că suntem uniți, de a consolida încrederea în colaborarea noastră. - Ursula von der Leyen
Bundeswehr – Ursula von der Leyen: „Pentru că suntem bine pregătiți, nu va exista o agresiune rusească”

În contextul politic european actual, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen a acordat un interviu DW despre provocările la adresa NATO, dar și despre restructurarea Bundeswehr, interviu preluat de romaniabreakingnews.ro

Deutsche Welle: Ce anume trebuie să înțeleagă Rusia în urma exercițiilor NATO?

Ursula von der Leyen: Faptul că NATO este în continuare cea mai puternică alianță politică și militară din lume și că această structură defensivă reacționează corespunzător, rapid și, mai presus de orice, unitar în noul context de securitate.

Apropo de forța de reacție – în cât timp poate acționa NATO în caz de nevoie?

Scopul este ca primele forțe să fie gata de acțiune în 48 până la 72 de ore. Anul acesta testăm ceea ce trebuie făcut, astfel încât să se poată și realiza acest lucru. Este un proces care implică, alături de Germania, Norvegia și Olanda.

Cât de bună este Alianța Nord-Atlantică în cazul unei agresiuni rusești?

Pentru că suntem bine pregătiți, nu va exista o asemenea agresiune. Acesta este paradoxul intimidării. NATO este o alianță puternică, defensivă, cu un puternic braț politic, pentru că suntem de părere că neînțelegerile trebuie soluționate la masa negocierilor.

Cu toate acestea, ce trebuie să facă NATO pentru a se adapta contextului actual de securitate?

Pentru a putea reacționa rapid trebuie să ne sincronizăm. În trecut, când era vorba despre viteze de reacție de 30 până la 180 de zile, acest lucru nu era necesar. De aceea facem probe atât de susținute acum.

Rusia aduce, în ultima vreme, trupe la granița cu state NATO, iar Alianța răspunde cu manevre și exerciții. În acest context, cum apreciați situația politică și de securitate în care se află momentan Europa?

Exercițiile NATO, monitorizarea spațiului aerian a statelor baltice au menirea de a arăta membrilor NATO din regiune că suntem uniți, de a consolida încrederea în colaborarea noastră. – Ursula von der Leyen

Exercițiile NATO, monitorizarea spațiului aerian a statelor baltice au menirea de a arăta membrilor NATO din regiune că suntem uniți, de a consolida încrederea în colaborarea noastră. Din cauza evenimentelor din Ucraina, a anexării Crimeei și a războiului hibrid din estul Ucrainei, situația politică și de securitate din Europa este cu siguranță tensionată. Însă la nivelul UE facem tot ce se poate pentru a reacționa adecvat, politic și economic. Depindem în Europa atât de mult unul de altul încât dreptul internațional nu poate fi rupt printr-o intervenție militară. Conflictele trebuie să fie rezolvate la masa negocierilor.

Este suficientă dotarea armatei germane, Bundeswehr?

În ultimii 25 de ani, Bundeswehr a investit masiv în misiunile străine, dar abolirea serviciului militar obligatoriu și-a lăsat amprenta asupra personalului, materialelor și bugetului. Încercăm momentan o schimbare de direcție, care trebuie să dureze mai mulți ani. Acest lucru implică un management modern al resurselor umane, conservarea materialelor și echipamente noi, moderne. La toate cele trei capitole este nevoie considerabilă de modernizare, de aceea lucrăm sub presiune. Acest lucru nu este întotdeauna ușor, însă nu avem de ales, dacă vrem să abordăm cu consecvență problemele.

Care este situația tancurilor?

În privința tancurilor de luptă, procesul de reducere ia sfârșit. Vom dota din nou trupele cu tancuri. Tancurile pe care le avem nu vor mai fi date nimănui și nici trase pe linie moartă. Am decis acum câteva săptămâni să majorăm numărul maxim al tancurilor de luptă la 328 de unități.

Video: German Tank Leopard 2 / Kampfpanzer Bundeswehr

Ați decis dezvoltarea, împreună cu Franța, a unei drone europene de recunoaștere. De ce are nevoie Europa de o dronă proprie?

Cred că este foarte important să nu fim dependenți de alte puteri, atât din perspectiva capacității de apărare, cât și în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiilor în acest domeniu.

Cum va arăta intervenția forțelor marine, care momentan salvează refugiați în Marea Mediterană?

Până acum au fost salvați peste 2000 de refugiați. Trebuie spus că marina nu avea experiență în operațiuni de salvare de asemenea amploare. De aceea, îmi exprim respectul pentru ceea ce au reușit trupele într-un timp atât de scurt. Trebuie identificate rețelele de călăuze. Avem, în regiune, două vase cu capacități de recunoaștere, care caută în mod activ ambarcațiuni încărcate cu refugiați, astfel încât să salveze oamenii. Putem folosi aceste capacități prin colectarea de informații despre rețelele de călăuze din regiune. În apele teritoriale ale Libiei acest lucru ar fi mult mai dificil. De aceea, este nevoie de clarificarea mai multor detalii juridice și practice, iar UE se ocupă de aceste lucruri momentan.

Sursa: dw.de prin romaniabreakingnews.ro

Despre Ursula von der Leyen

Are 56 de ani și este de profesie medic gineolog, are 7 copii, este ministrul Apararii (Bundeswehr) și este totodată prima femeie care ocupa aceasta pozitie.

De curând s-a aflat în vizită Bucuresti, unde s-a intalnit cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Victor Ponta si Mircea Dusa, omologul sau.

Cu o voce suava dar ferma Ursula von der Leyen a salutat in limba romana Garda de Onoare la prima sa vizita oficiala in Romania.

In spatele acestei imagini sta insa o poveste extraordinara de viata. Ministrul german este mama a 7 copii, de profesie medic ginecolog, vorbeste la perfectie franceza si engleza, este unul dintre cei mai populari politicieni ai germaniei si posibila urmasa a Angelei Merkel.

S-a nascut la Bruxelles acolo unde tatal sau a ocupat functia de director in Comisa Europeana. A inceput sa studieze economia insa a terminat apoi, dupa 7 ani de studiu, medicina, domeniu in care si-a facut si doctoratul. In politica a inceput sa fie activa din 1999 detinand trei portofolii de ministru pana in anul 2013 atunci cand a fost numita ministru al apararii.

Ursula von der Leyen a reusit sa imbine perfect cariera cu ipostaza de mama, fapt pentru care este considerata de multi un model.

Intr-un interviu acordat unei reviste dedicate femeilor Ursula le-a indemnat pe tinere sa isi stabileasca teluri inalte, sa isi doreasca si cariera si copiii si sa nu lase pe nimeni sa le stea in drum.

Iar cu o alta ocazie a declarat pentru New York Times ca succesul sau se datoreaza si sotului sau despre care spune ca „dedicarea lui fata de copii i-a permis ascensiunea politica”. – sursa: ProTV

Publicat de România Breaking News – RBN Press / romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: