ROMÂNIA BREAKING NEWS

Bulgaria a spus nu vănzarii de pământ către cetățenii străini! Ce face România? …încă un act de prostie obedientă total gratuită sau o tradare națională printre atâtea altele ?

Bulgarii pun piciorul în prag: Vreți teren agricol în Bulgaria? Mai așteptați până în 2020!

Bulgaria se găsește în aceeași situație cu țara noastră în privința posibilității de vânzare a terenurilor agricole către cetățenii străini. Mai precis, potrivit acordului de aderare din 2007, interdicția de vânzare de terenuri agricole către străini expiră pe 1 ianuarie 2014.

Măsura a fost ratificată prin tratatul de aderare iar orice încercare de a încălca această înțelegere ar duce la demararea procedurilor de infringement, informează EurActiv.

Ca și în România, în țara vecină prețul terenului agricol este de până la zece ori mai mic decât al terenurilor agricole din statele vestice. Spre deosebire de fermierii din Vest, fermierii bulgari și români se „bucură” de subvenții mult mai mici și de acces greoi la credite.

Străinii NU pot cumpăra pământ bulgăresc până în 2020, decât prin intermediul unei societăți comerciale autohtone

Iată că marți, 22 octombrie, Parlamentul bulgar a prelungit interdicția vânzării terenurilor agricole către străini până în 2020.

Decizia parlamentarilor a fost luată ieri cu o majoritate confortabilă. Au fost înregistrate 171 de voturi pentru, 38 împotrivă și 12 abțineri.

“Trebuie să prevenim devalizarea celor mai importante resurse ale Bulgariei”, a declarat Volen Siderov, lider al partidului naționalist Ataka, inițiatorul propunerii de prelungire a moratoriului, propunere aflată în dezbatere din luna septembrie a acestui an.

Bruxelles-ul a reacționat prompt. Un purtător de cuvânt al comisarului european pentru piețele europene interne a declarat că acordul de aderare al Bulgariei nu prevede o prelungire a moratoriului. Pentru a face acest lucru, Bulgaria are nevoie de sprijinul celorlalte state membre, adică este nevoie de o revizuire a tratatului de aderare și o re-ratificare din partea tuturor celor 28 de state membre.

La rândul său, prim-ministrul bulgar Plamen Oresharski a spus că decizia de prelungire a interdicției „nu este practică” și că va duce la ruperea acordurilor cu Uniunea Europeană.

Ce face ROMÂNIA???

De ce bulgarii pot spune nu străinilor sau cum minciuna românească este contrazisă de oficialii de la Bruxelles !!

În loc să se tânguie ba că nu mai e timp, ba că e imposibil să mai facă ceva în această privință, politicienii români și oficialii din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-au resemnat ca pământurile României, apreciate ca fiind printre cele mai fertile din UE, să poată fi cumpărate de străini la prețuri cu mult sub nivelul celor din alte state membre. De cealaltă parte, vecinii noștri bulgari au norocul să aibă decidenți cu inițiativă, care caută soluții chiar și acolo unde alții, adică noi, au capitulat înainte de a se apuca de treabă.

Cireașa de pe tort a venit marți, când secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, întrebat de inițiativa bulgarilor de a prelungi memoriul, a răspuns nonșalant că situația Bulgariei e diferită de a noastră.

Declarația cu care Irimescu vrea să acopere lipsa de inițiativă a decidenților de la noi este contrazisă de un oficial de la

Bruxelles. Chantal Hughes (foto), purtătorul de cuvânt al lui Michel Barnier, Comisar european pentru Piața Internă și Servicii, a declarat pentru pentru postul național de radio bulgar și novinite.com (agenția bulgară de presă cu cea mai bună reputație pentru corectitudinea știrilor) că ”tratatul de aderare al Bulgariei nu prevede posibilitatea unei extinderi în timp privind liberalizarea pieței terenurilor”. ”Așadar, noi sperăm ca Bulgaria să își deschidă piața și să își respecte angajamentele asumate. Dacă Bulgaria dorește ca moratoriul să rămână în vigoare și anul viitor, va trebui să primească suport din partea celorlalte țări membre. Acest lucru presupune o revizuire a tratatului de pre-aderare, precum și ratificarea lui de toate cele 28 de state UE”, a declarat Hughes. Cu alte cuvinte, bulgarii nu au nici ei în acord vreo prevedere de posibilitatea prelungirii moratoriului, așa cum susține Irimescu.

Oficialul de la Bruxelles a arătat că o astfel de revizuire ar putea avea urmări, dar că acestea nu sunt specificate explicit și sunt la libera decizie a statelor membre. Astfel, unele țări UE pot decide să nu liberalizeze piața muncii pentru cetățenii bulgari, dar această decizie ar trebui să fie luată de fiecare stat în parte.

Dumneavoastră ale cui declarații le credeți: ale secretarului de stat din MADR sau pe cele ale unui reprezentant oficial al Comisiei Europene?

 

Basescu: Ar trebui sa vindem tot atata pamant cat ne-au vandut altii noua…

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune, despre recomandarea sefului statului ca proprietarii de terenuri sa vanda strainilor „tot atata pamant cat ne-au vandut altii noua”, ca „foarte bine a facut” si ca el a lansat de foarte mult timp „apelul acesta” catre cei care au terenuri.

Ministrul Agriculturii a afirmat, vineri, la Campina, raspunzand unei intrebari, ca „foarte bine a facut” presedintele Traian Basescu atunci cand le-a recomandat proprietarilor de terenuri sa vanda strainilor „tot atata pamant cat ne-au vandut altii noua”.

„Eu am facut apelul acesta de foarte mult timp pentru ca sunt in pozitia in care trebuie sa si fac ceva, nu doar sa vorbesc. Am spus de fiecare data ca la 1 ianuarie 2014 va expira acea perioada de sapte ani ca si perioada tranzitorie, dupa care trebuie liberalizata piata funciara si catre persoanele fizice straine.

Investitorii straini care au vrut sa cumpere terenuri in Romania au putut sa o faca si pana acum prin societatile comerciale. Deci, suprafete mari care se exploateaza in Romania sau in alte state membre nu sunt, de regula, in proprietatea persoanelor fizice. Cei care doresc sa fac agricultura intensiva sigur ca vin si cumpara prin societati”, a spus ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a precizat ca Guvernul are in vedere unele masuri prin care sa ii incurajeze pe fermierii romani sa cumpere terenuri agricole, exemplificand cu „ordonanta de microcreditare”, aprobata in urma cu o luna si prin care sunt sprijiniti fermierii care acceseaza fonduri europene, dar si pe cei care vor sa cumpere terenuri.

„Cu un avans de doar 10% si cu o garantare de catre stat a 50% din diferenta, (fermierii – n.red.) pot in anul 2013, deci inainte de liberalizare, sa acceseze, sa cumpere terenuri inaintea persoanelor fizice straine. Asta e o masura. Alta este dreptul de preemtiune. Aici, probabil ca odata cu modificarea legii de functionare a Agentiei Domeniilor Statuluii, se va transforma intr-o agentie care nu doar administreaza fondul funciar, ci si reglementeaza piata funciara.

Vom avea posibilitatea sa acordam un drept de preemtiune de la 1 ianuarie 2014, pe care sa il exercite statul sau vecinii, arendasii terenului respectiv”, a spus Daniel Constantin.

Basescu: Ar trebui sa vindem tot atata pamant cat ne-au vandut altii noua

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, referitor la faptul ca in curand, prin Tratatul de aderare la UE, strainii vor putea cumpara pamant in Romania, ca trebuie gasite solutii de a-i credita pe agricultorii romani in conditii avantajoase, astfel incat ei sa poata fi cei care cumpara pamantul.

„Foarte curand, prin Tratatul de aderare la UE, strainii vor putea cumpara pamant in Romania. Eu nu spun sa nu cumpere, dar spun, pe de alta parte, ca ar trebui sa vindem tot atata pamant cat ne-au vandut altii noua”, a spus Basescu, in discursul rostit cu ocazia participarii la expozitia „AgriPlanta – RomAgroTec 2013”, organizata la Fundulea.

„Si, pe de alta parte, avem obligatia – Presedintie, Guvern, Parlament – sa gasim solutia de a-i credita pe agricultorii romani in conditii avantajoase, in asa fel incat ei sa poata fi cei care cumpara pamantul. Avem nevoie si de o agentie a statului, care, atunci cand omul vrea sa vanda pamantul neaparat, sa-l poata cumpara si sa-l scoata la vanzare in conditii in care statul va stabili ca se incardeaza in politica agricola a Romaniei”, a continuat Basescu.

El a mai spus ca „a fi in UE nu inseamna a nu avea reguli nationale”.

„O uzina de masini azi e aici maine se muta in Maroc, o fabrica de bujii azi e la Blaj maine se muta in Asia (…), ce nu se poate delocaliza este pamantul. Acesta este cel care ne garanteaza si bunastarea, nu numai hrana; pamantul, agricultua, turismul, frumusetile tarii sunt lucruri care nu se pot delocaliza. Cum avem grija de ele si cum le valorificam ne construim practic garantia, liniile de forta ale viitorului acestei natiuni”, a mai spus presedintele.

Surse: Parlamentul Bulgariei -parliament.bg , agromonitor.ro , evz.ro , ziare.com

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: